Tu unde cauţi dragostea?

Uneori, atunci când nu primim sprijin şi suficientă dragoste într-o relaţie, ne orientăm în direcţia greşită. Ideea că ne-am confrunta cu o penurie de iubire face şi ea parte din marea iluzie. Ni se pare că există un mare deficit de iubire, dar numai pentru că o căutăm acolo unde nu trebuie. Există numeroase cazuri în care oamenii au parte de dragoste în viaţa lor, dar o neagă pentru că nu vine de la persoana pe care o doresc ei.

Andrei, un “tip bine”, cu un job plătit foarte ok şi care îi place foarte mult, cu foarte mulţi prieteni alături de care se simte foarte bine, a avut un moment în viaţa lui când era total nefericit. Principala lui nemulţumire? Nu era iubit de cine voia el, de fata pe care o voia el. Simţea că fără dragostea ei toată existenţa îi era lipsită de sens, deşi mai exista o fată în viaţa lui, în cercul lui de prieteni, care îl iubea, însă ea nu era cea pe care el o voia.

Oricât de bine s-ar fi simţit cu prietenii, cu fata care îl iubea, nu era împlinit, fiind nemulţumit că cea pe care o iubea şi pentru care era în stare să facă orice îl trata cu indiferenţă. Suferinţa a fost una cruntă şi a durat mai mult de un an.
“Sunt fericit! Am găsit-o!”

Însă acum a realizat că greşise foarte mult, atât faţă de el, cât şi faţă de cea care îl iubea în taină. “Într-un moment de luciditate, am realizat că nu merită să lupt pentru o iluzie şi să fug după cineva care nu mă merită, oricât aş iubi acea persoană. Acum sunt cu Ana, cea care m-a iubit dintotdeauna, şi m-am eliberat de resentimente. Îmi pare rău că am căutat dragostea acolo unde nu a fost niciodată şi, la un moment dat, am dat cu piciorul la ceva atât de frumos! E bine totuşi că am realizat până la urmă şi nu am pierdut dragostea Anei. Am renunţat la o iluzie şi am câştigat o iubire reală. Sunt fericit!”, mărturiseşte Andrei.

Cred că ţi s-a întâmplat şi ţie: una dintre cele mai mari probleme în relaţiile cu sexul opus constă în impulsul de a transforma partenerul în singura sursă de iubire. Se întâmplă să uităm că toate relaţiile noastre pot reprezenta surse valide de iubire. Negăm valoarea iubirii pe care o primim din alte surse atunci când ea nu vine din relaţia pe care ne-o dorim sau pe care o avem deja.

De exemplu, dacă nu suntem implicate într-o relaţie sentimentală, uneori suntem convinse că nu putem fi fericite până când nu avem un partener. Respingem automat importanţa de a fi singure, de a ne iubi pe noi însene şi de a primi dragoste din alte surse, după cum spune şi Dr. John Gray în cartea sa “Marte şi Venus se ciocnesc”. Trebuie să ştii că formula prin care îţi poţi umple rezervorul de iubire constă în diversitate. Acum este una din acele situaţii în care nu trebuie să mizezi totul pe o singură carte.
Cauţi unde trebuie?

“M-am îndrăgostit de spiritul lui liber, de lucrurile nebuneşti, dar în acelaşi timp gingaşe, pe care le făcea”, îşi aminteşte Daria. “Nu a fost nimic premeditat, sentimentele mele de iubire au venit de-a valma, dar fără să mă bulverseze. Simţeam ceea ce nu am mai simţit de mult timp: fiori, gol în stomac, iar ritmul bătăilor inimii creştea pe zi ce trecea”. Daria întâlnise, în sfârşit, o persoană care îi împărtăşea pasiunile şi mai mereu păreau să fie pe aceeaşi lungime de undă. “Era mai mult decât plăcut să petrec timpul cu el, fie sub cerul înstelat, la un film, în ploaie sau într-o plimbare nocturnă prin parc. De fapt, nici nu conta unde eram, conta faptul că eram împreună. Şi lui îi plăcea de mine, dar nu îndeajuns, se pare”, mărturiseşte Daria, iar pe faţa senină se aşterne brusc tristeţea, iar ochii încep să se umple de lacrimi.

“Mi-a spus că şi el mă place, dar nu îşi doreşte o relaţie cu mine, nu vrea nimic serios. Am simţit cum cerul cade pe mine şi lumea se sfârşeşte. Sentimentele neîmpărtăşite dor, te secătuiesc de lacrimi şi puteri… Şi acum îmi sună în cap vorbele prietenei mele care îmi spunea că o să-mi treacă şi voi întâlni pe cineva care să-mi merite dragostea… Ştii ce îmi doresc?”, continua ea. “Îmi doresc să pot rosti cuvântul ‘fericire’, fără să sune fals. Îmi doresc să îl simt”. Şi sunt sigură că îl va simţi…

În general, dacă tânjeşti după dragostea cuiva şi nu o primeşti, înseamnă că nu cauţi unde trebuie. Caută în altă parte, caută alte surse de iubire, încearcă să fii fericită! Bazându-ne pe reacţiile iubitoare şi pe sprijinul celorlalţi, putem învăţa treptat cine suntem şi ceea ce merităm, este de părere Dr. John Gray în ghidul său “Cum să faci pace cu sexul opus”. Fără acest ecou, care reflectă dragoste şi sprijin, nu reuşim să aflăm cine suntem şi, prin urmare, ne formăm o imagine negativă şi nerealistă despre noi înşine. Nu ignora ceea ce merită cu adevărat iubit!

Psiholog

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău