Turnirul de Poezie de la Balcic 2015

central

La ediţia din acest an au participat două filiale ale USR: Arad şi Chişinău. Turnirul a avut loc în staţiunea marină Nisipurile de Aur din Bulgaria, iar rezultatele au fost anunţate la Balcic, loc de profundă sensibilitate istorică pentru români. Trebuie menţionat că Turnirul a fost lansat în 2011 (I ediţie), Turnirul de Poezie de la Muntele Olimp, când filiala Bucureşti a intrat în competiţie cu cea a Craiovei. Evenimentul s-a desfăşurat în Grecia, staţiunea Leptokaria. Filiala Craiova a fost declarată învingătoare, iar Cununa de Lauri i-a revin lui Gabriel Chifu (reprezentant al aceleiaşi filiale). Echipa victorioasă participă şi la ediţia următoare – e încă una dintre regulile Turnirului.

A doua ediţie, Turnirul de Poezie de la Efes (2012), a avut loc în Turcia, la Kusadasi-Efes, antrenând trei filiale: Arad, Craiova și Iași. Filiala Arad a fost declarată învingătoare, iar Cununa de Lauri i-a revin lui Adrian Popescu (reprezentant al filialei Craiova). Începând cu această ediţie este anunţat şi Premiul Publicului.
A treia ediţie, Turnirul de Poezie de la Gyula (2013), a avut loc în Ungaria, la Gyula. Filiala Cluj a aruncat Filialei Arad mănuşa. Filiala Arad a învins, iar Cununa de Lauri i-a revenit lui Ioan Moldovan (reprezentant al filialei câştigătoare).

A treia ediție, Turnirul de Poezie de la Barcelona (2014), a avut loc în Spania, la Barcelona, între echipele Arad şi Timişoara. Filiala Arad a ieşit învingătoare şi de această dată. Ediţia din acest an 2014 se reclamă prin faptul că este deocamdată prima şi ultima când au fost declaraţi doi câştigători ai Cununii de Lauri: Vasile Dan, Filiala Arad, şi Aurel Pantea, Filiala Cluj.

La ediţia a V-a, din echipa Aradului au făcut parte: Romulus Bucur, Ioan Matiuţ, Andrei Mocuţa, Felix Nicolau, Nicolae Szekely, Traian Ştef, iar din echipa Chişinăului: Leo Butnaru, Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Nicolae Leahu, Arcadie Suceveanu. Juriul compus din Gabriel Chifu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir (Preşedinte) a anunţat la Palatul Regina Maria de la Balcic că echipa câştigătoare este distinsă Filiala Chişinău, iar posesorul Cununii de Lauri este Arcadie Suceveanu. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu un recital de poezie – Un poet, o poezie (moderat de Horia Gârbea, cu înscrieri ale poeţilor care au dorit să citească).
Au fost nu numai patru zile de încordare emotivă, când participanţii la turnir nu ştiau dacă vor accede în etapa următoare sau nu, care echipă şi care autor vor întruni sufragiile juriului. Întregul grup de la Arad, Chişinău şi Bucureşti a fost cazat într-un hotel pe malul unei staţiuni bulgare frumos amenajate, cu servicii hoteliere de înaltă calitate şi masă ireproşabilă. Lecturile se organizau în prima parte a zilei, iar în a doua urmau excursii de vizitare a obiectivelor turistice din împrejurimi: oraşul Varna, oraşul vechi Nessebar situat pe o peninsulă mică şi pitorească şi bineînţeles Balcicul.

Dincolo de faptul că fiecare echipă şi fiecare poet în parte doresc să câştige – lucru imposibil de realizat – Turnirul de Poezie îţi oferă o șansă unică nu doar de a cunoaşte nume de prestigiu ale poeziei şi criticii literare româneşti actule, ci şi de a lega prietenii. După-amiezile petrecute împreună la o masă, în cadrul unei fotografii de grup, la o partidă de ping-pong sau la o promenadă pe malul mării (la mijlocul lunii mai încă nu e sezonul scăldatului în mare) au reprezentat tot atâtea ocazii de a cunoaşte şi – de ce nu? – de a te face şi tu mai cunoscut. Prietenia şi colaborarea se află mai presus de orice: ca dovadă poate servi şi faptul că această întrunire nu s-ar fi realizat dacă nu ar fi fost contribuţia afectivă şi financiară a Primăriei Sectorului 2 București în persoana domnului Niculai Onţanu, a Institutului Cultural Român Bucureşti şi a Consiliului Judeţean Arad.

Grigore Chiper

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)