Triumful Irinei // OAMENI BUNI

Prin muncă totul e posibil de realizat

A întârziat la primul examen de bacalaureat, dar a ajuns să ia cea mai mare medie la sesiunea din toamnă. E vorba despre Irina Caşcaval, absolventă a liceului „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Basarabeanca, născută la Bălţi, spune că susţinerea persoanelor apropiate a făcut-o să se mobilizeze şi să fie prima. Acum îşi doreşte să-şi continue studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. „Din păcate, concursul pentru basarabenii care au absolvit liceul în România s-a încheiat şi au rămas doar locurile la taxă”, comunică trist fata.

Defecţiunea la motorul microbuzului care urma să o ducă în România pentru a susţine primul examen de bacalaureat i-a schimbat planurile Irinei Caşcaval, absolventă a liceului „Vasile Alecsandri” din Iaşi. „Am revenit la Bălţi. Mă gândeam că, duminică, mă voi întoarce înapoi la Iaşi şi, luni, la prima oră, voi fi în bancă pentru a susţine primul examen. N-am reuşit”, povesteşte Irina. „Cei mai dezamăgiţi au fost părinţii mei. N-am realizat atunci că am ratat şansa de a pleca la facultatea pe care mi-o doream”, spune aceasta.

Ceva nou

Născută la Bălţi, tânăra spune că a hotărât, după terminarea liceului din localitate, să-şi continue studiile în România. „Nu am plecat pentru că doream să scap de Moldova, cum aud la colegii mei. Pur şi simplu, îmi doream o schimbare. Sora mea mai mare era deja studentă la Iaşi. De fapt, suntem trei surori şi toate trei am venit în România”, susţine tânăra.

Irina spune că, la început, i-a fost mai greu. „Îmi era dificil să comunic cu ceilalţi colegi de clasă din cauza accentului pe care-l aveam. Eram mai retrasă şi mai timidă. Dar am avut susţinerea dirigintelui, domnul Micu Crăciun, sora mă ajuta, precum şi o colegă de clasă, care mi-a devenit cea mai bună prietenă. Am reuşit, prin lecturi şi lucru asupra mea, să depăşesc bariera lingvistică şi să mă integrez”, spune aceasta. „Am reuşit să vorbesc româna aşa cum nu cred că aş fi posedat-o dacă aş fi rămas în Moldova”, continuă Irina.

 

Rusa şi engleza

 

„Atunci când am intrat la liceu la profilul uman, urma să studiez două limbi străine. Am ales engleza, pentru că am studiat-o în RM, şi rusa. Dacă aş fi ştiut franceza sau germana, aş fi studiat una din aceste două limbi”, afirmă aceasta.

 

În acelaşi timp, menţionează că la examenul de bacalaureat nu s-a copiat. „Nici nu am încercat, pentru că în momentul în care observau că mişti foia, riscai să rămâi fără lucrare. În plus, am fost supravegheaţi de camerele video. Însă examenul nu a fost complicat. Nu s-a putut copia, dar s-a putut învăţa”, conchide Irina Caşcaval.

 

Despre planurile de viitor, tânăra spune că nu ştie încă ce va face. „Eram la grădiniţă şi mă gândeam să mă fac educatoare. Când am plecat la şcoală, visam să devin profesoară. Mi-a plăcut mult de profesoara de matematică, voiam să predau matematica, tot în şcoală. În funcţie de ce vedeam la televizor, mi se schimbau preferinţele. Mă gândeam să fac sport de performanţă. Vedeam o actriţă, deja mă visam artistă şi mă apucam de învăţat.”

 

„Vreau să fiu independentă

 

„Trebuie să recunosc, faptul că am întârziat la primul examen de bac mi-a dat peste cap toate planurile. Pentru basarabenii care au absolvit liceul în România, concursul s-a încheiat, au rămas puţine locuri cu bursă. Din ce m-am uitat, nimic nu mi-a plăcut. Aş putea să studiez la aceeaşi facultate, dar la taxă. În principiu, părinţii au fost de acord să mă ajute, dar nu vreau”, spune tranşant tânăra.

 

„Vreau să fiu independentă, motiv pentru care m-am angajat pe timpul verii. Lucrez ca operator la un Call Centre patru ore pe zi şi îmi câştig singură existenţa. Am 19 ani şi vreau să fiu independentă. În plus, nu vreau să-i atrag pe părinţii mei în „hora taxelor universitare”, care sunt destul de pipărate. Încă nu ştiu, s-ar putea să fac Facultatea de Filologie, iar apoi să continui cea de Relaţii Internaţionale. Cert este că voi continua să învăţ pentru că îmi place”, susţine Irina.

 

De menţionat că sesiunea a doua de bacalaureat arată că rata de promovare a fost de 24,47%. Cea mai mare medie (9,68) a fost obţinută de Irina Caşcaval. Următoarea medie la nivel naţional a fost obţinută de Adina Bulihar, care a luat 9.66, aceasta fiind urmată de Angelescu Angela Victoria din Gorj, cu nota 9.63.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)