Triumful Cristinei // MEDALIE


Nemulţumirile din cadrul delegaţiei Republicii Moldova la Londra

„Aş vrea să beau o bere”. Asta a fost dorinţa modestă a halterofilei Cristina Iovu, care a adus prima şi, cel mai probabil, unica medalie pentru Republica Moldova la cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Cristina a ţintit de fapt medalia de aur, dar competiţia la categoria de 53 de kg a fost foarte acerbă şi, în cele din urmă, aceasta a cucerit medalia de bronz.

Vitalie HADEI

Acest bronz pentru noi, o ţară care investeşte prea puţin în sport, este echivalentul unei distincţii de platină. Iovu, care are doar 19 ani şi cu siguranţă va mai aduce multe medalii pentru Republica Moldova, a avut şi un mare „of” la finele competiţiei. Ea a acumulat la proba total 219 kg, la fel ca şi concurenta clasată pe locul doi, dar pentru că a avut cu 380 de grame în plus, a terminat proba pe locul trei. Cristina Iovu va primi pentru această performanţă 80 de mii de euro şi un apartament cu două camere.

Sportiva a refuzat să fie portdrapelul Republicii Moldova, pentru că împreună cu echipa sa şi-a calculat foarte bine şansele. Dorinţa de a avea după JO o locuinţă, respectiv un trai decent, a făcut-o pe Cristina să recurgă la acest pas, iar drept urmare a fost contestată. Ea însă nu a dezamăgit acolo unde se pricepe mai bine. Iovu a intrat în competiţie foarte sigură pe ea şi, fără emoţii, a ridicat la proba smuls 95 de kg, aproape dublu de cât cântăreşte. Era deja printre lideri, dar ştia că poate mai mult şi a cerut 99 de kg. La a doua ieşire a ratat, zecile de mii de conaţionali aflaţi în faţa televizoarelor au început să-şi facă emoţii. Doar că halterofila noastră, încurajată şi consiliată de campionul olimpic Tudor Casapu şi Sergiu Creţu, a risipit aceste emoţii şi a „doborât” cele 99 de kg la a treia încercare. Era pe primul loc înainte de proba aruncat, cu un avans de cinci kg faţă de kazaha Zulfiya Chinshanlo şi trei kg faţă de halterofila din Taipei, Hsu Shu-Ching.

Pentru proba aruncat, Cristina a ales împreună cu antrenorii săi o strategie care să-i asigure o medalie olimpică şi nu s-au aventurat după aur. Astfel, Cristina a ridicat la prima ieşire 115 kg, având asigurată medalia de bronz. Liniştită că va fi pe podium, tânăra a ridicat la a doua încercare, ce e drept cu mari emoţii, 120 de kg. De fericire, Cristina a schiţat un zâmbet în momentul în care a fixat deasupra capului haltera. Medalie pentru Moldova, prima medalie la JO. Doar că concurenta sa directă pentru medalia de argint, Hsu Shu-Ching, a ridicat 123 kg şi i-a luat faţa. Accidentată uşor după ce a ridicat 120 kg, Cristina a cerut 125 kg pentru ultima încercare, dar, din păcate, a ratat şi a rămas pe locul trei.

Campioana Olimpică la această categorie de greutate a devenit Zulfia Chinshanlo. Aceasta a stabilit un nou record mondial cu un total de 226 kg ridicate, cu şapte peste sportivele clasate pe locurile doi şi trei.

„Chiar o să am şi eu apartament?”

Viaţa de sportiv este scurtă, iar pentru că statul nu prea le acordă atenţia cuvenită, aceştia se agaţă de marile competiţii pentru a-şi asigura un viitor mai bun. Pentru medalia obţinută Cristina va primi din partea guvernului 80 de mii de euro. Premierul Vlad Filat, care i-a vizitat pe sportivi în satul olimpic de la Londra, le-a promis că pe lângă aceşti bani sportivii vor fi recompensaţi şi cu apartamente. Dacă ar fi cucerit aurul olimpic, Cristina ar fi putut intra în posesia unui apartament cu patru camere, locul trei i-ar fi va dat dreptul să primească un apartament cu două camere.

Tânăra sportivă locuieşte cu mama şi sora ei într-o cameră de cămin, iar când a auzit că va avea propria casă, asta în cazul în care autorităţile se vor ţine de cuvânt, nu-i venea să creadă. „Chiar o să am şi eu oare apartamentul meu?”, doar asta a spus Cristina. La rândul său, Tudor Casapu a menţionat pentru JurnalTV că tânara sportivă chiar merita să aibă propria casă, pentru că acum locuieşte împreună cu mama şi sora ei într-o cameră de cămin.

Vine pe 8 august, va fi întâlnită cu fanfara militară

Cristina Iovu va fi întâlnită pe 8 august la Aeroportul Internaţional Chişinău cu fanfara militară. Surse din cadrul Departamentului Poliţia de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne au comunicat pentru JURNAL de Chişinău că Iovu va fi primită cu siguranţă avansată în grad pentru faptul că a adus Republicii Moldova o medalie la JO.

Cel mai probabil, aceasta va fi întâlnită la salonul VIP al aeroportului, salon destinat oficialilor de rang înalt şi celor care plătesc pentru asta.

Tudor Casapu: „Alţii sărbătoresc, nu noi” 

Campionul olimpic Tudor Casapu a declarat în exclusivitate pentru JURNAL de Chişinău că halterofila Iovu ar fi putut cuceri şi medalia de aur, dar „aşa a vrut Dumnezeu”. „Dacă am cucerit medalia de bronz, aşa a vrut Dumnezeu. Să nu uităm că e vorba de Jocurile Olimpice, unde participă cei mai buni dintre cei mai buni. E foarte greu să anticipezi că vei cuceri aurul, argintul sau bronzul”, a spus Casapu.

Chiar dacă duminică Republica Moldova, prin Cristina Iovu, a cucerit prima medalie la Londra, Tudor Casapu a menţionat că nu s-a sărbătorit aşa cum se aşteptau cei de acasă, ci s-a muncit. „Noi nu am sărbătorit, muncim în continuare. Văd că alţii au avut grijă să sărbătorească”, a spus supărat Casapu, care a făcut aluzie la delegaţia de oficialităţi ale Republicii Moldova care, la număr, e aproape ca delegaţia de sportivi.

Juravschi a plecat cu familia sa?  

Probabil că Tudor Casapu este supărat pentru faptul că oficialii delegaţiei noastre, în frunte cu preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, culeg acum laurii pentru această distincţie, şi nu sportiva care a făcut sacrificii mari pentru a urca pe podiumul de la Londra. Se pare că preşedintele CNO şi-a luat întreaga familie la Londra, lucru care nu este agreat de sportivi şi antrenori.

În acelaşi timp, antrenorii şi unii sportivi nu au măcar un telefon cu abonament pentru a ţine legătura cu cei de acasă sau cu presa de la Chişinău. „Vorbiţi vă rog mai repede că eu sunt pe rouming, pe care-l plătesc din banii mei. Nu am asigurate minute ca unii”, a spus Tudor Casapu.

Aşteaptă o medalie şi de la Cîrîcu

Tudor Casapu, alături de Ivan Bratan şi Alexandru Bratan, îl pregătesc acum pe Anatolie Cîrîcu, care va concura la proba de 94 de kg. Campion European în 2012, Cîrîcu ar putea urca pe podiumul de la Londra, chiar dacă va fi foarte greu. „Concurenţa va fi foarte mare la proba de 94 kg. Acum nu pot să spun ce se va întâmpla sau dacă vom mai avea o medalie. JO sunt pline de surprize şi se poate întâmpla orice”, a mai spus Casapu pentru JURNAL.

Cu un boxer în şaisprezecimile de finală

Vasile Belous, unicul boxer moldovean calificat la JO, s-a calificat în şaisprezicimele de finală la categoria de până la 69 de kg. Pugilistul care s-a clasat anul trecut pe locul cinci la Campionatul Mondial l-a învins lejer pe boxerul din Tanzania, Selemani Kidunda, scor 20-7. În cele trei reprize, scorul a fost de 8-2, 5-2 şi 7-3. Pe 3 august, Belous va da piept cu ucraineanul Taras Şelestiuk, campion mondial la această categorie de greutate.

Dan Olaru, în runda a doua

Cel mai tânăr sportiv participant la JO (15 ani), Dan Olaru, s-a calificat în runda a doua la tir cu arcul. Acesta a ocupat locul 47 în preliminariile probei, reuşind să acumuleze 654 de puncte (324 în prima manşă şi 330 în cea de-a doua). Olaru va întâlni în runda a doua reprezentantul SUA, Jake Kaminski, care s-a clasat pe locul 18 în calificări. Duelul Olaru – Kaminski va avea loc marți de la ora 11:00 (ora Moldovei).

Casetă

Patru sportivi eliminaţi de la JO

Înotătorul Dănila Artiomov, participant la proba de 100 de metri bras, a ratat calificarea în penultimul act al acestei probe, încheind astfel aventura la Londra. Tiraspoleanul a venit ultimul în seria preliminară, cu un timp de 1:03:57.

Al doilea reprezentant al Republicii Moldova care se întoarce la Chişinău este ciclistul Oleg Berdos. Acesta a concurat sâmbătă, 28 iulie, la proba de ciclism pe șosea. Oleg (25 de ani) a evoluat sub numărul 128, dar nu a putut termina cursa de 249 km, abandonând la km 168, când se afla pe locul 119.

Şi Marina Zgurscaia (23 de ani), care a concurat la proba tir cu pistolul 10 m., este printre sportivii care şi-au terminat evoluţia de la Londra. Chișinăueanca a reușit doar locul 29 din 49 de sportive, acumulând 377 de puncte, insuficient de a se califica în finală.

Nici tânăra înotătoare Tatiana Chișca (17 ani) nu a avut mai mult succes. Aceasta a terminat pe ultimul loc seria a doua de calificări la 100 m bras, cu un timp de 1:13.30, terminând duminică, 29 iulie, participarea la Londra.

După ce Tatiana Chișca, Marina Zgurscaia, Dănila Artiomov și Oleg Berdos au părăsit competiția, iar Cristina Iovu a câștigat medalia de bronz, Republica Moldova rămâne la Londra cu 17 sportivi. (jurnal.md)