TVR-ul revine la frecvența națională?

Petru Macovei: „Există pericolul ca frecvența Canal 2 și Canal 3 să fie dată unui post socialist”

Compania „Telestar Media” a decis să renunțe la frecvența națională pe care emite Canal 2. Această frecvență națională ar putea fi returnată deținătorului anterior al acesteia – Societatea Română de Televiziune. Juristul Eugeniu Rîbca susține că o declarație de presă nu reprezintă refuzul de fapt de utilizare în continuare a frecvenței de către Compania „Telestar Media” SRL. Consiliul Coordonator al Audiovizualului va decide cui va reveni frecvența.

Marți, 17 septembrie, printr-un comunicat de presă al Companiei „Telestar Media” SRL, deținătoarea licențelor de emisie ale posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3 a anunțat că renunță la frecvență, din motiv că aceasta a fost supusă la mai multe presiuni din partea mai multor instituții de stat. „Aceste atacuri au loc atât față de instituțiile media, cât și față de jurnaliștii acestor televiziuni. Totodată, din informația deținută de companie, se va încerca preluarea abuzivă a frecvenței naționale de la Canal 2, în favoarea unui alt post de televiziune, care promovează interese străine țării noastre”, semnalează Oleg Cristal, directorul general al Companiei „Telestar Media”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, acesta îndeamnă guvernul și instituțiile responsabile din domeniul audiovizualului ca frecvența națională să fie returnată Societății Române de Televiziune, deținătoarea anterioară a acestei frecvențe.

„Postul lui Plahotniuc a emis pe această frecvență luată ilegal de la TVR”

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că adevăratul motiv de renunțare la frecvență a Companiei „Telestar Media” este unul financiar.

„Beneficiarul final al acestei televiziuni care este Plahotniuc, „și nu Cristal, lucru pe care îl știe toată lumea, deci, Plahotniuc nu-și mai poate permite luxul întreținerii holdingului mediatic și „optimizează” cheltuielile. Iar declarațiile privind „presiunile și atacurile” nu sunt decât o încercare stângace de a se victimiza.

Este important de reamintit că postul lui Plahotniuc a emis pe această frecvență luată ilegal de la TVR printr-o hotărâre abuzivă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului de pe timpul guvernării comuniste”, menționează Macovei.

De asemenea, acesta susține că există pericolul ca această frecvență să fie dată unui post socialist, cum ar fi Accent tv.

„Cred că Guvernul trebuie să revină la înțelegerile interguvernamentale de acum zece ani (după ce TVR a atacat la CtEDO) și să se asigure că frecvența va fi întoarsă TVR-ului”, punctează Petru Macovei.

„Trebuie să așteptăm ca la această frecvență să se renunțe oficial”

Juristul și expertul media, Eugeniu Rîbca, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că unul din motivele de renunțare la frecvența națională a Companiei „Telestar Media” ar fi de ordin financiar.

„Trebuie să examinăm această declarație în contextul a două probleme, prima e legată de eficiența utilizării unui canal prin eter, or astăzi tot mai multă populație utilizează televiziunea prin cablu. În acest context, refuzul la undă prin transmisiune prin eter a televiziunii se justifică parțial. Un alt aspect care trebuie examinat vizează partea financiară, bănuiesc că anume aceasta a avut o influență decisivă în emiterea acestei declarații”, susține Rîbca.

Juristul ne spune că o declarație de presă nu reprezintă refuzul de fapt la utilizarea în continuare a frecvenței, trebuie depuse niște acte la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, la această frecvență trebuie să se renunțe oficial. Ulterior urmează să se organizeze un concurs pentru utilizarea acestei frecvențe, este o procedură de lungă durată.

Guvernul reacționează

Premierul Maia Sandu a anunțat că Guvernul a primit o scrisoare din partea directorului TVR prin care se solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului o frecvență de emisie care să permită difuzarea postului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova. „Considerăm că toate interferențele fostelor guvernări în frecvența de emisie a TVR au produs o mare nedreptate, atât postului public român de televiziune, cât și cetățenilor Republicii Moldova, iar frecvența de emisie preluată abuziv trebuie să revină la TVR. E timpul să se facă dreptate și vom oferi toată susținerea televiziunii publice din România pentru recuperarea frecvenței cu acoperire națională”, a declarat Maia Sandu.

TVR face demersuri pentru recuperarea frecvenţei naţionale de emisie

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis pe 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL – deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova – şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa naţională de emisie care să permită difuzarea programelor canalului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)