Trei pentru ozon // VIDEO

CREATIVITATE// Cu 20 de lei şi mult suflet au montat un filmuleţ video de circa 120 de secunde

Ion Iuncu, Anton Ciobanu şi Ion Bolgar din cl. XII-a de la Liceul Teoretic „Prometeu” din capitală au impresionat profesorii şi elevii instituţiei prin crearea unui filmuleţ de vreo două minute, legat de protecţia stratului de ozon, sărbătorită anual pe 16 septembrie.

După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de ţări au înţeles ca protejarea stratului de ozon este o urgenţă, fapt care a dus la semnarea Protocolului de la Montreal, pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.

Ideea unui profesor

Pentru trei liceeni, informaţi şi capabili, de la Liceul Teoretic „Prometeu” din capitală anul de învăţământ a început cu dreptul, şi nu numai pentru faptul că îşi dau străduinţa să înveţe zilnic la toate disciplinele programei de învăţământ, aceştia se străduiesc să facă ceva util şi interesant şi în afara orelor. După spusele lor, un aport în formarea lor o au dascălii lor. „Ideea ne-a sugerat-o profesoara de geografie, Silvia Zabulica. În liceul nostru, de câţiva ani a devenit o tradiţie ca, de Ziua mondială a protecţiei stratului de ozon, copiii claselor a XII-a să aducă o informaţie scurtă şi necesară elevilor din clasele mai mici, privind protecţia stratului de ozon”, ne comunică Ion Iuncu, elev în cl. XII-a la Liceul Teoretic „Prometeu” din Chişinău. Potrivit lui, el împreună cu ceilalţi doi colegi au decis ca anul acesta să nu se limiteze doar la postere şi informaţii plictisitoare, ci să realizeze acest video pentru a capta atenţia colegilor mai mici.

„Astfel promovăm şi modul sănătos de viaţă şi de alimentaţie”

Ion Bulgar spune că pregătirile şi montarea au durat două zile: „Ne-am întâlnit într-o zi de vineri după ore, când am făcut majoritatea lucrului. Am adunat fotografii la şcoală, prin care am ilustrat mesajul nostru, pe etape, desenând totul pe tabla din clasă. În acea zi am făcut secvenţa cu bicicleta. Sâmbătă, a început montarea filmuleţului, realizată de Ion Iuncu. Ideea cu ultimele secvenţe cu substanţele nocive ne-a venit în ultimul moment”.

Potrivit băiatului, bugetul este foarte important aici! (râde). „Ne-a costat vreo douăzeci de lei, mult suflet şi entuziasm. Am făcut-o din plăcere. Astfel promovăm şi modul sănătos de viaţă şi de alimentaţie. Toate problemele ecologice sunt legate între ele, încât am făcut şi o promovare la tot ce este bun şi util, deoarece stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural ce absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. Savanţii au demonstrat că, în cantităţi mici, radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism, însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase”, argumentează Ion.

Filmuleţul va merge şi la Geneva

„Prezentarea filmuleţului a avut loc în ziua sărbătoririi protecţiei stratului de ozon – 16 septembrie. Pentru a-l derula, am montat un proiector în sala mare. Spectatorii noştri au fost colegi din clasele a V-XII-a. Nimeni n-a reuşit să se plictisească pentru că filmuleţul a durat aproximativ două minute. Le-a fost pe plac tuturor – ne-au confirmat-o aplauzele generoase de la finele lui”, îşi aminteşte Anton Ciobanu. El mai spune că în Internet au găsit informaţii că „pentru protecţia stratului de ozon se organizează şi un concurs internaţional, mai ales că în 2012 se împlinesc 25 de ani de la semnarea protocolului de la Montreal, încheiat pentru protecţia stratului de ozon. Vrem să trimitem filmuleţul nostru la acest concurs, dar trebuie să-l mai scurtăm ca să corespundă rigorilor concursului”, explică liceanul.

Nota 10 în catalog

Prin ingeniozitatea lor, băieţii au uimit-o şi pe profesoara de geografie, care le-a mulţumit pentru prezenţă de spirit şi pentru filmuleţul montat. Cei trei liceeni s-au ales cu câte o notă de zece la geografie. După absolvirea liceului, Ion Iuncu şi Anton Ciobanu doresc să-şi facă studiile peste hotare, în domeniul ingineriei IT. „Probabil, ambii vom merge la aceeaşi universitate”, mărturiseşte Anton Ciobanu. Ion Bolgar va merge pe urmele părinţilor săi, care sunt medici stomatologi. Tânărul doreşte să-şi facă studiile în Germania, în domeniul medicinei.


Victoria POPA

The following two tabs change content below.