„Triplă de aur” pentru „Furia Roja” // EURO 2012

Spania a devenit prima echipă care şi-a păstrat trofeul la Euro şi a cucerit trei trofee importante consecutiv

„Nu ne putem lăsa influenţaţi de istorie. Palmaresul nu mai contează când jucătorii intră pe teren. Tot ceea ce contează sunt cele 90 de minute”. Aceste vorbe îi aparţin selecţionerului Spaniei, Vicente del Bosque, şi au fost rostite înainte de finala Euro 2012. Iar jucătorii săi au reţinut mesajul şi l-au aplicat pe teren. Spania a câştigat duelul cu Italia, scor 4-0, confirmându-şi supremaţia la nivel mondial. Spania a devenit prima echipă care şi-a păstrat trofeul la Euro şi a cucerit trei trofee importante la rând, depăşind performanţa RFG-ului lui Beckenbauer din anii ’70. Atunci, nemţii au reuşit doar două victorii consecutive, la Euro 1972 şi la CM 1974.

Iniesta şi Casillas, favoriţi la cucerirea „Balonului de Aur”

Victoria la Euro confirmă doi candidaţi de marcă pentru trofeul FIFA: portarul lui Real, sau mijlocaşul Barcelonei, „creierul” creativ? Cu Euro în braţe, Casillas şi Iniesta sunt acum în cărţi: în finala cu Italia, portarul de 31 de ani al Spaniei a doborât recordul de invincibilitate al legendarului Zoff: Casillas a adunat 510 de minute fără gol primit! Ar fi pentru prima oară din 1963 când un portar obţine Balonul de Aur: de la rusul Iaşin, doar jucătorii de câmp s-au bucurat de glorie.

Împăratul de 28 de ani

Iniesta a ajuns la maturitate şi are un palmares fabulos: în Spania, cinci titluri de campion, cinci Supercupe şi două Cupe, în Europa, trei LC şi două Supercupe ale Europei! Mijlocaşul coordonator al Barcelonei s-a clasat pe 4 în clasamentul Balonului de Aur 2009 şi acum atacă treapta întâi a podiumului.

Cei 7 magnifici

Portarul-căpitan, un apărător, patru mijlocaşi şi un atacant. Ei au fost şi la 1-0 cu Germania (2008), şi la 1-0 cu Olanda (2010) şi duminică, la 4-0 cu Italia. Iker Casillas, Sergio Ramos, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Xabi Alonso, Cesc Fabregas şi Fernando Torres. Ei sunt eroii Spaniei, ai Europei, ai lumii fotbalului! Trei trofee legate pe aţă. Nimeni, niciodată, nu a mai reuşit o asemenea performanţă.

10 recorduri pe care Spania le-a doborât

1. Cea mai mare victorie! Scorul de 4-0 e cel mai mare înregistrat vreodată într-o finală de campionat european. Până acum, recordul îl deţinea Germania, cu acel 3-0 în faţa URSS în 1972.

2. Torres intră în istorie. A devenit primul jucător din lume care marchează în două finale consecutive de Euro. În 2008, cu Germania (1-0), a înscris singurul gol al întâlnirii, iar duminică a punctat pentru 3-0 contra Italiei, la numai 9 minute după ce a fost introdus pe teren.

3. Iker Casillas a devenit singurul jucător din lume care are 100 de victorii cu naţionala ţării sale în 138 de selecţii.

4. Singura echipă din lume care a mai câştigat trei trofee majore consecutive a fost Argentina, s-a impus în Copa America, în 1945, 1946, 1947, atunci când competiţia era ţinută anual. Dar, evident, performanţa ibericilor este superioară.

5. Zece meciuri consecutive în fazele superioare ale unei competiţii internaţionale, fără gol primit de Casillas.

6. Trei titluri continentale are Spania: 1964, 2008, 2012. Ibericii i-au egalat pe nemţi, care au câştigat trofeul în 1972, 1980 şi 1996.

7. Juan Mata şi Torres devin unii dintre puţinii jucători care câştigă CE şi LC în acelaşi an.

8. Golul lui David Silva, din minutul 14, a fost cel mai rapid marcat într-o finală de Euro din 1980 încoace.

9. După 92 de ani! Paradoxal, victoria de duminică a fost doar a doua obţinută de naţionala Spaniei în faţa italienilor într-un meci oficial. Prima şi singura, până acum, data tocmai de la JO din 1920, când ibericii câştigaseră cu 2-0.

10. Torres a devenit Gheata de Aur a competiţiei, după ce a jucat un singur meci ca titular pentru Spania!

„S-a văzut de la început că spaniolii sunt mai proaspeţi. N-am avut timpul necesar pentru a ne recupera şi, după ce-am primit gol, n-am mai putut reveni” (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

„N-am avut nicio şansă, ne-au fost cu mult superiori şi nu putem avea regrete. Spania are o valoare inestimabilă” (Gianluigi Buffon, căpitan Italia)

„Italienii au suferit şi s-au clătinat după primul gol. Al doilea i-a dărâmat definitiv. Am făcut fericit un popor întreg” (Vicente Del Bosque)

„Am făcut istorie şi acum trebuie să savurăm momentul. Mi-a lipsit mult pasa în profunzime, dar în seara asta mi-au intrat două” (Xavi, mijlocaş Spania)

„E un triumf al talentului, al celor care au crescut jucători şi al selecţionerului care a dat continuitate grupului şi a făcut retuşurile necesare” (Iker Casillas, căpitan, Spania)