Treizeci de arginţi pentru o răscoală la mitropolie // BOGATU

Moto:
„Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona” (Matei 6:24)

Asta le întrece pe toate. Caiafele episcopului Marchel ameninţă cu o răscoală de „mii de oameni” care, chipurile, s-ar putea aduna în curtea Mitropoliei Moldovei pentru a-l da afară pe ÎPS Vladimir. Iar ca acesta să se teamă mai tare, ei îi arată pisica lui Kiril Gundeaev, avertizându-l că-i vor cere patriarhului rus să instaleze la Chişinău un alt mitropolit.

Ocupaţia sovietică, înlocuită cu stăpânirea „Sfintei Rusii”?

Se ştie că necuratul acţionează tot cu armele bisericii, numai că întoarse pe dos. Pentru agenturile Kremlinului, ascunse în sutane negre, acest scandal în jurul aşa-ziselor şanse egale, este o adevărată mană cerească. Atâta doar că-i otrăvită. Şi urât mirositoare.

Dacă legea anti-discriminare, după cum era numit acest document la început, n-ar fi existat, ea trebuia inventată, ca fariseii lui Marchel să aibă astăzi motive să ceară o intervenţie străină pentru a pune un alt vechil pe moşia moldovenească a Patriarhatului de la Moscova.

Elementele politicianiste din Biserica Ortodoxă de la Chişinău acţionează astăzi precum popii inconştienţii din 1812 care îl implorau pe ţarul Rusiei să anexeze nu doar Basarabia, ci şi restul Moldovei împreună cu întreaga Ţară Românească. Dacă se întâmpla asta, dispăream ca neam daco-roman străvechi, iar ivanii ar fi ţopăit astăzi „Kazaciok”-ul lor pe malurile Dâmboviţei şi Oltului, devorând insula de latinitate din centrul Europei.

Şi acum ne întrebăm: cu cât oare actualii provocatori clericali care revendică o invazie rusească în numele Domnului sunt mai breji decât comuniştii dogmatici de la Praga din 1968 care cereau o intervenţie sovietică în numele lui Lenin şi Marx? Sau decât trădătorii de la Kabul care în 1979 îl îndemnai pe Brejnev să introducă armata în Afganistan în numele internaţionalismului proletar? Între vânzătorii de neam din 1812 şi cei din 2012 nu este nicio diferenţă de principiu.

Mitropolitul denunţă un puci în eparhie

De fapt, ca să fim corecţi, una pare să existe, totuşi. Acum 200 de ani, generalii ruşii au invadat pământul strămoşesc cu armele, iar acum Kiril este invitat să vină la Chişinău ca să-i dea mitropolitului Vladimir cu crucea în cap în numele „Sfintei Rusii” care, chipurile, ar reuni astăzi toate teritoriile stăpânite cândva de ţar, apoi de secretarii generali ai partidului bolşevic.

Numai că ortacii episcopului Marchel, deşi camuflaţi în sutane, degeaba se ascund îndărătul icoanelor. Ipocrizia lor este demult demascată. Unde au fost aceştia când Voronin dimineaţă se închina lui Mamona-Lenin, pupându-i tălpile, iar seara intra în biserică, să sărute icoanele şi să împartă „focul haric” în loculul mitropolitului?

De ce aceşti pretinşi puritani ai dreptei credinţe nu l-au îndepărtat de la sfintele slujbe pe liderul PCRM atunci când acesta insinua cum că Iisus Hristos ar fi comunist? I-a vrăjit cu „ochiul dracului”? Şi mai au acum tupeul să îi ameninţe cu anatemizarea pe preşedintele Timofti, premierul Filat şi deputaţii care au votat legea şanselor egale? Voi sunteţi ortodocşi evlavioşi, precum pretindeţi, nişte farisei şi nişte făţărnici?

Situaţia nu este deloc simplă. Se urmăreşte, bineînţeles, mai mult decât înlăturarea mitropolitului. Nu întâmplător acesta din urmă denunţă, de fapt, un puci în eparhia sa. O posibilă lovitură de palat. Reacţionând la atacurile lansate împotriva sa, declară că cei care pescuiesc acum în ape tulburi „doresc provocarea haosului pentru a-şi atinge propriile scopuri şi interese”.

Se impune autocefalia Bisericii Ortodoxe

ÎPS Vladimir a greşit în repetate rânduri în relaţiile cu politicul şi fosta metropolă, lucru pe care l-am taxat şi noi. Totuşi ultimele uneltiri împotriva lui dovedesc că Moscova vrea ori să-l aducă înapoi pe linie, ori să se descotorosească de el pentru a păstra un control drastic asupra Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Escaladarea fundamentalismului pravoslavnic care se înregimentează deschis în coloana a cincea a Rusiei la Chişinău, ridică din nou problema independenţei reale a Republicii Moldova în general, şi a Bisericii naţionale în special. Autocefalia se impune imperios. Ortodoxia dintre Prut şi Nistru nu mai poate fi slugă a serghianismului şi a şovinismului revanşard velikorus.

„Sfânta Rusie” pe care o invocă şi în spatele căreia se ascund caiafele lui Marchel, incitate de aventurieri de teapa lui Şelin şi Voronin, este o cacealma neocolonială ordinară. O cursă duşmănoasă întinsă Republicii Moldova.

De aceea, valoarea isteriei pseudo-creştine a adepţilor unei unităţi ecleziastice cu Patriarhatul de la Moscova este invers proporţională cu preţul ceasului marca Breguet de pe mâna lui Kiril Gundeaev care costă nu mai puţin de 300 mii de euro. Sau 13 milioane de ruble ruseşti. Adică, în termeni biblici vorbind, exact 30 de arginţi.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu