Trei alimente esenţiale pentru bărbaţi şi femei

ALIMENTAŢIE // Indiferent de vârstă sau sex, organismul uman are nevoie zilnic de vitamine, minerale şi acizi graşi – Omega 3 şi Omega 6 –, pentru ca organele interne să funcţioneze la parametri normali.

Indiferent de vârstă sau sex, organismul uman are nevoie zilnic de vitamine, minerale şi acizi graşi – Omega 3 şi Omega 6 –, pentru ca organele interne să funcţioneze la parametri normali.

„Un lucru esenţial în dieta zilnică îl reprezintă faptul că 50 la sută din alimente trebuie să nu fie preparate termic. Indiferent de modul în care alegem să gătim alimentele, la aburi sau prăjite, ele îşi pierd din calităţile nutritive, atât de esenţiale pentru menţinerea sănătăţii”, spune dr. Livia Nena, bionutriţionist. Specialistul completează că, prin preparare, produsele alimentare îşi pierd enzimele şi vitaminele. „Acestea sunt vitale organismului. Din păcate, 80–90 la sută din hrana pe care o mâncăm zilnic este una preparată termic, ceea ce înseamnă că organismul nu primeşte cantităţile recomandate zilnic de minerale, vitamine şi acizi graşi”, completează biologul Nena.

Fructele de pădure previn formarea varicelor

Pentru că suntem diferiţi, nutriţioniştii atenţionează că există anumite alimente care au beneficii asupra organismului unuia dintre sexe. Astfel, potrivit specialiştilor, există afecţiuni specifice bărbaţilor şi boli de care suferă mai mult femeile, iar alimentaţia joacă un rol important în prevenirea acestora.

Fasolea este recomandată mai ales femeilor, deoarece aceasta combate cancerul de sân. „Alimentul este cea mai bogată sursă de proteine vegetale şi are un aport substanţial de calciu şi fier”, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Iaurtul ajută la scăderea riscului de apariţie a cancerului mamar şi are rol benefic împotriva sindromului de colon iritabil, probleme des întâlnite în rândul femeilor. „Iaurturile cu bifidus asigură un bun echilibru al florei intestinale şi are acelaşi efect asupra organismului ca şi alimentele bogate în fibre şi anume accelerarea tranzitului intestinal lent”, spune dr. Bilic.

Fructele de pădure, la fel ca vinul, au proprietăţi antioxidante foarte importante. Potrivit specialiştilor, acestea conţin antocină, o substanţă capabilă să „repare” celulele distruse de diferite afecţiuni. „Fructele de pădure, datorită conţinutului de bioflavonoide, întăresc peretele arterial şi previn formarea varicelor”, adaugă nutriţionistul Bilic.

Stridiile – benefice pentru sistemul reproductiv al bărbatului

Banana este săracă în sodiu şi bogată în potasiu şi magneziu, ceea ce o face alimentul ideal pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, spune dr. Bilic. Mai mult, nutriţioniştii recomandă în special bărbaţilor acest fruct, deoarece are proprietăţi benefice în reducerea cancerului de prostată. Acelaşi efect benefic îl au broccoli, conopida şi varza.

Stridiile asigură necesarul zilnic de zinc, mineral ce este implicat în sute de procese biologice, printre care cele care produc ADN sau repară celulele distruse. De asemenea, zincul are efect pozitiv asupra sistemului reproducător masculin.

Peştele gras, printre care se numără somonul, sardinele, tonul, heringul şi macroul, este un antiiflamator puternic, iar specialiştii în nutriţie îl recomandă bărbaţilor, deoarece ei depun mai mult efort fizic comparativ cu o femeie.
(MEDIAFAX)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)