Tricolorii nu se gândesc să piardă cu Suedia

PRELIMINARII // Selecţionerul Gabi Balint îi atenţionează pe nordici să nu se creadă învingători înaintea partidei

Naţionala de fotbal a Republicii Moldova are un meci capital cu Suedia lui Zlatan Ibrahimovic. Selecţionerul Gabi Balint îi atenţionează pe nordici să nu se creadă învingători înaintea partidei. Antrenorul român spune că suedezii au probleme în apărare şi dacă elevii săi vor profita de acestea, vor putea obţine un rezultat bun care îi va menţine în cărţile calificării la Campionatul European din 2012.

Căpitanul Epureanu, accidentat

Naţionala R. Moldova nu va putea conta pe căpitanul Alexandru Epureanu, mijlocaşii Vitalie Bordian şi Igor Tâgârlaş. Totodată, este puţin probabil că va face deplasarea în Suedia şi mijlocaşul FC Dacia, Andrei Cojocari, care s-a accidentat în ultimul meci de campionat. „Ne aşteaptă o partidă foarte grea. Avem şi noi pierderi, dar au şi ei. La suedezi vor lipsi cinci jucători de bază. Cei mai cunoscuţi dintre aceştia sunt fundaşul formaţiei Olympiakos Pireu Olof Mellberg şi atacantul PSV Einhoven Ola Toivonen. Oricum, pentru ei, e mai simplu, deoarece au o arie de selecţie mult mai mare”, a menţionat Gabi Balint.

A revenit fiul rătăcitor, Gaţcan

Chiar dacă lipseşte Epureanu, Bordian şi Ţâgârlaş, printre tricolori a revenit Alexandru Gaţcan care renunţase la cetăţenia Republicii Moldova. „A renunţat la cetăţenie, dar a contat faptul că a dorit să revină la naţională. Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a intervenit la nivel înalt ca Gaţcan să redobândească cetăţenia Republicii Moldova, sper ca fotbalistul lui FC Rostov să ne fie de ajutor”, a menţionat selecţionerul.

Atenţie la Ibrahimovic!

Potrivit lui Balint, cel mai periculos fotbalist suedez e Zlatan Ibrahimovici care joacă la AC Milan. „Acesta este probabil cel mai valoros fotbalist suedez din toate timpurile. Zlatan parcă nu face parte din planul tactic, pregătit de antrenor, dar de fiecare dată reuşeşte să creeze faze periculoase şi să marcheze. În acelaşi timp, la fel ca noi, adversarii au probleme în apărare. Fundaşii participă la fazele de atac şi uită de defensivă. Trebuie să profităm de acest lucru şi să obţinem un rezultat bun. Când spun un rezultat bun, am în vedere şi un rezultat de egalitate. Am încredere în băieţi că pot să realizeze acest obiectiv”, a punctat antrenorul.

Nu vor să repete ruşinea din 2001

Fotbaliştii convocaţi pentru meciul cu Suedia sunt, la rândul lor, convinşi că naţionala noastră nu va mai pierde cu  6-0, aşa cum s-a întâmplat în 2001, într-un meci contând pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2002.

„Meciul pierdut cu 6-0 a fost în trecut şi cred că nu se va mai repeta. Meciul începe de la 0-0, depinde cât de concentraţi vom păşi pe teren. Cred că vom fi pregătiţi să dăm ripostă adversarului, chiar dacă acesta joacă acasă”, a spus mijlocaşul Eugen Cebotari, completat de atacantul Anatol Doroş: „Din start, şansele sunt egale. Suedia este favorită, dar dacă vom fi concentraţi, putem scoate un rezultat bun”.

Internaţionalul moldovean Valeriu Andronic a menţionat că el şi colegii săi conştientizează că meciul cu suedezii este decisiv în perspeciva şanselor de a prinde locul doi în grupă. „Va fi greu cu suedezii, dar dacă vom munci şi ne vom dărui pe teren, avem şansele noastre. Nu trebuie să ne mai gândim la acel 6-0 din 2001. Niciun meci nu seamăna cu altul”, a spus mijlocaşul.

Gaţcan vrea victoria

Alexandru Gaţcan, care a renunţat ceva timp în urmă să joace pentru echipa naţională, a spus că nu se teme de meciul cu Suedia şi că naţionala Moldovei poate obţine chiar şi victoria. „Nu ar fi ceva de neimaginat dacă am câştiga în faţa Suediei. Acum toate echipele încearcă să joace la cel mai înalt nivel şi se poate întâmpla orice. Nu trebuie să ne uităm pe cine au ei în componenţă. Depindem de noi şi trebuie să facem tot posibilul ca să ne facem jocul nostru”, a opinat acesta.

Balint nu are resentimente că Gaţcan a refuzat anterior să vină la naţională. „L-am cunoscut pe antrenor şi nu cred că există probleme. Trebuie să muncim şi să ne atingem obiectivele. Nu mai contează ce a fost şi ce a spus despre mine”.

Fundaşul Igor Armaş, care a jucat acum un an în campionatul Suediei, a spus că nu le poate oferi informaţii despre adversar colegilor săi, deoarece la naţionala scandinavilor joacă fotbalişti din campionate puternice ale Europei. „Dacă am fi jucat cu un club din Suedia, aş fi putut oferi informaţii, dar aşa…Totuşi cred că fiecare dintre noi cunoaşte foarte bine potenţialul şi jocul lor”, a declarat Armaş.

Fotbalistul FC Kuban Krasnodar regretă că Epureanu nu va juca. „Nu are cum să nu conteze faptul că lipseşte căpitanul nostru. Epureanu este cel mai valoros jucător din lotul nostru şi ne va lipsi. Dar trebuie să strângem rândurile şi să dăm o ripostă demnă naţionalei Suediei”, a conchis Igor Armaş.

Meciul dintre Suedia şi Moldova va avea loc pe 29 martie, începând cu ora 20.00. Ambele naţionale au câte 6 puncte acumulate şi împart locurile trei şi patru în Grupa E, Suedia însă are cu un meci mai puţin disputat.

Moldova şi Suedia s-au întâlnit ultima dată în 2001. Atunci naţionala noastră a suferit cea mai categorică înfrângere din istorie, cedând cu 0-6.

Balint îşi duce jucătorii la meciul FC Dacia – Steaua Bucureşti

Selecţionerul Gabi Balint le-a făcut program jucătorilor până luni, atunci când vor face deplasarea în Suedia. Astfel, până astăzi, tricolorii au efectuat câte un antrenament pe zi la Baza FMF de la Vadul lui Vodă, după fiecare antrenament au fost liberi să-şi vadă familiile. Începând de vineri, jucătorii se vor antrena mai intens. Sâmbătă, Balint împreună cu jucătorii vor fi prezenţi la stadionul „Zimbru” pentru a urmări meciul amical dintre FC Dacia şi FC Steaua Bucureşti care va începe la ora 17:00.

Vitalie Hadei