Turcul îndrăgostit de Moldova

Şerif Şimşek locuieşte de 15 ani în RM, le predă copiilor moldoveni şi este decis să rămână definitiv la Chişinău. Dacă ar avea cetăţenia RM…

Şerif Şimşek a venit acum 15 ani în Republica Moldova să facă studii. În afară de faptul că turcii au luptat cu Ştefan cel Mare, nu mai ştia nimic despre aceste meleaguri. Nu a ales Chişinăul, ci Bălţiul şi anume Universitatea „Alecu Russo”. Acum spune că nu regretă că a ales „oraşul din nord”, unde în timp record a însuşit o bună limbă română. Astăzi e profesor de engleză la Liceul „Orizont”, unul dintre cele mai prestigioase din Chişinău. Copilul lui, născut aici, este cetăţean al Republicii Moldova. Deşi Şerif nu a obţinut încă aceeaşi cetăţenie, este decis să se stabilească definitiv la Chişinău, alături de familia sa.

A ales Republica Moldova din întâmplare, pentru că nu dispunea de resurse financiare pentru a face studii în Occident, iar contactul cu ţara noastră l-a şocat iniţial. A venit în 1998, atunci când Republica Moldova era în plină criză, şi mai nu a făcut cale întoarsă. „Eu credeam că dacă Moldova e în Europa, are nivelul de trai ridicat. Dar nu a fost tocmai aşa. Am venit în perioada când se deconecta curentul electric, se închidea gazul. Cel mai grav pentru mine era că nu cunoşteam limba română, chiar dacă în jur auzeam mai mult limba rusă. Atunci aflasem că Bălţiul ar fi un oraş în care sunt mulţi consumatori de droguri şi oamenii nu sunt tocmai prietenoşi. Am avut un gând să revin în patria mea, dar mi-am zis că trebuie să trec peste slăbiciunile de moment”, se confesează Şerif.

Profesori de nota zece la Bălţi

Faptul că turcul a rămas în ţara noastră, iar acum a ajuns să înveţe copiii moldoveni limba engleză se datorează profesorilor de la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” şi nu în ultimul rând faptului că era un student exemplar. „Rectorul universităţii şi profesorii ne-au ajutat pe noi (zece studenţi turci – n.r.) să ne integrăm în societatea moldovenească. Prin bunătatea şi profesionalismul lor ne-am convins că trebuie să acordăm mai puţină atenţie lipsurilor. Ne-au invitat la zile de naştere, la înmormântări, petreceri şi astfel dorul de casă nu era aşa de dureros. Nu regret că am ales universitatea de la Bălţi, pentru că este poate cea mai bună la limbi străine. Cel mai important e că am învăţat acolo limba română”, ne spune bărbatul de 34 de ani.

Este mândria părinţilor săi şi a ministrului de Finanţe din Turcia

Pentru că face parte dintr-o familie de oameni simpli din Turcia, Şerif a avut nevoie de suportul celor apropiaţi pentru a face studiile în Moldova. Unul dintre sponsorii săi a fost fratele său, care actualmente este membru al Curţii de Conturi din Turcia, dar şi actualul ministru de Finanţe al Turciei, Mehmet Şimşek, care e vărul său drept. „Părinţii şi cei din familia mea s-au bucurat foarte mult că am reuşit să fiu admis la studii peste hotare. Şi asta pentru că sistemul de învăţământ din Moldova este mai ridicat ca în ţara mea. Bineînţeles că părinţii nu puteau să-mi plătească aceste studii, plus cazarea, dar în ajutor mi-au venit fratele şi verişorul meu, care sunt mai în vârstă. Acum fratele meu e membru al Curţii de Conturi şi chiar a fost în vizită la mine când a efectuat un control la Ambasada Turciei în Moldova. Îi datorez foarte mult şi vărului meu care a devenit ministru al Finanţelor în Cabinetul lui Erdogan. Încă nu a fost în Moldova, dar îşi doreşte foarte mult să viziteze cea de-a doua patrie a mea. Atât fratele, cât şi vărul meu s-au mirat atunci când au văzut câte limbi ştiu şi cât de mult m-a schimbat în bine Moldova”, mai zice Şerif.

Şi-a adus şi soţia aici

Pentru că dintr-un tip foarte timid s-a transformat într-o persoană care ştie ce vrea de la viaţă, lucru remarcat de familia sa, Şerif Şimşek vrea să ofere şi ţării noastre ceva. „Concurenţa cu colegii mei din Moldova m-a făcut să trec peste complexul de timiditate, iar acum sunt dator şi eu să fac ceva pentru prosperarea ei. Astfel, la liceul la care predau, mă stradui să ofer copiilor toate cunoştinţele pe care le-am acumulat. Dacă ar fi după mine, m-aş stabili definitiv în Moldova, mai ales că fiul meu de cinci ani s-a născut aici şi s-a acomodat perfect. Mi-am convins şi soţia să vină aici în Moldova, iar acum aceasta îşi face studiile la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Va deveni şi ea profesoară şi împreună vrem să rămânem pentru toată viaţa aici”, îşi spune planurile de viitor turcul care se simte deja moldovean.

Vrea să devină cetăţean moldovean, ca şi fiul său

În Turcia are familia şi mai multe oportunităţi pentru a câştiga un salariu mult mai mare ca aici, dar nici nu vrea să audă de acest lucru şi cea mai mare dorinţă a sa este să obţină cetăţenia Republicii Moldova. „Merg acasă în Turcia de maximum două ori pe an. Uneori stau câteva săptămâni, dar rezist cu greu. Parcă ceva mă cheamă în Moldova. Am foarte mulţi prieteni aici şi nu vreau să renunţ aşa uşor la a doua mea patrie. La liceul la care lucrez, în orice moment aş putea să fiu trimis la alt post de muncă, în altă ţară, dar nu vreau asta. Am avut propuneri de a preda la universităţi din Turcia şi de la companii cu cifră de afaceri de miliarde de dolari, dar nu am vrut să plec”, susţine Şerif. Ca să-şi continue munca aici, ar avea nevoie de cetăţenia Republicii Moldova. În cei 15 ani trăiţi aici şi-a depus actele pentru a deveni cetăţean moldovean. Deocamdată, nu are niciun răspuns, deşi speră că are şanse să-şi vadă visul cu ochii cât mai curând. „Moldova s-a schimbat în bine în ultima perioadă şi din cauza aceasta nu aş vrea să fiu trimis în altă ţară”, crede Şerif.

Despre Ştefan cel Mare

L-am întrebat din curiozitate pe Şerif dacă ştie despre faptul că turcii au luat bătaie de la Ştefan cel Mare şi Sfânt. „Am învăţat în şcoală, la istorie, despre acele bătălii, dar să ştiţi că la noi lucrurile sunt prezentate altfel. Important e că acum nu mai sunt războaie, iar ţările noastre sunt prietene”, spune Şerif Şimşek.

Legendă: Şerif împreună cu soţia sa, Fatma, şi fiul lor, Tarik