Turcia: „Închisoare pe două vieţi şi alţi 1.900 de ani puşcărie pentru Gülen”

Gulen

Fethullah Gülen. Foto: lefigaro.fr

Parchetul turc a cerut marţi două pedepse cu închisoare pe două vieţi şi alţi 1.900 de ani de puşcărie pentru opozantul turc Fethullah Gülen. Această practică este curentă în Turcia şi SUA. Ex-imam-ul Gülen este acuzat de organizarea puciului eşuat la 15 iulie. Gülen este acuzat în special de tentativă „de distrugere a ordinii constituţionale prin forţă şi pentru faptul că a format şi dirijat un grup terorist”, după agenţia de presă Anadolu. Procurorii estimează că reţeaua Gülen, numită de Ankara „organizaţia teroristă Fethullah” (FETO), s-au infiltrat de asemenea în instituţii şi servicii de spionaj, scrie lefigaro.fr.

În Turcia, nu există confuzii de pedeapsă în materie de crime: ele se cumulează şi formează câteodată sancţiuni fluvii. Fethullah Gülen nu va putea evident să ispăşească două vieţi şi 1.900 de ani de închisoare. „Numărul de ani cumulat arată gravitatea faptelor comise. Scopul este de a suprima orice speranţă de contestare a pedepsei din partea acuzatului”, a explicat pentru Figaro François Manenti, avocat specialist în drept penal.

Astfel, în aprilie curent, un învăţător a fost condamnat la 508 de ani de închisoare pentru „abuzuri sexuale” comise împotriva copiilor. Câteva luni mai devreme, un pirat informatician fusese condamnat la 334 de ani. „Turcia s-a inspirat din modelul american”, a spus avocatul Francis Senyurek.