Trupe din 15 ţări vor participa la Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”

Cea de-a X-a ediţie a Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” (BITEI) se va desfăşura în perioada 25 mai–3 iunie. Timp de nouă zile, în cadrul celui mai amplu festival internaţional de teatru din R. Moldova se vor juca 26 de spectacole ale unor trupe din Coreea de Sud, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia, Georgia, Azerbaidjan, România, Israel, Cehia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova.

 Ediţia din 2012 este una aniversară, ea va reuni peste 300 de invitaţi. Companiile teatrale îşi vor prezenta montările pe scenele teatrelor „Eugene Ionesco”, „Luceafărul”, Teatrul Rus „A. P. Cehov”, precum şi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

La conferinţa de presă  din 16 mai, consacrată BITEI–2012, directorul festivalului şi al Teatrului „E. Ionesco”, regizorul Petru Vutcărău, a vorbit despre structura ediţiei curente a Bienalei care va avea genericul „Teatrele se întâlnesc la Chişinău”. În festival va fi inaugurată noua scenă a Teatrului „Eugene Ionesco”, spaţioasă, modernă, dar căreia îi lipseşte aparatura necesară, aceasta urmând să fie închiriată pe durata BITEI.

Reprezentanta Ministerului Culturii, dna Aliona Baroncea–Strâmbeanu, a declarat că guvernul sprijină Bienala încă de la primele ediţii. Pentru ediţia din acest an, Ministerul Culturii va acorda 300 mii de lei. Aliona Baroncea–Strâmbeanu a precizat că pentru toate cele circa 47 de evenimente culturale susţinute de Ministerul Culturii este alocată suma de 4 milioane de lei pentru anul 2012. Pe de altă parte, potrivit organizatorilor BITEI, bugetul ediţiei a X-a este de circa 5 milioane de lei.

În cadrul Bienalei se vor juca nu doar producţii de teatru, muzică şi dans, dar vor fi organizate şi conferinţe de presă cu participarea trupelor invitate. Vor avea loc şi lansări de carte  („Un regizor uitat, Aurel Ion Maican” de Vera Molea, „Silviu Purcarete sau Privirea” de Oltiţa Cîntec, „Shakespeare – textul ca partitură de joc” de Ana Maria Narti, „Teatru. Plastică. Stil” de Elfrida Koroliova), va fi prezentată o ediţie specială a revistei „Teatrul azi”, intitulată „Focus asupra Festivalului Internaţional al Artelor Scenice, BITEI 2012”. Va fi lansată, de asemenea, cartea  „Matei Vişniec. Mirajul cuvintelor calde” de Daniela Boboiciov Magiaru, cu participarea autorului, a dramaturgului şi poetului Matei Vişniec.

I. Nechit.