Turcia va construi Canalul Istanbul, între Marea Neagră şi Marea Marmara // Lumi paralele

Turcia va construi un canal între Marea Neagră şi Marea Marmara care va descongestiona traficul în Bosfor şi va transforma oraşul Istanbul “în două peninsule şi o insulă”, a declarat, miercuri, premierul Recep Tayyip Erdogan, transmite Bloomberg.

Canalul Istanbul va avea o lungime de 50 de kilometri, o lăţime de 150 de metri şi o adâncime de 25 de metri şi va permite tranzitul a până la 160 de nave pe zi, inclusiv tancuri petroliere mari, a spus Erdogan, adăugând că planificarea lucrărilor va dura doi ani.

Primarul Istanbulului, Kadir Topbas, a declarat, răspunzând unei întrebări din partea unui reporter, că proiectul va costa peste 10 miliarde de dolari, iar construcţia acestuia va dura opt ani.

Turcia încearcă să descongestioneze traficul prin strâmtoarea Bosfor

Administraţia americană pentru informaţii în domeniul energiei a calificat această strâmtoare drept unul din cele mai aglomerate locuri din lume şi una din cele mai dificile rute maritime.

Peste Canalul Istanbul vor fi construite poduri şi şosele, urmând să fie flancat de hoteluri şi imobile rezidenţiale, a spus Erdogan, adăugând că nu vor fi probleme de finanţare. „Turcia are nevoie de un proiect magnific, nebunesc, până în 2023″, a mai arătat premierul, referindu-se la cea de-a 100-a aniversare a declarării Republicii Turcia.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)