Tristeţile unui clovn

INEDIT // Membrii trupei de circ ambulant „Cinizeli” din Sankt Petersburg sărbătoresc de fiecare dată Anul Nou în localităţi diferite

Trupa de artişti a circului „Cinizeli” din Sankt Petersburg cutreieră lumea pentru a oferi spectacole de neuitat cu animale, acrobaţi şi clovni. Pentru aceştia, rulotele au devenit casa lor, iar sărbătorile nu-i găsesc niciodată în acelaşi loc.

Au trecut vremurile când venirea circului în oraş era o adevărată sărbătoare. Acum, de spectacolele oferite de artiştii circului se bucură mai mult copiii. O dovadă a acestui fapt îl prezintă numărul impresionant al micuţilor care urmăresc cu gura căscată cum urşii fioroşi, îmbrăcaţi în pantaloni scurţi sau fustiţă cochetă, fac tumbe, iar la final mulţumesc publicului printr-o reverenţă stângace.

Apoi, la sfârşitul spectacolului, copiii se îmbulzesc să facă poze cu un piton de câţiva metri sau să stea cocoţaţi pe un crocodil.

Cortul mare, amplasat pe teritoriul Manejului de atletică uşoară din Chişinău, în care au loc reprezentaţiile, este dotat cu tot ce e necesar pentru un spectacol de circ: arenă, culise, scaune pentru public. În jurul cortului stau, ca un roi de albine, rulotele, iar animalele, de cele mai dese ori, sunt rudele şi prietenii lor apropiaţi.

„Circul este ca un virus”

Mihail Mart lucrează în calitate de clovn în cadrul circului din Sankt Petersburg deja de 20 de ani. „Altceva nu ştiu să fac. Îmi place să-i fac pe oameni să uite de griji”, susţine Mart.

Despre conceperea numerelor pe care le prezintă în faţa publicului spune că nu-i ia mult timp. „Pentru mine, este important să am public, să am cu cine interacţiona, căci, dacă nu vor veni oamenii la spectacol, reprezentaţia mea se duce de râpă”, susţine Mart.

Deşi recunoaşte că viaţa de circar ambulant nu e uşoară, încă nu este pregătit să se retragă şi nu crede că o va face vreodată. „A intrat în sânge acest virus al circului şi nu pot să mă opresc într-un loc”, spune Mart. „Sunt căsătorit. Soţia mea este casnică. Eu însă nu pot sta locului. Cred că tot în drum dintr-un oraş spre altul îmi voi găsi sfârşitul”, crede clovnul.

Un alt membru al trupei de artişti este Mihail Grigoriev. Acesta nu a fost mereu artist de circ, nici nu a visat la acest lucru în copilărie. „Am fost militar şi, când am ieşit la pensie, m-am angajat ca director de programe în cadrul circului din Sankt Petersburg”, povesteşte Grigoriev. „Viaţa de militar te poartă dintr-un loc în altul, de aceea sunt obişnuit să nu stau mult timp acasă”, explică directorul.

Anul acesta, revelionul va fi în Chişinău, la anul poate în UE

Despre sărbătorile de iarnă, artiştii spun că le-au făcut în ani diferiţi în locuri diferite, dar arareori acasă. „Anul trecut, de sărbători, trupa a fost în Novosibirsk. Anul acesta, am ajuns în Chişinău, la anul poate vom trece graniţa Uniunii Europene”, spune Grigoriev.

De-a lungul anilor, poveştile au fost multe, unele mai vesele, altele mai triste, dar, luate împreună, constituie viaţa de zi cu zi a circului. O bună parte din acestea sunt legate de animalele pe care le poartă cu ei peste tot în lume. „Atunci când ne deplasam cu trupa în Moldova, s-a defectat aparatul care menţine temperatura necesară pentru crocodili. Din oraşul Krivoi Rog, aceştia, timp de patru ore, au călătorit la temperatura de 8 grade. Credeam că nu vor rezista. Când am ajuns şi am deschis lada, erau vii şi nevătămaţi”, povesteşte directorul de programe.

La pensie, tot în circ voi lucra

„Atunci când trebuia să trecem în anul calului negru, Moş Crăciun a intrat în scenă pe un ponei de-al nostru de culoare neagră. Toţi au râs copios, dar nu aveam cum să facem altceva, căci au cerut să fie neapărat un cal negru, şi dacă altul nu era la îndemâna noastră, l-am luat pe sărmanul ponei”, îşi aminteşte dresoarea Elena Tankopi.

Despre planurile de viitor şi ce aşteptări au de la anul 2010, artiştii sunt rezervaţi. „Nu ne dorim altceva decât să activăm cât mai mult în cadrul circului. Nu-mi închipui viaţa în afara scenei. Cred că atunci când va trebui să ies la pensie, voi rămâne tot pe lângă arenă. Voi mătura, voi lucra ca paznic, dar nu voi ieşi din acest mediu”, încheie clovnul.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)