„Trenul Durerii”, fără deportaţi

Evenimentul din 23 august curent din scuarul Gării Chişinău a fost transformat de PL în unul partinic

Primarul general al capitalei a transformat inaugurarea monumentului ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist într-un eveniment de partid şi de familie. Acţiunea a fost organizată fără reprezentanţii autorităţilor centrale, ai Uniunii Artiştilor Plastici, Uniunii Scriitorilor, Uniunii Compozitorilor, Muzeului de Artă al Moldovei, fără criticii de artă şi membrii care au făcut parte din comisia ce a selectat proiectul.

După ani buni de aşteptare, pe 23 august a fost dezvelit monumentul din scuarul Gării Chişinău. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul manifestării că nici guvernul şi nici preşedintele Timofti n-au contribuit la edificarea sculpturii. „Nu au dorit nici măcar să ne scutească de TVA”, a relevat edilul. Chirtoacă a mai afirmat că monumentul reprezintă cea mai mare realizare a carierei sale. „Am sentimentul misiunii îndeplinite. Mi-am făcut datoria faţă de poporul nostru. După aceasta pot să nu mai ocup nicio funcţie publică”, a subliniat primarul. Într-un interviu acordat JURNALULUI, edilul a menţionat că monumentul ridicat în memoria victimelor regimului comunist este al doilea ca valoare după monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Acuzaţiile „false” ale lui Chirtoacă

Primarul n-a făcut o invitaţie oficială nici Guvernului şi nici Preşedinţiei din aceeaşi cauză, pentru că nu au vrut să contribuie la ridicarea monumentului şi pentru că „au pus piedici”. „Dorin Chirtoacă a invitat toată lumea la dezvelirea monumentului, oficialii ar fi putut veni ca simpli invitaţi, însă n-au făcut-o pentru că ar fi vrut să vorbească la microfon”, a declarat pentru JURNAL autorul sculpturii Iurie Platon.

În acelaşi timp, artistul plastic se declară nemulţumit de organizarea evenimentului. „Nu a fost absolut nimeni dintre colegii mei de la Uniunea Artiştilor Plastici, eu personal am venit în ziua inaugurării direct de la Aeroport, n-am avut timp să anunţ pe cineva, din câte ştiu, nu s-au făcut deloc invitaţii”, a menţionat Platon. Omul de artă îi acuză de acest lucru pe consilierii primarului, care „nu au făcut-o din răutate, ci din incompetenţă”. Totodată, Platon consideră gestul reprezentanţilor autorităţilor centrale drept intenţie de a discredita Partidul Liberal, în special, pe primarul general.

Replicile lui Leancă şi Timofti

Drept răspuns, purtătoarea de cuvânt a primului ministru, Liliana Viţu, a explicat absenţa premierului Leancă. „Premierul ar fi onorat cu siguranţă o eventuală invitaţie din respect pentru persoanele care au avut de trecut prin calvarul deportărilor şi pentru a cinsti memoria celor care au fost deportaţi”, a menţionat Viţu pentru „Europa Liberă”.

În cazul preşedintelui Timofti, potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, acesta nu a fost invitat să participe la inaugurarea monumentului din partea Primăriei municipiului Chișinău. „Șeful statului ar fi răspuns cu toată inima unei asemenea invitații din respect pentru victimele deportărilor și pentru familiile acestora, dar și în amintirea rudelor sale deportate după cel de-al Doilea Război Mondial. Președintele Nicolae Timofti și-a manifestat mereu considerația față de victimele represiunilor comuniste și a condamnat acțiunile criminale ale autorităților sovietice în luările sale de atitudine legate de acest subiect, participând la numeroase manifestări publice de comemorare a acelor tragice evenimente”, a notat pentru JURNAL Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Comuniştii au obţinut scutire de TVA pentru granitul de la Memorial

Antreprenorul angajat în ridicarea monumentului urma să se bucure de nişte scutiri TVA, având în vedere importanţa naţională a sculpturii. „Era logic şi normal ca să fie scutită. Toată lumea ştia că lucrarea va fi scutită de impozite”, a spus Platon. Relevăm că în 2006, în timpul restaurării Complexului Memorial „Eternitate”, comuniştii au adoptat o lege privind importul pietrei de granit care a scutit de plata TVA a 1612 m2 (350 tone) de granit importat de la o întreprindere din Federaţia Rusă de către Asociaţia obştească pentru apărarea drepturilor slavilor. În cazul monumentului deportaţilor, acest lucru nu s-a putut realiza fie din cauza refuzului guvernului, fie pentru că nu a existat un demers oficial în acest sens din partea primăriei.

În plus, artistul plastic ne-a mai declarat că Fiscul a obligat antreprenorul să achite taxe suplimentare pentru lucrările efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, care vor fi acoperite din onorariul sculptorului. „Dacă se va face acest lucru, voi rămâne în general fără onorariu”, s-a plâns sculptorul.

A existat sau nu un demers oficial?

Revenind la scutirea de TVA, Roman Sofroni, şeful Direcţiei Construcţii Capitale din cadrul Primăriei Municipiului Chişinău, a menţionat pentru JURNAL că nu a existat o solicitare oficială din partea primăriei privind scutirea de TVA, totul s-a limitat la discuţii, după care funcţionarul ne-a spus că nu este sigur de ceea ce a spus şi că ar trebui să verifice, dar n-a avut cum să o facă pentru că nu avea de la cine afla acest lucru deoarece responsabilii erau în concediu. Am încercat să aflăm acest lucru de la serviciul de presă al guvernului, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

În privinţa contribuţiei financiare pe care Primăria municipiului Chişinău ar fi solicitat-o Preşedinţiei, ni s-a comunicat din partea Serviciului de Presă al Preşedinţiei că „niciodată, de la lansarea inițiativei de a se ridica un monument în memoria victimelor deportărilor, nu s-a pus problema ca Președinția să contribuie cu bani la executarea lucrărilor”. „În acest sens, declarația domnului primar general al Chișinăului este gratuită”, a notat Serviciul de Presă al Preşedinţiei.

„La dezvelirea pânzei n-a participat niciun deportat”

Preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, Valentina Sturza, este dezamăgită de organizarea dezvelirii monumentului deportaţilor. „Mai mare prostie decât cea pe care a comis-o primarul Dorin Chirtoacă cred că nu se va mai repeta. În primul rând, n-a invitat conducerea de vârf a republicii, în al doilea, la dezvelirea pânzei n-a participat niciun deportat, în al treilea, nu mi s-a oferit cuvântul ca președinte al Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, în al patrulea rând, monumentul nu este al deportaților, ci al familiei Ghimpu. Trebuie să fii bolnav ca să spui așa ceva”, a menţionat Valentina Sturza într-un text expediat pe adresa JURNALULUI.

„Cred că, dacă monumentul este al familiei Ghimpu, și nu al deportaților, noi, cum n-am avut monument până acum, nu-l vom avea nici pe viitor, și cum ne adunam la piatra din Scuarul Gării, așa ne vom aduna și pe viitor. Dar Chirtoacă cu unchiu-său Mihai nu are decât să depună flori la monumentul ‘Trenul Durerii’, după cum l-au numit”, a mai menţionat Valentina Sturza.

„Este semnificativ faptul că lucrarea a fost dezvelită pe 23 august, la 74 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, însă felul cum a fost organizată acţiunea diminuează importanţa monumentului, fiind catalogat ca unul de importanţă municipală, şi nu unul naţional, ceea ce este regretabil”, istoricul Ion Negrei.

 

Ilie GULCA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.