Turneu electoral cu miniştri

ELECTORALA PDMParticiparea miniştrilor nedegrevaţi din funcţie la acţiunile electorale contravine legii privind conflictul de interese

Mai multe partide politice s-au antrenat în activităţi cu caracter electoral, deşi oficial încă nu a fost dat startul campaniei electorale. PLDM a organizat duminică un miting de amploare cu genericul „PLDM pentru Europa”, utilizând material informativ cu slogane și logouri electorale. Partidul Democrat din Moldova s-a lansat într-un turneu electoral prin Republica Moldova cu antrenarea deputaţilor şi miniştrilor din acest partid, în timpul orelor de muncă, deşi aceştia n-au fost degrevaţi din funcţie.

Socialiştii se antrenează în acţiuni de protest la intrarea în Guvern, iar Renato Usatîi organizează concerte cu participarea vedetelor ruse. Aceste acţiuni au trezit un val de critici din partea reprezentanţilor societăţii civile. Mai mulţi miniştri delegați de Partidul Democrat, precum Valentina Buliga, Pavel Filip, Vasile Botnari și Monica Babuc, au descins în teritoriu în timpul orelor de muncă, nu pentru a audia problemele cetăţenelor, ci pentru a lustrui imaginea formaţiunii din care fac parte. Marţi, ministrul Culturii, Monica Babuc, s-a deplasat cu echipa PD la Hânceşti pentru a participa la evenimentul „de promovare a alegerii candidaţilor PD”.

„Dacă avem drumuri bune, să ştiţi că acest lucru se datorează Partidului Democrat, dacă avem o viteză mai mare la internet şi puteţi comunica cu rudele din afară, acest lucru se datorează PD”, li s-a adresat ministrul alegătorilor. La rândul ei, Valentina Buliga a ţinut să le amintească simpatizanţilor partidului despre problemele pensiilor mici şi cât de important e să voteze acest partid ca având o majoritate, pensiile să fie majorate.

„Este un lucru condamnabil”

Comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că miniştrii nu procedează corect, antrenându-se în activităţi electorale înainte de a fi degrevaţi din funcţie. „Este un lucru condamnabil şi vorbeşte de faptul că nu îşi îndeplinesc cum trebuie munca”, a spus el. Totodată, Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, este de părere că, deşi pe această cale miniştrilor le rămâne mai puţin timp pentru a examina proiectele de lege, încălcările nu sunt chiar atât de grave.

„Este inadmisibil ca un ministru ori deputat să utilizeze automobilele de serviciu, încăperile unor instituţii pentru a desfăşura acţiuni cu tentă electorală. În cazul în care ei se deplasează pentru jumătate de zi ori chiar o zi în teritoriu cu mijloacele de transport ale partidului, astfel de acţiuni sunt acceptabile. Doar nu e vorba de un funcţionar, care e un angajat public, ci de un ministru, ultimul fiind exponentul politic al partidului. Funcţia de ministru este una politică”, aminteşte Ostaf, precizând că important e ca aceştia să nu utilizeze resursele publice şi să nu implice funcţionarii publici în activităţile electorale.

Partidul îşi atribuie meritele unui întreg minister

Iana Spinei, expert Transparensy Internaţional Moldova, remarcă însă că legea care reglementează activitatea demnitarilor publici le interzice să propage ideologia partidului înainte de a fi degrevaţi din funcţie.
„Miniştrii trebuie să renunţe la activităţi de acest gen şi la utilizarea resurselor administrative. Însă am văzut că ei s-au antrenat în activităţi electorale, utilizând timpul pe care trebuiau să-l dedice activităţilor în interesul public şi pentru care, de fapt, sunt salarizaţi. Există o lege cu privire la conflictul de interese, care stabileşte slujirea interesului public cu imparţialitate şi obiectivitate. Demnitarul trebuie să ţină cont de interesul public şi să renunţe la cel personal, în cazul dat, cel de partid”, a spus ea.

Expertul a mai precizat că o altă problemă pe care a sesizat-o e că miniştrii atribuie partidului realizările pe care le-a înregistrat un întreg minister. „Nu-i corect atunci când se spune că o activitate întreprinsă de un minister este meritul unui partid. Nu consider că ministrul reprezintă întreg ministerul. Un colectiv mare lucrează pentru a realiza ceva. În final, realizarea este succesul unei autorităţi centrale ori locale. Nu este meritul unui partid”, a spus ea.

Poşta Moldovei e în acţiune

Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a declarat pentru JURNAL că atâta timp cât nu sunt înregistraţi în calitate de concurenţi electorali, acţiunile respective ale partidelor nu cad sub incidenţa limitărilor impuse de Codul Electoral. „În rest, totul depinde de bunul-simţ şi profesionalismul acestor persoane” , a spus Ciocanu.
Turneul electoral al PD nu este singura acțiune electorală lansată de acest partid. Reprezentanţii organizației neguvernamentale Coaliţia „Controlul civic-Alegeri 2014” susţin că angajații de la Poșta Moldovei din autonomia găgăuză au fost obligați să distribuie afișaj electoral cu simbolica Partidului Democrat, ceea ce demonstrează utilizarea resurselor administrative.

Totodată, militanţii au amintit de mitingul organizat săptămâna trecută în capitală de Partidul Liberal Democrat, eveniment în cadrul căruia a fost distribuit material informativ cu slogane și logouri electorale. Un asemenea comportament al partidelor este catalogat drept o încălcare a Codului Electoral, care prevede că agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral, adică după startul oficial al campaniei. Precizăm că alegerile parlamentare urmează să aibă loc pe 30 noiembrie, iar campania ar urma să înceapă cu două luni înainte.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu