Trotuare pe hârtie în Chişinău, în realitate – ioc

dsc_0166filat-procesnadea-roscovanu-photo

Foto: Nadea Roşcovanu

Asfalt de calitate proastă, trotuare doar pe hârtie, crăpături apărute la o perioadă scurtă după reabilitare, acestea sunt doar unele probleme semnalate în cadrul unui raport al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” despre calitatea lucrărilor efectuate pe mai multe drumuri în Chişinău.

Pe una din cele şapte străzi monitorizate din raport, potrivit consultantului Expert-Grup, Andrei Ababii, au fost semnalate probleme grave la construcţia drumului şi la construcţia trotuarelor cârpite cu asfalt de calitate proastă. El a menţionat că pe unele porţiuni de drum, unde conform proiectului, trebuiau să existe trotuare, acestea lipsesc în realitate cu desăvârşire.

„Pe unele fragmente de trotuar vegetaţia a străpuns asfaltul, există porţiuni mici neacoperite cu asfalt şi o porţiune în faţa policlinicii care nu a fost reparată. De asemenea, pe trotuarul din dreapta, corespunzător zonei din pantă, există părţi mici unde se vede pietrişul. O problemă aparte este scurgerea apei pe porţiunea de pantă. După ploi se formează şuvoaie puternice de apă care pun în pericol integritatea trotuarelor, de asemenea, exista riscul spălării solului de sub trotuar”, a mai spus observatorul.

De asemenea, au fost depistate încălcări la amenajarea bordurilor. Unele dintre acestea sunt aplicate incorect, materialul este de calitate proastă sau a avut o exploatare incorectă. „În timpul monitorizării, nu au putut fi identificate cauzele deteriorării pieselor. În regiunea Spitalului ‚Sf. Treime’ nu au fost instalate semafoare dotate cu semnale sonore”, a semnalat expertul.

„Într-o perioadă atât de scurtă de la încheierea lucrărilor, nu ar trebui să apară fisuri şi crăpături transversale pe segmente atât de mari”, a mai afirmat el.

Conform proiectului, trotuarele trebuie să aibă lăţimea între 1,2–1,0 m şi 0,5 m. Însă, în realitate, lăţimea începe de la 0,9 m sau, în genere, porţiunea rezervată pietonilor lipseşte. „Cea mai mare problemă este lipsa accesului pe trotuare a persoanelor cu dizabilităţi”, a subliniat Ababii.

Pe unele artere reparate în septembrie curent, de exemplu, str. Mioriţa şi Greboble, există crăpături pe stânga transversală şi dreapta longitudinală. „Starea trotuarelor este în unele locuri cu totul deplorabilă din cauza atitudinii neprofesioniste la reparaţia conductelor”, a mai spus el.