TVR 1, ciopârţit la Chişinău

MASS-MEDIA // 35 % – 2 Plus, 65% – TVR 1

Planul a fost realizat cu succes! Cineva a pocnit din degete şi, ca la un semnal, înainte de alegeri, postul public român de televiziune TVR 1 a reapărut în R. Moldova. „TVR 1 va fi prezent în R. Moldova nu numai prin satelit şi prin cablu, ci şi prin eter”, a anunţat, miercuri, cu aplomb, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Gheorghe Gorincioi.

Numai că „eroii” de azi sunt călăii de ieri. Dacă până în septembrie 2007, TVR 1 îşi difuza integral programele în stânga Prutului, acum telespectatorii basarabeni vor avea ocazia să vadă numai 65 la sută din emisiuni. Decizia de selectare a emisiunilor e la cheremul omului de afaceri Vlad Plahotniuc care va pune în buzunar banii proveniţi din publicitatea difuzată pe acest canal.

Emisia TVR 1 a revenit prin eter la Chişinău miercuri seara la ora 20.00 pe postul 2 Plus. În aceeaşi zi, CCA a aprobat „parteneriatul dintre TVR şi compania moldovenească Telefe M International”. Conform noii grile de emisie a postului 2 Plus, acesta va difuza 35 la sută de programe proprii şi 65 la sută retransmisia postului românesc. 2 Plus are acum o acoperire de 80 la sută pe teritoriul R. Moldova. „Vor fi difuzate toate buletinele de ştiri şi emisiunile de divertisment ale TVR”, a promis Ecaterina Moscaliuc, reprezentanta 2 Plus, în cadrul unei intervenţii la ştirile TVR 1 de miercuri seara. Aceasta transmitea în direct dintr-un studiou al postului de televiziune Prime care retransmite ORT din Federaţia Rusă (!). De menţionat că, şi acum trei ani, când a câştigat licenţa, 2 Plus îşi propunea o grilă model, dar aceasta nu a mai fost pusă în practică. 2 Plus s-a făcut „remarcat” în tot acest timp prin difuzarea de filme piratate şi traduse în limba rusă, plus videoclipuri din secolul trecut printre emisiunile de la postul românesc Antena 1. Cu toate acestea, CCA nu i-a suspendat licenţa aşa cum se impunea. Acum îi întinde iar o mână de ajutor.

O persoană – două frecvenţe de stat

„Revenirea TVR 1 în R. Moldova după trei ani este un moment deosebit şi important”, a spus cu patos Moscaliuc. La fel de „important” şi „deosebit”, probabil, ca atunci când CCA a decis să izgonească TVR-ul care avea documente valabile până în 2011 şi să-i încredinţeze licenţa pentru frecvenţa de stat numărul doi unei firme create cu doar două luni înainte de acest eveniment – Telefe M International. Aceasta îşi propunea încă de atunci să retransmită TVR-ul, dar şefii de la postul public românesc de televiziune au refuzat acest lucru.
TVR a depus o plângere la CEDO acum un an şi jumătate şi urma ca aceasta să se înţeleagă amiabil cu R. Moldova. Iată şi înţelegerea – TVR revine parţial pe reţeaua a doua de stat care aparţine unei firme private. Aceasta decide ce şi cum să retransmită, deţine încă o frecvenţă de stat din cele trei existente în total şi încasează banii din publicitate care vin printr-o agenţie de profil ce aparţine aceleiaşi persoane – Vlad Plahotniuc. Acest lucru a fost confirmat şi de Cosmin Guşă, cel care a intermediat parteneriatul TVR1 – 2Plus. Guşă a declarat pentru paginademedia.ro că Vlad Plahotniuc va plăti TVR-ului pentru difuzarea acestui post în stânga Prutului şi va încasa plăţile din publicitatea difuzată pe acest canal.

Raisa Lozinschi-Hadei