Trei state – un singur popor rus?

Pe 21 septembrie, la Moscova, a început strângerea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind unirea Rusiei, Belarusului şi Ucrainei. Iniţiatorii acţiunii au semnat „Carta reunirii Poporului Nostru”. Aceasta începe cu fraza: „Noi, cei divizaţi de frontierele de stat ale Belarusului, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, bazându-ne pe experienţa istorică şi tinzând spre viitor, considerăm că această divizare a fost înfăptuită împotriva voinţei poporului nostru…” Documentul a fost sfinţit în biserica Sfântul Nicolae, din Moscova, a cărui paroh, protoiereul Vsevolod Ciaplin, este şeful secţiei sinodale responsabile de relaţiile BORu cu societatea.

Ideea că frontiera dintre România şi Republica Moldova divizează acelaşi popor îi scoate din sărite pe ruşi. Ei nu se sinchisesc să ne înveţe mereu cine suntem, ce limbă vorbim şi de unde porneşte „statalitatea” noastră.

Recent, preşedintele rus Vladimir Putin i-a ţinut, la Yalta, o lecţie de istorie premierului Filat, vorbindu-i despre anul 1812 în termenii manualelor imperiale.

După Putin, de la sfâşierea de atunci a Moldovei şi anexarea teritoriului ei dintre Nistru şi Prut de către Rusia, începe istoria noastră. Iată că „standardele” se schimbă la abordarea istoriei care îi priveşte pe ruşi. (N.N.)

The following two tabs change content below.