Trei studenţi de la Academia de Teologie, pe banca acuzaţilor

Unul dintre suspecţi este nepotul IPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Moldovei

Două tinere, dintre care una este studentă la Paris, au fost jefuite pe 20 octombrie curent de trei studenţi, viitori preoţi, chiar în centrul capitalei, pe viaduct. Doi dintre aceştia îşi făceau studiile în anul II la Academia de Teologie Ortodoxă din RM (ATOM), iar cel de-al treilea era elev în clasa a XII-a la Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă.

Aceştia au fost exmatriculaţi la începutul acestei săptămâni. Procuratura Generală (PG) a pornit un dosar penal pe numele lor pentru jaf, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă de la doi la şase ani de închisoare. Zilele acestea, dosarul a fost transmis în instanţa de judecată.

Fetele se întorceau pe la ora 23.00 acasă, deplasându-se în direcţia Bisericii Ciuflea. Cei trei tineri mergeau înainte. La un moment dat, aceştia s-au întors şi au încercat să le smulgă genţile. Nu au reuşit. Una dintre tinere avea în geantă documentele cu care urma să se întoarcă la studii în Franţa, anume aceasta a început să se opună. Ca să nu fie observaţi, aceştia le-au târât în jos, pe scările de pe viaduct. Până la urmă, seminariştii au reuşit să fure un lanţ de aur cu cruce, un lanţ de argint, genţile cu bani şi să o ia la fugă.

Glumede seminarişti

Au avut noroc de doi bărbaţi care au observat infracţiunea, i-au ajuns din urmă, i-au imobilizat şi au chemat poliţia. Toate bunurile furate au fost restituite. Tinerii erau în stare de ebrietate. Elevul de la Seminarul Liceal de Teologie, Victor T., în vârstă de 18 ani, le-a explicat oamenilor legii că „au vrut să facă o glumă”. Acesta a negat că le-ar fi aplicat lovituri fetelor ori le-ar fi târât pe scări.

Nicolae B., student în anul II la Academia Teologică, ruda IPS Mitropolitul Vladimir, a explicat că n-ar fi vrut să le provoace leziuni fetelor, dar acestea s-au ţinut de genţi şi au fost târâte pe scări. Tinerele s-au ales cu vătămături, una dintre ele are o fractură la un picior, iar cealaltă suportă consecinţele.

Exmatriculaţi?

Deşi părinţii băieţilor spun că încă nu ştiu nimic despre faptul că aceştia ar fi exmatriculaţi, conducerea Academiei Teologice şi directorul Seminarului Liceal ne-au informat că tinerii au fost exmatriculaţi la începutul acestei săptămâni, pentru „încălcarea regulamentului intern şi a moralei creştine”.

„Nu ne-am aşteptat la o asemenea situaţie. Victor T. studiază de doi ani la Seminarul nostru. E un băiat liniştit, cu un comportament bun, avea note de 7-8 şi nu absenta de la ore sau rugăciuni. Locuieşte cu chirie în oraş. În familie sunt doar doi copii şi părinţii îi asigură cu cele necesare”, ne spune directoarea Seminarului Liceal, Rodica Slivca.

Luni, după ce-au fost informaţi de procurori că dosarul a fost transmis în instanţa de judecată şi că tinerii şi-au recunoscut fapta, directoarea a semnat ordinul de exmatriculare. „Nu prea ne-a mirat faptul că ceilalţi doi au săvârşit ce au săvârşit, ne-a mirat că şi elevul de la seminar a participat la jaf. Nici nu a încercat să nege. Părinţii ne-au telefonat că să-l iertăm, să-şi continue studiile, deoarece au mai rămas doar patru luni până la examenele de Bac. Le-am explicat că la noi există o lege: azi ai greşit, de ieri ai fost exmatriculat”, a declarat pentru JURNAL prorectorul Academiei Teologice, preotul Veaceslav Cazacu.

Potrivit lui, studenţii de la Academia Teologică au fost preveniţi că figurează în lista persoanelor propuse spre exmatriculare din cauza absenţelor la ore şi la rugăciuni, dar şi pentru că aveau unele restanţe. „Mulţi sunt chemaţi, puţini sunt aleşi. Nu poate fi totul perfect. Încercăm să-i primim pe cei mai buni”, ne mai spune prorectorul.

N-aveau bani de gazdă

În seara în care au fost reţinuţi de poliţie, seminariştii au motivat că au recurs la jaf din cauza că nu au bani să-şi achite gazda. „Într-adevăr nu avem cămine, dar acesta nu e un motiv ca să jefuieşti pe cineva. Pe timpuri, oamenii erau şi mai săraci. Cerşetorul însă nu cerea, ci întreba, nu aveţi nimic de lucru ca să ne hrăniţi. Noi am pierdut simţul acesta al demnităţii, al umanului. Trebuie să munceşti ca să poţi mânca. Dacă nu munceşti, nu mănânci”, mai spune preotul.

Cum ajungi preot în Moldova?

Potrivit reprezentanţilor administraţiei Academiei Teologice, una din condiţii pentru a fi admişi la această instituţie, pe lângă examenele de înmatriculare, este ca tinerii să prezinte o recomandare din partea unui duhovnic, de regulă, preotul din localitatea de baştină, care ar confirma că acesta are înclinaţii spre teologie. Doi dintre tinerii implicaţi în acţiunea de jaf se trag din familii de preoţi, iar recomandarea le-a fost dată de taţii acestora.

De altfel, surse din cadrul procuraturii ne-au informat că nepotul IPS Mitropolitul Vladimir are „antecedente stinse”. Anterior, acesta a fost implicat într-un accident rutier, fiind sancţionat cu o amendă şi cu o pedeapsă ispăşită condiţionat.

Solicitat de JURNAL, N. Boianeţchi, tatăl tânărului, slujitor la o biserică din Ştefan-Vodă, ne spune că a avut o discuţie serioasă cu fiul său. „El nu-i vinovat. Fetele spun minciuni, vor bani, dar judecata va pune toate lucrurile la locul lor”, spune preotul, precizând că îşi doreşte ca fiul să absolvească Academia Teologică. Nu ştie nimic despre faptul că ar fi exmatriculat. „Mitropolia, administraţia Academiei vor decide în acest sens”, mai spune preotul.

Întrebat care este duhovnicul fiului său ce i-a dat recomandare pentru Academia Teologică, tatăl băiatului a confirmat că el, fiind preot, este cel care i-a dat recomandare.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu