Turnichetele provoacă controverse în licee

La Liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău, turnichetele instalate acum patru ani nu mai funcţionează Foto: Nadea Roşcovanu

La Liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău, turnichetele instalate acum patru ani nu mai funcţionează
Foto: Nadea Roşcovanu

Unii părinţi ai elevilor din liceele din capitală se pronunţă împotriva instalării turnichetelor în şcoli

În timp ce managerii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Chişinău menţionează numai avantaje la instalarea turnichetelor la intrarea în şcoli, motivând că sistemul electronic cultivă cultura organizaţională, părinţii au idei diferite. Pentru unii, este un lucru pozitiv, care le permit să-şi supravegheze copiii, alţii însă spun că acestea sunt cheltuieli de prisos, deoarece toate incidentele au loc în afara şcolii.

Zilele acestea, am primit încă un apel de la un chişinăuean, copiii căruia învaţă la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău. Bărbatul se indignează de o altă iniţiativă venită din partea administraţiei liceului, instalarea turnichetelor.

„La adunarea din 4 februarie curent, organizată în liceu, am fost puşi în faţa faptului că în şcoală vor fi instalate turnichete. Nu te întreabă nimeni dacă eşti sau nu de acord. Prin abordări şmechereşti, precum că este un proiect gratuit, vor fi instalate turnichete, care, chipurile, asigură securitatea elevilor. Nu sunt de acord, deoarece copiii noştri sunt în siguranţă în şcoală.

Or, toate incidentele se întâmplă în afara şcolii. Şi aşa achităm paza în liceu, fundaţia, câte 200 de lei lunar. Am doi copii în acest liceu. Acum va trebui să achit câte 100 de lei de copil pentru întreţinerea cartelelor magnetice. Unde este specificat în legislaţie că trebuie să fie instalate turnichete în şcoli”, se indignează bărbatul la celălalt capăt al firului.

„Abordări şmechereşti”

Bărbatul adresează o întrebare ministerului de resort prin intermediul JURNALULUI: „În baza cărei legislaţii se permite instalarea turnichetelor în şcoli? De ce transformăm şcoala în închisoare?”.

Informat din presă despre problemele şi agitaţia de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău privind fundaţia şcolii, banii adunaţi de către părinţi şi deciziile organelor abilitate, Sergiu susţine că „nimeni nu întreprinde nimic pentru a schimba situaţia din sistemul de învăţământ. Suntem obligaţi de situaţie să achităm”, îşi explică bărbatul supărarea. El este de părerea că totul în şcoli se face pe banii părinţilor.

ME: „Nu poţi acţiona la nivel de discuţii”

Referindu-se la situaţia respectivă, şefa-adjunctă a Direcţiei învăţământ preuniversitar a Ministerului Educaţiei, Mariana Goraş, a menţionat că ştie despre cazul de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”. Funcţionara a declarat că a discutat cu reprezentanţii DGETS, însă nu poate acţiona în baza unor discuţii, deoarece „nu există nicio reclamaţie”. „Ar fi bine ca oricine are o problemă să facă un demers ministerului sau DGETS”, explică Goraş.

„Datorită autogestiunii, şcolii sunt mai flexibile în gestionarea banilor. Ca să nu-i întoarcă în buget, administraţia încearcă să-i investească în diferite obiective. În acest caz, ar trebui să se organizeze o adunare în şcoală şi, în baza unui proces-verbal, cu semnăturile părinţilor, să se decidă cum să acţioneze. M-am informat că, la Liceul ‘Spiru Haret’ din Chişinău, sistemul de turnichete are doar avantaje şi funcţionează”, a mai spus Mariana Goraş.

Proiect la nivel de discuţii

Solicitat de JURNAL, reprezentantul firmei STM „Acord”, Alexandru Tipa, care a instalat acum doi ani turnichetele cu cartelă magnetică la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, a spus că proiectul de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” se află la nivel de discuţii. „Dl director Valentin Guzgan s-a arătat interesat de oferta noastră, doar că trebuie să fie de acord şi părinţii”, a explicat un reprezentantul firmei.

Potrivit lui Tipa, proiectul ISIC funcţionează în RM de circa un deceniu. „Cardul ISIC (un card internaţional de identificare pentru elevi, studenţi) oferă elevului, studentului un statut internaţional. Este recunoscut de UNESCO şi are peste 60 de ani de activitate. Cardul oferă nu numai siguranţă, dar şi facilităţi: vizitarea centrelor de artă, muzee, călătoria în transportul public în peste 130 de state ale lumii. De exemplu, la Sinaia, la Peleş, intrarea în castel costă 60 de lei, cu acest card însă elevii achită doar 5 lei.” Cardul este valabil pentru biblioteci, teatre, magazine şi de la Chişinău.

De ce sunt necesare turnichetele în licee?

„În afară de beneficiile internaţionale, ne-am gândit să oferim beneficii în administrarea instituţiilor de învăţământ. Prin turnichete este asigurată protecţia copiilor şi, totodată, evidenţa activităţii lor în cadrul liceului: când merg la ore, cât timp stau în bibliotecă, sala de sport etc. Astfel, elevii au numai de câştigat, de altfel ca şi părinţii”, a spus Alexandru Tipa.

Potrivit acestuia, este vorba de un proiect nou de management al şcolii. „Suntem o companie care se ocupă de programele educaţionale pentru elevi şi studenţi. Costul sistemului se calculează în funcţie de numărul elevilor. Compania suportă costurile de instalare a sistemului. Elevii achită doar licenţa internaţională ISIC – 100 de lei anual. Cardul este valabil un an de zile”.

Cardul ISIC şi beneficiile sale

Directorul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, Victor Ambroci, a declarat că turnichetele fac parte dintr-un sistem de securitate a liceului, împreună cu supravegherea video instalată pe coridoare şi în afara instituţiei. Fiecare elev are o cartelă de intrare în liceu şi un card personalizat.

Acesta oferă posibilitatea de a intra în liceu şi a supraveghea intrările şi ieşirile elevilor, activitatea lor pe parcursul aflării în instituţie. De asemenea, acordă multe facilităţi, reduceri la accesul în biblioteci, librării, teatre, transport public etc.

Solicitat de JURNAL, Dragoş Vicol din Chişinău, care are un copil în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, a spus că instalarea turnichetelor şi a sistemului video în liceu aduce doar beneficii elevilor.

„Sistemul electronic asigură securitatea elevilor şi reuşita şcolară. Prin intermediul cardului se vede când a intrat copilul în şcoală şi când a ieşit. Şi taxa pentru întreţinere e bună, oferă reduceri la spectacole şi biblioteci”.

„Sistemul electronic cultivă cultura organizaţională”

La Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chişinău, sistemul electronic de turnichete a fost instalat acum patru ani. De mai bine de un an şi jumătate însă, acesta nu funcţionează din cauza formalităţilor din partea unor structuri de stat, cum ar fi de exemplu, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, a spus directoarea liceului Neli Berezovschi. „Acest sistem oferă numai beneficii, reuşită şcolară, siguranţa celor circa 1500 de elevi. Sistemul electronic cultivă cultura organizaţională. Noi am fost primii care l-am implementat”.

Potrivit directoarei, de la începutul anului de studii 2014–2015, sistemul va funcţiona din nou. „Am trecut la autogestiune şi ne vom strădui să-l activăm, pentru că, deşi nu activează în prezent, este funcţional”, ne-a explicat managerul.

Şi Liliana Coman din Chişinău, al cărui copil învaţă la Liceul „Mihai Viteazul”, are o părere pozitivă despre turnichetele instalate în liceu. „Copii sunt în siguranţă, îi disciplinează”, a spus femeia.

The following two tabs change content below.