„Trenul morţii”

Un monument al victimelor regimului stalinist va apărea la Chişinău în 2011. Autorul sculpturii, artistul plastic Iurie Platon, crede că „i s-a oferit şansa unică să realizeze cea mai mare lucrare a vieţii sale”. Potrivit autorităţilor municipale, monumentul va fi instalat în faţa Gării Chişinău.
„Lucrarea reprezintă la prima vedere o coloană mare de oameni, care va fi îndreptată cu faţa spre gară. La începutul coloanei sunt figuri omeneşti clare, în continuare oamenii se amestecă cu o maşinărie din roţi, sârmă ghimpată, bucăţi de metal, uşi şi geamuri, iar capătul coloanei reprezintă nişte gunoaie-rezultate ale maşinăriei de distrugere a omenirii precum a fost regimul stalinist”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău, artistul plastic Iurie Platon.
Tot el a spus că ideea de a face o astfel de lucrare i-a venit acum 5-6 ani, când a avut posibilitatea de a privi mai multe filme documentare despre GULAG şi represiunile la care au fost supuşi basarabenii de către autorităţile sovietice. „Eram preocupat şi pregătit parcă pentru această lucrare importantă, conceperea căreia nu a fost deloc una uşoară”, a spus Iurie Platon. Potrivit artistului plastic, monumentul dedicat victimelor regimului stalinist va avea 12 metri lungime, 2,50 metri înălţimea şi lăţimea de aproximativ 1,5 metri.
Trei valuri de deportări

În timpul regimului stalinist, în Basarabia au fost organizate trei mari campanii de deportări. Prima a început la 13 iunie 1941, atunci au fost ridicate 18392 de persoane, dintre ele în arest 4517 şi deportate 13875 de persoane. Al doilea val, numit şi operaţia ”Jug” adică ”Sud”, a avut loc la 6 iulie 1949. În acea noapte au fost deportate 11.293 de familii (circa 35.050 de persoane). Categoriile de vârstă şi de sex ale deportaţilor sunt foarte elocvente, şi anume: bărbaţi – 9745, femei – 13924, copii – 11381.
În cadrul celei de-a treia operaţiuni – „Nord” au fost silite să plece pe alte meleaguri 744 de familii ale adepţilor cultului Martorii lui Iehova – peste 2.641 de persoane (822 de bărbaţi, 930 de femei, 839 de copii) din raioanele de nord ale Moldovei.
Autorii „Cărţii negre a comunismului”, apărută în 1997 la Paris, relatează însă, cu referire la un raport transmis lui Stalin de către MAI al URSS din 17 februarie 1950, că numărul moldovenilor deportaţi „pentru totdeauna” cu statutul de „colonişti speciali” era de 94.792 de persoane.
The following two tabs change content below.