TVR intră pe piaţa din Republica Moldova, prin decizia CEDO

Potrivit termenilor confirmaţi de decizia CEDO, reintrarea TVR pe piaţa media din Republica Moldova se va face prin următoarele modalităţi:CENTRAL_televiziunea-romana

– preluarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR) a programelor TVR dedicate Republica Moldova de către operatorii de cablu de peste Prut;

– alocarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR), către TVR, a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău;

– alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii ţări şi (în acest scop) eliberarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în Republica Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia Republicii Moldova.

Plângerea introdusă în 2008 de către Societatea Română de Televiziune (actualmente Televiziunea Română – TVR) la CEDO a vizat încălcarea de către autorităţile din Republica Moldova a drepturilor societăţii reclamante la libera exprimare şi la respectarea bunurilor, generată de retragerea abuzivă, în 2007, a licenţei de utilizare a unei frecvenţe naţionale (care fusese atribuită în 2006 TVR, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, cu valabilitate până la finalul lui 2011). La data de 25 februarie 2009, Guvernul României a decis să intervină în cauza TVR împotriva Republicii Moldova.

Părţile au convenit, în ianuarie 2013, să soluţioneze amiabil cauza şi au notificat în acest sens Grefa CEDO. Negocierile au început în primele luni ale lui 2013, părţile schimbând mai multe propuneri reciproce de text.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Republica Moldova, prin decizia de ieri, să permită TVR să reintre pe piaţa media din această ţară, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

 

Decizia Curţii are putere executorie, fiind imediat aplicabilă, iar aplicarea sa va fi supravegheată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei.

romanialibera.ro