„Trebuie să ne „prefacem” că totul este bine de dragul copiilor noştri”

Cel mai recent bilanţ al victimelor atacurilor teroriste din Paris a ajuns la 132 de morţi

ataque-terrorista-en-paris-1991443h430

„S-a pornit războiul?”, a fost prima întrebare rostită la auzul primelor împuşcături pe străzile Parisului în noaptea de vineri, 13 noiembrie. Cel mai sângeros atentat terorist a pornit la ora 21:25, atunci când mai multe atacuri armate şi explozii au izbucnit simultan în capitala franceză. Primul a avut loc la intrarea pe stadionul Stade de France, următorul la colţul străzilor Bichat şi Alibert. Masacrul a continuat pe strada Fontaine au roi, în apropiere de Piaţa Republicii.

Focuri de armă au urmat în alte două localuri, unde 19 oameni au devenit victime. Zece minute mai târziu, un alt atac a avut loc pe bulevardul Voltaire, de cealaltă parte a Pieţei Republicii. Coşmarul a continuat la sala de spectacole Bataclan, unde se desfăşura un concert rock. Mai mulţi indivizi înarmaţi, care nu şi-au ascuns chipul, au deschis focul în sală strigând „Allah Akbar!”. După ultimele informaţii, bilanţul victimelor a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică.

„Nu ştim ce va urma”

Am discutat cu mai mulţi conaţionali de-ai noştri stabiliţi la Paris, care ne-au povestit momentele de groază prin care au trecut şi spaima pe care o retrăiesc încă. „Priveam televizorul când am auzit împuşcături, deodată au început elicopterele a zbura, nu înţelegeam ce se întâmplă. Cu doar două ore mai devreme, am mers pe străzile unde au avut loc explozii, e groaznic. Frica mai persistă, nu ştim la ce se ne aşteptăm”, ne spune Irina Corcodel, din Paris. O altă cetăţeancă stabilită cu toată familia la Paris ne mărturiseşte că se teme pentru viaţa copiilor săi.

„Este greu când mă gândesc că vineri, nu cu mult timp înaintea acestui dezastru, am trecut pe lângă Stade de France. Nu ştim ce va urma, acum suntem cuprinşi de panică, frică, groază. Nu ştim dacă copiii sunt bine la şcoală, trebuie să ne „prefacem” că totul e bine de dragul copiilor, cel puţin, ca să avem putere să ne continuăm activităţile zilnice. Nu a fost un accident, ci s-a tras la întâmplare în oameni care au ieșit să se distreze”, ne relatează Natalia Barbălată, Paris. Şi Valentina Doschinescu, care locuieşte la câţiva km de Paris, ne spune că frica încă mai persistă, însă lucrurile revin cu încetul la normal. „Astăzi se lucrează în regim normal, am avut de dimineaţă un briefing informativ. La fel şi şcolile sunt deschise, sigur că este câte un poliţist la intrare. Totuşi persistă frica, însă mergem cu toţii înainte”, menţionează Valentina.

La orice pocnitură, oamenii încep a fugi, a plânge, a se ascunde

Ieri seara, pe la ora 18.30, ora Franţei, când sute de oameni au venit la Statuia Republici pentru a depune flori şi a aprinde o lumânare în memoria celor decedaţi, nişte sunete au provocat din nou panică. Un zgomot de petardă sau un simplu bec ce a pocnit a fost de ajuns să pună pe fugă mulţimea adunată. „Am mers să depun flori, erau multe persoane, deodată în spate s-a auzit o pocnitură şi imediat toată lumea a început a fugi, a striga. Unii au dat buzna într-o cafenea, alţii într-o clădire de alături. Un copil s-a desprins de mâna tatălui său şi ţipa, nu înţelegeam ce se întâmplă. La un moment dat au apărut şi jandarmii, însă din fericire a fost o alarmă falsă. Involuntar, merg pe drum şi mă gândesc, oare cel care vine spre mine, nu va scoate Kalaşnikovul şi va trage?”, se întreabă Andrei Raţă de la Paris.

Statul Islamic ameninţă cu noi atacuri

Atentatele de la Paris au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins. Toţi atacatorii erau dotaţi cu puşti Kalasnikov şi cu dispozitive explozive. După atentatele de vineri seara, reţeaua teroristă Stat Islamic susţine că atacurile sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Mai mult, aceştia susţin că atentatele vor continua şi în alte ţări din Europa, America şi chiar în Rusia.

Regim de urgenţă la frontieră

Astăzi este decretată zi de doliu naţional în RM, la ora 12.00, toate drapelele au fost arborate în bernă. Poliţia de frontieră a dispus, în regim de urgenţă, măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii cetăţenilor la traversarea frontierei de stat. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că, potrivit informaţiilor recepţionate de la Celula de criză instituită în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, printre persoanele decedate în urma atacurilor teroriste de la Paris nu se află cetăţeni ai Republicii Moldova. Totodată, MAEIE precizează că nu au fost identificate deocamdată toate persoanele rănite.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)