Tuleanţev românofilul

O simplă căutare pe internet arată că organizaţie pe care o reprezintă Tuleanţev difuzează pe Youtube diferite filme cu mesaj xenofob

Igor Tuleanţev, liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, şi un activist al acestei organizaţii sunt urmăriţi penal

Liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, Igor Tuleanţev, şi un activist al acestei organizaţii, Andrei Zaru, s-au ales cu dosare penale în urma expunerii în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a unui baner reprezentând o fotografie de epocă cu inscripţia «Смерть румынским людоедам! / Moarte canibalilor români!». Celor doi bănuiţi li se incriminează instigare la dezbinare naţională.

În urma instalării în Piaţa Marii Adunări Naţionale (28 aprilie curent) şi în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” (30 aprilie curent) a fotografiei cu inscripţia «Смерть румынским людоедам! / Moarte canibalilor români!», Inspectoratul General al Poliţiei a deschis două dosare penale. Astfel, la sesizarea ministrului de Externe al României Titus Corlăţean, au fost pornite cauze penale pe numele lui Igor Tuleanţev, lider al Ligii Tineretului Rus (LTR), şi al unui activist al acestei organizaţii, Andrei Zaru, în baza articolului 346 al Codului Penal al RM, „acţiuni intenţionate, îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau a dezbinării naţionale”.

O îmbinare care cheamă la ură

În baza acestui dosar, poliţia a efectuat recent controale la sediul organizaţiei şi în apartamentele celor doi activişti „antifascişti”, care au pe moment statut de bănuiţi. Acţiunile întreprinse de către organele de ordine au la bază şi o expertiză efectuată de către Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, conform căreia „îmbinarea rusească «Смерть румынским людоедам» are în limba română traducerea ‚Moarte canibalilor români’”.

„Privită din punct de vedere al mesajului pe care îl conţine, îmbinarea respectivă este grav ofensatoare şi cheamă deschis la ură şi la acţiuni violente împotriva românilor. Ea constituie totodată o injurie la adresa poporului român şi un apel direct la discriminare rasială”, se menţionează în textul expertizei Institutului de Filologie al AŞM.

Tuleanţev se victimizează

Liderul „antifasciştilor” însă a calificat rezultatele expertizei filologilor drept o „afacere cu caracter fals, la comandă şi cu caracter politic”. „Mesajul a fost scos intenţionat din context şi interpretat fără a ţine cont de circumstanţele războiului”, a declarat liderul activiştilor ruşi.

„Chiar dacă rupem expresia de context, este oricum univocă. Suntem etichetaţi ca fiind canibali, sălbăticiuni care n-au coborât încă din copaci. O injurie la adresa noastră, discriminare rasială împotriva a tot ce este românesc”, a notat directorul Institutului de Filologie, dr. hab. Vasile Bahnaru, comentând pentru JURNAL calificările lui Tuleanţev.

„Românii” din LTRM

Îmbinarea «Смерть румынским людоедам» este grav ofensatoare şi cheamă deschis la ură şi la acţiuni violente împotriva românilor

După controalele efectuate la domiciliu, Tuleanţev a afirmat că angajaţii MAI au căutat pancarde cu imagini „antifasciste” sau materiale interzise, însă nu au găsit nimic nici în apartamentul său şi nici în cele ale activiştilor săi.

Solicitat de JURNAL să comenteze acţiunile poliţiei, Tuleanţev a fost de nerecunoscut atunci când a vorbit despre atitudinea sa şi a ligii faţă de români: „Fotografiile din anii războiului imprimate pe baner nu au nicio legătură cu românii de acum. Nici eu, nici organizaţia pe care o reprezint, nici activiştii mei nu au exprimat opinii negative despre poporul român. Mai mult, vreau să vă spun că din LTRM fac parte tineri de naţionalitate românească. Noi nu facem selecţie după criteriul etnic”.

Postări cu caracter extremist

Conform statutului LTRM, din organizaţie „fac parte reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor din Moldova – moldoveni, ruşi, bulgari, găgăuzi –, şi aceştia toţi luptă pentru apărarea drepturilor vorbitorilor de rusă”.

O simplă căutare pe internet arată că organizaţia pe care o reprezintă Tuleanţev difuzează pe Youtube diferite filme cu mesaj xenofob.

De exemplu, unul dintre aceste filme, pe fundalul cântecului trupei ruse AVARIA, îi prezintă pe mai mulţi oameni politici – pe ex-preşedintele SUA, George Bush, ex-preşedintele Ucrainei, Vladimir Iuşcenko, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, preşedintele României Traian Băsescu –, calificându-i „fascişti” ce au pretenţii faţă de fostul spaţiu al URSS. În opinia autorilor acestui film, lumea liberă întrupează „răul”, adică fascismul.

Fascismul pe înţelesul lui Tuleanţev

În accepţia lui Tuleanţev, fascismul se defineşte, în condiţiile actuale, ca „dominaţie a unei naţionalităţi şi încălcarea drepturilor altora”, prin urmare, toate ţările care tind să iasă de sub influenţa Rusiei şi cele care sprijină efortul acestora sunt etichetate ca fasciste.

Până acum cele mai multe manifestaţii ale LTRM au fost organizate teatralizat, ceea ce a împiedicat oamenii legii să-i tragă la răspundere pe membrii acestei organizaţii. Pentru manifestaţiile din 28 şi 30 aprilie curent „tinerii ruşi” riscă amendă de până la 5000 de lei sau muncă neremunerată de la 180 la 240 de ore în folosul comunităţii, sau închisoare de până la trei ani, potrivit ofiţerului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei din mun. Chişinău, Adrian Jovmir.

Liga Tineretului Rus din RM are ca obiectiv apărarea istoriei şi simbolisticii comuniste. Organizaţia înregimentează tineri rusofoni ce refuză să recunoască caracterul criminal al regimului sovietic. Liga a fost înregistrată în RM în 2001 cu denumirea „Liga studenţilor ruşi”, iar din 2008 se numeşte „Liga tineretului rus”.

„Sângele tânăr” al RM

Manifestul ligii arată că tineretul rus este „sângele tânăr al ţării noastre…, cadrele necesare pentru modernizarea ţării”. Obiectivul principal al organizaţiei este „apărarea drepturilor tinerilor rusofoni”. În accepţia acesteia, „identitatea naţională a Moldovei este RM independentă, limba de stat, moldoveneasca. Anume moldoveneasca, şi nu româna, precum încearcă să i se inoculeze poporului”.

LTRM dezvoltă relaţii cu mai multe mişcări extremiste din Rusia, printre acestea înregistrându-se „Naşi”, „Molodaia Gvardia”, „Rossia Molodaia”, grupări active în interiorul Rusiei şi în Ţările Baltice, pentru a influenţa deciziile politice în fostele republici sovietice.

Ilie GULCA

The following two tabs change content below.