Ţurcanu, asemenea lui Medvedev sau lui Nicolas Sarkozy?

TEHNICI ELECTORALE // Secretarul CEC, Iurie Ciocanu: „Fiecare îşi vinde marfa cum consideră de cuviinţă”

Întâmplător sau nu, liderul Partidului „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcanu, îşi asociază imaginea în actuala campanie electorală cu simbolurile de stat ruseşti. Poza lui Ţurcanu apare pe panourile electorale pe fundalul unui drapel în care se succed culorile alb, roşu, albastru, culori care apar pe flamura drapelului Federaţiei Ruse cu deosebirea că alb este succedat de albastru şi apoi de roşu.
Solicitat de JURNAL, Ţurcanu a declarat că pe panou apar doar două culori, cele ale drapelului PMU, în rest este fundalul alb al panoului. „Posibil, cineva şi-ar fi dorit ca acel fundal să fie de culoare – verde, galben sau albastru. Această flamură de altfel se asociază şi cu drapelul Franţei, nu doar a Federaţiei Ruse”, a obiectat liderul PMU

Solicitat de JURNAL, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a declarat că reproducerea drapelului altui stat pe panouri electorale nu constituie o încălcare. „Fiecare îşi vinde marfa cum consideră de cuviinţă. Pe panourile electorale ale acestui partid apar culori asemănătoare drapelului Federaţiei Ruse. Acest fapt nu este interzis prin lege şi nici faptul dacă ar apare reproducerea drapelului altui stat. Rămâne la discreţia alegătorului să aprecieze ori să taxeze astfel de gesturi în momentul în care va decide cui să-şi dea votul”, a spus Ciocanu.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, e de părere că gestul PMU nu este unul întâmplător şi că pe această cale partidul în cauză vrea să amintească electoratului său că susţine politica prorusească pe teritoriul Republicii Moldova.

Vladimir Ţurcanu a declarat în replică că nu se ascunde după niciun însemn. „Nu ne ascundem după anumite simboluri. Am vorbit direct că vom opta pentru dezvoltarea parteneriatului strategic al Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, pentru aderarea la Uniunea vamală Belarus-Rusia-Kazahstan şi am precizat anterior că vom opta pentru acordarea unui statut special limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, sunt câteva obiective care fac parte din programul nostru electoral şi nu ne ascundem după deget”, a mai spus acesta.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.