Turiştii moldoveni din Egipt s-au întors acasă

TURISM // Reporterii străini, în special cei ruşi, au exagerat când au relatat despre protestele din Cairo

În timp ce apropiaţii de acasă nu mai puteau de griji, turiştii moldoveni din oraşul Sharm el-Sheikh, Egipt, spun că s-au odihnit foarte bine. „Am fost în pustiu, am făcut scufundări, ne-am plimbat cu cămilele. Proteste sunt doar în Cairo, restul Egiptului îşi vede de lucru”, a declarat pentru JURNAL Maia Furmuzachi, una dintre turistele care au revenit în Moldova sâmbătă seara.

„Două fete, împreună cu o prietenă de-a lor, au plecat să se odihnească în Egipt, la Sharm el-Sheikh”, ne spune Grigore Furmuzachi, un bărbat pe care l-am întâlnit sâmbătă seara în sala de aşteptare a Aeroportului Chişinău. Acesta, după ce a măsurat de vreo două ori sala de aşteptare a aerogării, s-a oprit în faţa monitorului care anunţa ora aterizării avionului.

„Le-am făcut fetelor drept cadou o vacanţă, iar noi nu am dormit deloc o săptămână. Femeia s-a ţinut numai cu pastile”, povesteşte bărbatul.

Cheltuiam în fiecare seară câte 50–100 de lei”

„Fata mai mare, studentă în anul VI la medicină, a împlinit de Crăciun (7 ianuarie – n.a.) 25 de ani. După terminarea examenelor, le-am organizat o vacanţă în Egipt. Când am cumpărat biletele, era linişte. Cei de la agenţia de turism ne-au convins că vor fi în siguranţă”, susţine Furmuzachi.

„Au zburat pentru prima dată şi au ajuns în ţara cu proteste”, spune bărbatul. „Cheltuiam în fiecare seară câte 50–100 de lei ca să vorbim cu ele”, intervine fiul acestuia. „Acesta este fiul meu, Tudor”, ni-l prezintă bărbatul. „Vroiai să zbori şi tu cu ele. Ce ne făceam noi fără tine. Nu ne pricepem deloc la computerul cela al tău”, continuă părintele.

Fetele le spuneau celor de acasă că situaţia în Sharm el-Sheikh era liniştită. „Ne spuneau să nu ne facem griji. Dacă ar fi aşa de uşor”, oftează Grigore Furmuzachi. „De fapt, toţi membrii familiei şi-au făcut griji în această săptămână. Când am fost să o ne felicităm pe bunica, care a împlinit 85 de ani, aceasta ne-a dojenit că le-am lăsat să plece. Însă cum să nu le laşi?”, se întreabă bărbatul, mutându-se de pe un picior pe altul.

„A plecat blondă şi s-a întors ciocolatie!”

Potrivit angajaţilor Aeroportului Chişinău, avionul ce urma să-i aducă pe cei 66 de moldoveni în Moldova trebuia să aterizeze la ora 19:05. Aterizarea însă a fost amânată pentru o oră din cauze tehnice. „Nu e o săptămână”, spune Grigore Furmuzachi.

Momentul în care a fost anunţat că aparatul de zbor a aterizat a fost întâmpinat cu aplauze şi chiote de bucurie. O femeie a îmbrăţişat-o pe fata care se afla lângă ea. „Soţul cu cei doi copii au plecat la odihnă, mă bucur că au ajuns cu bine acasă. Mai vedem dacă-i lăsăm să plece fără noi”, spune femeia, uitându-se la fata de lângă ea.

În timp ce operatorii îşi pregăteau camerele de luat vederi ca să surprindă cele mai bune momente, Grigore Furmuzachi se iţea de după uşă, apoi se întorcea ca să nu-l vadă nimeni şi iarăşi se uita. „De ce n-ai astâmpăr. Linişteşte-te odată”, îşi dojeneşte tatăl fiul. „Ştiu că au aterizat, dar până n-am să le văd cu ochii mei, nu mă voi linişti”, spune ruşinat bărbatul, care întoarce din nou capul spre uşă. „Uite-o pe Maia. A plecat blondă şi s-a întors ciocolatie. Este şi Marina!”, exclamă tatăl, împreunându-şi mâinile, parcă în semn de mulţumire.

„Ai plecat medic şi te-ai întors vedetă”

La vederea camerelor, turiştii moldoveni s-au pierdut cu firea. „Ce se întâmplă aici?”, întreabă nedumerit un bărbat. „Ai plecat medic şi te-ai întors vedetă”, se aude răspunsul fratelui care îl aştepta. După ce s-au îmbrăţişat, evitând microfoanele jurnaliştilor, s-au îndreptat spre uşa de ieşire.

„A fost chiar foarte bine. E adevărat că erau puţini turişti, dar ne-am odihnit bine”, spune Maia Furmuzachi. „Nu am simţit că în Cairo sunt proteste. Dar am observat că am fost păziţi. Cu toate acestea, am fost în pustiu, ne-am plimbat cu cămilele, am făcut scufundări. Proteste sunt doar în Cairo, restul Egiptului îşi vede de lucru. Cei din domeniul turismului sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Cairo pentru că pierd în fiecare zi turişti”, menţionează tânăra.

„Am avut o vacanţă foarte veselă. Seara însă veneam repede la hotel să vedem ce se întâmplă la Cairo. Reporterii străini, în special cei ruşi, au exagerat atunci când au relatat despre protestele din Egipt”, opinează Eugen.

Alţi 20 de moldoveni se află în Cairo

Turiştii moldoveni spun că ar mai vrea să se odihnească în Egipt. „Dacă va fi posibil, la vară”, remarcă Maia. „Hai acasă şi vom mai vedea. Mama a făcut zeamă şi mămăligă, special pentru această ocazie. Doar bucate de-ale noastre, moldoveneşti. Bine, rău, e mai bine decât acolo unde e război”, spune tatăl, îmbrăţişându-şi fetele şi îndreptându-se spre ieşire.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în Egipt se mai află 20 de cetăţeni moldoveni. Aceştia sunt colaboratori ai SIS-ului şi ai Serviciului Protecţie şi Pază de Stat care participă la cursuri de instruire. Ofiţerii vor reveni în RM pe 13 decembrie.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)