Trei continente în trei decenii

De la stânga la dreapta Victoria Vorosciuc, Auma Obama, fetiţa şi soţul acesteia

Nu există hotare când ai motivare

Câţi din noi visează să călătorească şi să vadă mai multe ţări, să cunoască staruri de la Hollywood sau personalităţi care au puterea să schimbe ceva în lume! Moldoveanca Victoria Vorosciuc a reuşit să o cunoască pe Auma Obama, sora preşedintelui american, Barack Obama, a lucrat alături de staruri hollywoodiene, regizori străini din Noua Zeelandă, Canada şi SUA la crearea filmului documentar kenyan „A grandmother’s tribe”, care a făcut înconjurul lumii şi a fost prezentat la „Cronograf” în 2010. Anul trecut, a fost prezentat Departamentului de Stat American.

„În 2001, am intrat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii de Stat din Moldova şi locuiam vizavi de gimnaziul-internat din Chişinău. Într-o zi, am auzit cum cerea ajutor o fată şi era gata să sară pe geam. A doua zi am fost să vedem cum s-a rezolvat situaţia şi de atunci am început să colaborăm cu administraţia gimnaziului pentru a organiza diferite activităţi de voluntariat. Predam limba engleza gratis, organizam diferite activităţi pentru copiii care nu aveau rude la care să plece de sărbători ş.a.”, îşi aminteşte primele experienţe de voluntariat Victoria Vorosciuc.

Cafeneaua socială

Victoria Vorosciuc împreună cu Felix Masi, fotojurnalist renumit din Kenya

Pentru că s-a implicat activ şi a dovedit de multe ori calităţi de lider, aceasta a fost selectată să plece în SUA prin intermediul unui program de schimb. „Aveam doar 20 de ani şi eram cea mai tânără dintre participanţi şi una dintre puţinele fete. Mi se spunea „Floarea din Moldova”. Acolo am făcut cunoştinţă cu Felix Masi, un tânăr din Kenya, Africa, un fotojurnalist de renume, care a realizat mai multe filme documentare despre localitatea unde s-a născut. Acesta ne-a lansat o invitaţie de a veni la el în vizită, pentru că lucra la un documentar despre localitatea în care s-a născut”, spune tânăra cu părul scurt, în cârlionţi, care par că o iau în toate părţile.

La puţin timp după ce se întoarce de pe continentul american, o altă destinaţie o aşteaptă: Danemarca. „A fost o vizită de un an de zile, prin intermediul Programului de Voluntariat European (EVS). Am activat timp de un an de zile în cadrul unei cafenele destinată persoanelor în etate din localitate. Veneau şi luau micul dejun, prânzul, citeau ziarele. Erau organizate diferite ateliere: manufactură, tâmplărie, muzică ş.a. Ce mi-a plăcut acolo era faptul că toată lumea era pe picior de egalitate. Chiar şi persoanele în funcţii de conducere puteau să pună mâna pe teu să facă ordine”, povesteşte Victoria.

Moldova – Mudoba

În acelaşi timp, având experienţa de a cânta în cadrul unei formaţii de muzică populară din RM, aceasta a promovat muzica noastră populară în Danemarca. „Am organizat pentru beneficiarii cafenelei mai multe serate muzicale. Am format o trupă, împreună cu unii tineri birmanezi. După ce am fost invitaţi la unele petreceri private pentru a cânta, am apărut în paginile ziarelor din Danemarca”, îşi aminteşte Victoria.

Apoi a urmat Africa. Pentru că nu avea suma necesară pentru a-şi acoperi cheltuielile de drum, a acceptat invitaţia televiziunii franceze ARTE de a lucra ca traducătoare. Jurnaliştii au venit în RM să realizeze un documentar despre traficul de persoane. „Am învăţat cât de dură este viaţa în satele noastre. Într-un fel aceasta m-a pregătit pentru Africa, să interacţionez mai uşor cu persoanele”, spune aceasta.

Cu banii câştigaţi am pornit spre Nairobi, capitala Kenyei. „Nu cunoşteam multe despre această ţară, iar prietenii îmi tot spuneau că mă duc într-o ţară unde bântuie SIDA. După mai multe ore de zbor şi un sfârşit de toamnă friguros şi ger, am ajuns în însorita şi frumoasa capitală a Kenyei, Nairobi. E ţara paradoxurilor, unde femeile duc greul familiei, dar nu le vei vedea niciodată triste. Ele nu cunosc altă viaţă şi se bucură de cea pe care o au”, susţine tânăra.

„Mamă, vinde-ne fiica!”

Victoria Vorosciuc

În acelaşi timp, Kenya este un loc periculos nu doar pentru băştinaşi, dar şi pentru turişti. „Mergeam prin sate atunci când filmam partea a doua a documentarului despre Africa. Nu o dată localnicii îi spuneau colegei mele, o americană de o vârstă mai înaintată: „Mamă, vinde-ne fiica!”. Se întâmpla la graniţa dintre Kenya şi Uganda. Când filmam în Mudoba, intrasem într-o cocioabă de lut să fac poze. La podele erau aşezaţi mai mulţi copii. Când m-au văzut, au început să plângă. Mi s-a explicat că sunt prima persoană albă pe care o văd. Pentru ei eram necuratul”, spune râzând aceasta.

„Am venit în Kibera, unul din cele mai sărace cartiere ale capitalei kenyene, să prezentăm documentarul în aer liber. Reprezentanţi ai Ambasadei SUA în Nairobi, care ne-au însoţit şi au fost şi oaspeţi de onoare, ne-au prevenit că atunci când se anunţă „Plecăm!”, toată lumea urcă în autoturisme. Erau copii mici care doreau atenţie. M-am emoţionat şi voiam să-mi iau rămas bun de la toate persoanele pe care le-am cunoscut. La un moment dat, am simţit că cineva mă trage nervos de mână şi mă duce în maşină. Dacă mai zăboveam câteva minute, nimeream în schimbul de focuri deschis de ‘mafia’ locală”, povesteşte Victoria.

Cronograf

Aceasta spune că a cunoscut-o în Kenya pe sora preşedintelui american de curând ales, Barack Obama. „Era pe 1 decembrie 2008, de Ziua Internaţională a prevenirii SIDA, unde am intrat împreună cu Felix Masi. Nu ştiam cine e şi am început să discutăm. Într-un anumit moment, careva mă trase într-o parte şi mă întrebă dacă ştiu că e sora vitregă a lui Barack Obama”, îşi aminteşte tânăra.

Documentarul „A grandmother’s tribe”, în căsuţa tehnică a căruia este prezentă şi moldoveanca Victoria, după ce a fost prezentat în mai multe ţări, printre care Canada, Turcia, Noua Zeelandă, anul trecut a putut fi văzut la Departamentul de Stat American. Victoria Vorosciuc a obţinut drepturile de a prezenta acest film şi în Republica Moldova, fapt realizat în cadrul festivalului „Cronograf” din 2010.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)