Tudor Tătaru, pasibil de puşcărie

FRAUDĂ // Timp de 12 ani, un milion de dolari, bani publici, au fost „îngropaţi” în beciurile lui Tătaru

În timp ce guvernul a decis lichidarea Întreprinderii de Stat „Satul moldovenesc «Buciumul»”, Primăria mun. Chişinău, fondatoarea întreprinderii, speră ca Întreprinderea Municipală „Buciumul” să treacă în gestiunea municipalităţii. Viceprimarul Nistor Grozavu spune că, în cazul în care se va reuşi trecerea întreprinderii în subordinea primăriei, Tudor Tătaru va fi demis din funcţia de director. Controalele efectuate de Ministerul Finanţelor şi Direcţia Generală Finanţe a Primăriei Chişinău a scos la iveală faptul că banii alocaţi în trecut acestei întreprinderi au fost gestionaţi defectuos, iar angajaţii nu îşi primeau salariile.

Primăria intenţionează să resusciteze „Buciumul”

Guvernul a decis, săptămâna trecută, să lichideze Întreprinderea de Stat „Satul Moldovenesc «Buciumul»”, deoarece aceasta nu a prezentat niciun spectacol în ultimii doi ani, dar a primit de la bugetul de stat, în 2009, peste 600.000 de lei. În plus, Direcţia Generală Finanţe a Primăriei Chişinău a alocat în 2009 peste 64.000 de lei, iar anul curent – 31.000 de lei. „Banii au fost destinaţi pentru achitarea salariilor angajaţilor”, a declarat pentru JURNAL Veronica Herta, şefa Direcţiei Generale Finanţe din cadrul Primăriei mun. Chişinău.

Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat pentru JURNAL că, la ora actuală, avem de-a face cu trei întreprinderi. „Şi anume: Întreprinderea Municipală (ÎM), Asociaţia de Creaţie şi Întreprinderea de Stat (ÎS). Toate trei au aceeaşi denumire, „Buciumul”, şi toate sunt conduse de o singură persoană, Tudor Tătaru”, a spus Grozavu.

În timp ce autorităţile centrale anunţă că ÎS „Satul moldovenesc «Buciumul»” este în proces de lichidare, municipalitatea susţine că încearcă să aducă ÎM „Buciumul” la gestiunea primăriei. „Atunci când s-a format întreprinderea, intenţiile au fost cele mai nobile. Sunt sigur că se va reveni la statutul de Întreprindere Municipală, specializată în promovarea culturii şi a patrimoniului naţional, iar directorul acesteia va fi înlocuit. Am făcut deja un demers către guvern să anuleze hotărârea prin care aceasta devine întreprindere de stat”, a spus Nistor Grozavu.

Conform unor investigaţii efectuate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), în ultimii 12 ani, Primăria mun. Chişinău a investit patru milioane de lei pentru reparaţii şi reconstrucţii la „Buciumul” şi şapte milioane de lei pentru salarii şi servicii comunale. Suma totală a mijloacelor bugetare, acumulate de „Buciumul”, se ridică la aproape 12 milioane de lei.

Întreprinderea municipală „Buciumul” a fost înfiinţată în iunie 1996. Teatrul etnofolcloric „Ion Creangă”, unde activa Tudor Tătaru, se afla în prag de lichidare şi se căuta o soluţie fie pentru reorganizarea acestuia, fie pentru crearea unui centru de producere a spectacolelor şi filmelor folclorice. Astfel, Departamentul Cultură din cadrul Primăriei mun. Chişinău a decis să fondeze Întreprinderea Municipală „Asociaţia de Creaţie «Buciumul»”. În funcţia de director a fost numit Tudor Tătaru şi, printr-o decizie a primăriei, s-a repartizat pentru proiectare şi construcţie un atelier de producţie şi o casă de locuit în centrul Chişinăului, 66 ari pe lângă spaţiul pe care-l deţinea deja în acelaşi loc.

Câte un sac de varză în loc de salarii

Actorii care au activat în această întreprindere au declarat că nu au fost organizate niciun fel de spectacole. „Totul se limita la organizarea nunţilor. Noi, artiştii, eram puşi să măturăm şi să facem curăţenie. De cele mai dese ori, eram concediaţi fără nicio explicaţie”, susţine artista Viorica Iancu. Aceasta a menţionat că Tătaru nu le achita salariile, motivând că primăria nu transfera bani. „Ţin minte că am primit în loc de salarii câte un sac de varză”, a spus artista.

Faptul că ÎM „Buciumul” nu a fost gestionată corespunzător o arată şi controalele efectuate. Astfel, un control efectuat de Direcţia Finanţe a Primăriei pentru anii 1999–2002 arată că Tătaru cheltuia bani din bugetul municipal contrar destinaţiei. „De exemplu, pentru „Ziua Oraşului 2002”, acesta a cheltuit 88.000 de lei bugetari, inclusiv 26.000 din salariul angajaţilor săi. Din această sumă Tătaru şi-a achitat serviciile comunale (circa 7.000 de lei), şi-a făcut WC (47,6 mii), şi-a procurat covoare şi ţoale (7,3 mii) ş.a. Când urma să majoreze salariile cu 20 şi apoi cu 40 la sută, Primăria mun. Chişinău i-a transferat suplimentar 44.000 de lei, dar Tătaru le achita oamenilor lefurile vechi. Mai mulţi ani, acesta a declarat că are 114 angajaţi şi primăria îi dădea tot atâtea salarii, însă la începutul lui 2002 avea angajate 29 de persoane, la sfârşitul anului 44.

Totodată, experţii în finanţe consideră că, reieşind din controlul pentru anii 2006–2007, efectuat de Serviciul control financiar şi revizie al Ministerului Finanţelor, Tudor Tătaru poate face puşcărie. Potrivit acestora, registrele de casă nu au fost sigilate şi cusute, dările de seamă se întocmeau cu multiple rectificări fără semnătura casierului, au fost eliberate mijloace băneşti fără semnătura beneficiarilor, pentru Tătaru Aurica (soţia) – 1800 de lei şi Cazacu Andrei – 4000 de lei; s-a stabilit sustragerea a 12.000 de lei care nu sunt reflectaţi în evidenţa contabilă – adică bani, pur şi simplu, dispăruţi; în lipsa documentelor justificative, au fost trecute neîntemeiat la cheltuieli bugetare 243,4 mii de lei. Din acestea 191,7 mii lei au fost achitaţi lui Tudor Tătaru, 7,1 mii lei – Auricăi Tătaru, 4 mii – lui Andrei Cazacu, 19,3 mii lei – lui Nicolae Căpăţână.

De menţionat că, din martie 2002, Camera Înregistrării de Stat (CÎS) efectuează modificări în actele de constituire ale Întreprinderii de Stat Asociaţia de Creaţie „Buciumul”, schimbându-i statutul în întreprindere municipală cu aceeaşi denumire.
„Gloria Muncii” şi „Satul Moldovenesc «Buciumul»”

În iulie 2006, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a decis aprobarea statutului ÎM „Centrul Naţional de Creaţie «Satul Moldovenesc – Buciumul»”. În acelaşi an, Tătaru a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” de preşedintele comunist Vladimir Voronin. La indicaţiile preşedintelui, majoritatea comunistă din CMC a sărăcit bugetul municipal cu 2.500.000 de lei pe care i-a alocat în acest scop.
În iulie 2007 şi februarie 2008, încălcând fraudulos legislaţia în vigoare, guvernul a adoptat două hotărâri: despre înfiinţarea Întreprinderii de Stat „Satul Moldovenesc «Buciumul»”, despre înstrăinarea ilicită a imobilelor de la „Buciumul” din proprietate municipală şi transmiterea acestora Ministerului Culturii care, la rândul său, le-a transmis cu titlu gratuit întreprinderii lui Tătaru. Niciuna din aceste decizii nu a fost coordonată cu CMC – fondatorul legal al „Buciumului” şi proprietarul terenului respectiv –, iar primăria a aflat despre acestea din „Monitorul Oficial”.

Potrivit lui Nicolae Rotaru, în aceeaşi perioadă, guvernarea comunistă a acordat ÎS „Buciumul” nişte spaţii. „Însă aceste spaţii care, de fapt, erau nişte beciuri nu au fost valorificate şi nu au fost folosite”, a declarat pentru JURNAL Rotaru.
În perioada sovietică, în beciurile care au fost cedate de către Guvernul comunist lui Tătaru, au fost torturate şi împuşcate persoanele incomode regimului comunist.

Tudor Tătaru se naşte la 1 aprilie 1957 în satul Pojăreni, Ialoveni.
În 1986 a absolvit Institul de Arte din Chişinău, Facultatea Regie de Teatru. Urmează apoi în Moscova Cursurile Superioare de Regie (1987-1989). Între 1989 şi 1992 este regizor la studioul “Moldova-film”. În 1992 înfiinţează studioul independent de filme folclorice şi de comedie “Buciumul”, care în 1996 trece sub patronajul municipiului Chişinău.

În anul 2005 candidează pentru funcţia de deputat în Parlamentul R.Moldova. Sloganul electoral: ”Cu Tudor Tătaru ajungi şi tu în parlament! Împreună vom izbândi!” Acesta a întrunit 2,273 de voturi valabil exprimate, adică 0.15%, ceea ce nu i-a permis să depăşească pragul electoral de 3% .

În 2008, acesta este ales prin voturile deputaţilor PCRM şi PPCD în funcţia de membru al Consiliului de Observatori al „Teleradio-Molodva”.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)