Trompetistul Victor Butucel continuă să vagabondeze

a191A suferit mult…”

Trompetistul Victor Butucel continuă să vagabondeze, iar nepotul muzicianului face dezvăluiri uluitoare

Acum o lună, compozitorul Viorel Burlacu posta pe o reţea de socializare un mesaj în care anunţa că un artist, trompetist odinioară celebru, a ajuns aproape boschetar. Îi spune Victor Butucel şi a fost ani buni membru al orchestrei „Fluieraş”. A scris partituri pentru 70 de orchestre, iar astăzi a ajuns să nu aibă un leu în buzunar. Vestea le-a luat prin surprindere pe rudele muzicianului, căci apropiaţii lui îl credeau bine-merci în apartamentul părinţilor săi.

Viorel Burlacu l-a descoperit pe Victor Butucel în scara blocului în care locuieşte, unde s-a adăpostit de ploaia de afară. Stătea sprijinit în cârjă. Din cauza problemelor grave de sănătate la un picior, celebrul trompetist se deplasează greu. Medicii i-au spus că ar trebui să fie operat în Germania, dar el nu-şi permite să suporte cheltuielile deoarece nu are niciun leu.

Viorel Burlacu i-a dat bani de taxi muzicianului, iar a doua zi, când a mers să vadă cum se simte colegul lui, a aflat că acesta continuă să vagabondeze.

În urma mesajului postat de compozitor pe o reţea de socializare, prin care venea cu un apel către cei care ar putea să-l vadă pe străzi pe celebrul trompetist, ca să-l ajute, au reacţionat şi rudele acestuia, cărora nu le venea să creadă celor auzite.

Ştiam că e la o mănăstire”

Tânărul interpret de muzică populară Valentin Butucel, nepot de pe verişor al muzicianului, a declarat pentru APROPO că unchiul său a fost mereu o persoană discretă, căruia nu i-a plăcut să-şi plângă de milă.

Cu vreun an în urmă, fratele său, Sergiu, a fost pe la tata la serviciu. Întrebat ce mai face unchiul Victor, acesta ne-a răspuns că el a avut unele probleme în familie şi că a fost o perioadă în România, unde a predat la o academie. Iar după ce a revenit în R.Moldova, s-a refugiat la o mănăstire. Am rămas şocaţi când am aflat că vagabondează şi că ar fi bolnav. Noi, cei din familie, îl căutăm ca să-l ajutăm. Dintotdeauna a fost o fire singuratică, iar când îi era greu prefera să se retragă la vreo mănăstire. Ştiu că anterior familia a încercat să-l oprească de la această izolare benevolă, însă el nu vroia să asculte de nimeni. A trecut printr-o perioadă grea, a avut probleme în căsnicie, iar mulţi dintre cei pe care-i considera prieteni i-au întors spatele. A suferit mult… Am fost la el acasă de nenumărate ori – nu l-am găsit, iar vecinii mi-au spus că nu-l mai văzuseră de ceva vreme. Cineva afirma că s-ar fi refugiat la ţară. Acum, că ştim cum stau lucrurile, sperăm să-l găsim cât mai curând”, ne-a declarat solistul orchestrei „Folclor” în fruntea căreia stă maestrul Petre Neamţu.

DSCN1803Cine este nepotul trompetistului

Încă de mic, Valentin Butucel îşi dorea să meargă pe acelaşi drum ca şi unchii săi, Sergiu şi Victor Butucel.

Azi, la 26 de ani, e solist al orchestrei „Porumbiţa” din Ialoveni, iar din martie curent cântă alături de „Folclor”.

În casă la noi dintotdeauna s-au ascultat cântece populare. Mama chiar îşi dorea să devină cântăreaţă, însă aşa şi nu şi-a mai văzut visul împlinit. Tata însă, fiind sportiv, nu prea asculta muzică. De mic mi-am admirat unchii, trompetişti celebri. Şi mi-am dorit să ajung ca ei”, ne povesteşte Valentin.

Atunci când a decis că vrea să devină muzician, părinţii tânărului l-au rugat să se gândească de două ori până a lua decizia finală, căci lumea muzicii nu este doar lapte şi miere. El însă şi-a asumat riscurile, iar astăzi munceşte din greu pentru a-şi face un nume.

Atunci când nu am spectacole cu orchestrele, cânt pe la petreceri private. Paralel, muncesc la primul meu album, pe care sper să-l lansez în viitorul apropiat. Până în momentul de faţă am 11 melodii. Textele sunt semnate de soţia mea, Tatiana, iar aranjamentele muzicale îi aparţin lui Andrei Donţu. Am cântat alături de orchestra „Folclor” şi în România, unde am avut parte de o primire caldă, iar publicul a fost extraordinar”, susţine tânărul cântăreţ.

Primele sfaturi în sfera muzicii, Valentin Butucel le-a primit de la Ion Suruceanu: „Ţin minte și astăzi ziua în care am mers la studioul lui să-i arăt prima mea melodie etno pe care o făcusem. El mi-a spus că nu vrea să mă mai audă cântând așa ceva şi m-a îndemnat să fac melodii cu orchestra. Mi-a dat foarte multe sfaturi, care mi-au prins bine ulterior”.

Lena Negru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)