Trolii pravoslavnici descind la Chișinău

O asemenea reuniune de amploare necesită pregătiri din timp, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Însă reprezentanții acesteia nu suflă nimic despre ce va fi în toamnă, chiar dacă va veni și patriarhul Kiril

Dodon aduce în septembrie la Chișinău activiști pravoslavnici din toată lumea rusească în frunte cu patriarhul Kiril în preajma alegerilor legislative din acest an. Astfel, 2000 de troli ai lui Putin, împreună cu țârcovnicii lui Marchel, vor manifesta pe străzile din capitala Republicii Moldova „împotriva Occidentului imoral și hedonist” și „pentru Rusia salvatoare a creștinismului”. Această acțiune diversionistă se numește Congresul Mondial al Familiilor.
Ilie Gulca  

Congresul mondial al familiei va fi organizat la Chișinău, în perioada 13–16 septembrie 2018, în preajma alegerilor parlamentare, sub egida șefului statului Igor Dodon. Acesta a explicat că inițiativa de a desfășura congresul respectiv a fost luată anul trecut la Budapesta. „Va fi un eveniment care va scoate în prim-plan valorile tradiționale, familia ca pilon de bază al societății, problemele cu care se confruntă familia contemporană și eventualele soluții”, a declarat Dodon.

Președintele Republicii Moldova a mai anunțat cu aplomb că la acest eveniment vor participa circa 2000 de persoane, printre care „400 de experți, personalități politice, formatori de opinie din peste 50 de state”. Și, cel mai important, va veni patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a subliniat infatuat Dodon.

O asemenea reuniune de amploare necesită pregătiri din timp, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Însă reprezentanții acesteia nu suflă nimic despre ce va fi în toamnă, chiar dacă va veni și patriarhul Kiril. „Evenimentul va fi organizat sub egida președintelui Republicii Moldova”, s-a spălat pe mâini episcopul Ioan al acestei mitropolii. Nu știm nimic nici din ce bani vor fi hrăniți cei 2000 de activiști la Chișinău. Dodon tace chitic și în acest caz ca și în alte acțiuni făcute „din suflet”.

Ce reprezintă Congresul Mondial al Familiilor

Congresul Internațional al Familiilor este o organizație non-guvernamentală, care declară că are drept scop „promovarea valorilor internaționale ale creștinilor”. Organizația mai spune despre sine că se opune căsătoriilor de același sex, pornografiei și avortului, și că sprijină o societate construită pe o „uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii”, în care bărbatul este capul familiei, iar femeia naște copiii și îi crește, ca în cazul familiei șefului statului Dodon.

Ce afirmă însă această organizație despre alții este cel mai interesant. Retorica liderilor săi este construită pe calificarea întregului Occident ca exportator de valori „anti-familie”, precum avortul și „stilul de viață homosexual”.

Și dacă Occidentul trebuie să ardă în iad, după cum ne spun liderii acestei organizații, singura salvatoare este Rusia, „salvatoare a creștinismului pe pământ”, după cum spun chiar ei.

Un lider al organizației îl elogiază pe Putin pentru faptul că e un „jucător puternic și are grijă mai mult de interesele naționale ale Rusiei decât de această forță mistică numită opinia lumii”.

Congresul a fost calificat de către societățile care monitorizează grupurile ce incită la ură în SUA drept o grupare implicată în promovarea propagandei rusești.

Personalitățile lui Igor Dodon

Un lider proeminent al organizației este Natalia Iakunina, o activistă care pretinde că luptă împotriva avortului. Ea e soția lui Vladimir Iakunin, șef al căilor ferate din Rusia din 2005. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Iakunin a fost inclus în 2014 în lista cetățenilor ruși sancționați de SUA pentru ocuparea Crimeii, dar de asemenea pentru relația sa apropiată cu Putin. (https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/jl23331.aspx)

Un alt cetățean rus implicat în organizarea acestor congrese este „oligarhul pravoslavnic” Konstantin Malofeev. Acest personaj dubios este cunoscut pentru faptul că finanțează extremiștii proruși din estul Ucrainei și din Occident, susține conferințele cu tematici pretinse tradiționale, precum și partidele de extremă dreaptă din Europa Centrală și Occidentală.

Konstantin Malofeev (foto) este cunoscut de asemenea pentru legăturile apropiate cu regimul Putin, fiind unul dintre principalii finanțatori ai activității cunoscutului geopolitician rus, Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii panslaviști cei mai influenți în prezent.

Un militant reprezentativ al congresului este Aleksei Komov, apropiat al lui Malofeev. Site-urile specializate în combaterea propagandei rusești arată că Komov intermediază colectarea fondurilor pentru diversiunile rusești în Occident.

Aleksei Komov este angajat al mai multor organizații fondate și finanțate de Malofeev, precum și reprezentant al Congresului Mondial al Familiilor în Rusia. Este președinte de onoare al Asociației Culturale Lombardia-Russia, organizația rusească în Italia formată de formațiunea de extremă dreaptă Liga Nordului, care pledează pentru separarea de sudul acestui stat.

De ce este organizat Congresul la Chișinău

Ideea organizării unei asemenea reuniuni pravoslavnice la Chișinău i-a apărut lui Dodon, după spusele lui, în timpul vizitei sale întreprinse în Ungaria. Această țară a găzduit Congresul al XI-lea al organizației la iniţiativa premierului Ungariei, Victor Orban, așijderea un simpatizant al lui Putin.

Congresul mondial al familiilor s-a desfășurat în 2015 la Salt-Lake City (SUA), în 2016 – la Tbilisi (Georgia), în 2017 – la Budapesta (Ungaria).

Sugestivă pentru Republica Moldova este ediția din 2016 de la Tbilisi. Organizatorul Congresului din Georgia a fost Levan Vasadze, un bine-cunoscut activist anti-gay și apologet fervent al Rusiei. Reuniunea a avut loc pe 15–18 mai 2016, în ajunul alegerilor legislative din octombrie același an.

În Georgia, stat care aspiră să devină membru NATO și UE, Rusia și Biserica Ortodoxă Rusă exercită o influență considerabilă, în special în mass-media. Igor Dodon a participat în calitate de reprezentant al Republicii Moldova la acest congres.

The following two tabs change content below.