Tratamente pentru gonartroză şi alte tipuri de artroze

33333333

Gonartroza presupune localizarea reumatismului degenerativ la articulaţia genunchiului

Este una dintre cele mai frecvente forme de reumatism degenerativ. Deşi mai puţin severă decât coxartroza, rămâne totuşi o afecţiune supărătoare, uneori chiar invalidantă. La nivelul genunchiului există două articulaţii: articulaţia femurorotuliană şi femuro-tibială. Procesul de uzură le poate afecta separat sau de obicei împreună. Există două categorii de gonartroză: gonartroze primitive – fără o cauză identificabilă şi gonartroze secundare – cu cauze cunoscute. Combaterea durerii se face cu analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene, administrate pe cale generală sau în aplicaţii locale. Cele mai utilizate astfel de medicamente sunt: aspirină, indometacin, diclofenac, fenilbutazonă. Ele trebuie însă administrate cu precauţie, datorită efectelor secundare defavorabile pe care le au (iritabilitatea gastrică, retenţia hidrosodată). De asemenea, trebuie evitată administrarea prelungită a acestor medicamente. Corticosteroizii se folosesc rar. Ei sunt indicaţi atunci când există un proces inflamator important, cu lichid sinovial abundent. Administrările repetate pot produce deteriorări ale cartilajului. În scopul protecţiei şi refacerii cartilajului se administrează condroprotectoare, obţinute din extracte de cartilaj şi măduvă osoasă. Ele au scopul de a normaliza şi a stimula metabolismul perturbat al cartilajului.

Remedii naturiste

Hrean – se prepară un unguent din: 50 g unt topit la 40 grade; se adaugă şapte linguri de hrean ras fin şi se amestecă până ce se omogenizează. Se lasă la rece şi pentru macerat, timp de o zi, după care se reîncăl-zeşte şi se strecoară. Se pune într-un recipient, păstrându-se la răcoare; se unge zona dureroasă de două ori pe zi, timp îndelungat.

Jneapăn – infuzie de jneapăn, se beau câte două căni pe zi.

Frunze tinere de nuc – peste frunze tinere de nuc se pune ulei de măsline şi se lasă 3-4 ore, apoi se aplică frunzele în 3-4 straturi pe articulaţiile dureroase. Se lasă să lucreze toată noaptea. Se mai poate face masaj la articulaţiile dureroase cu ulei de măsline, în amestec cu zeamă de lămâie. Se aplică un bandaj şi se lasă să lucreze peste noapte.

Cataplasmă de usturoi – se curăţă un căţel de usturoi, se răzuieşte, se împachetează într-o cârpă umedă şi se aplică pe genunchiul dureros. Se ţine timp de 20 de minute. Efect garantat în calmarea durerilor.

Suplimente naturale

Joint Protex – produs naturist ce conţine substanţe prezente în mod normal în celulele cartilajului şi care acţionează îmbunătăţind funcţia articulaţiei, în plus, ca şi antiinflamatoarele şi analgezicele, atenuează durerea şi inflamaţia, dar fără efecte secundare.

Shark Aid (cartilaj de rechin) – participă la regenerarea cartilajelor, reduce inflamaţia, durerea, redă mobilitatea articulaţiilor şi inhibă vascularizaţia locală în artrită, artroză, reumatism.

Super Soya Lecithin (sau Triple Potency Lecithin) – Lecitina este indicată ca tratament naturist în aceste afecţiuni pentru reducerea durerilor articulare. Este un bun lubrifiant al articulaţiilor şi este de mare ajutor persoanelor meteosensibile.

Vein Care (hirudină din salivă de lipitori) – diminuează semnificativ inflamaţia articulară şi scade depozitele intra-articulare de fibrină, are efect calmant şi anestezic.

Reţetă

Unguent din gelatină pentru gonartroză

Se prepară crema de bază: în 250 g unt se fierb 4 căţei de usturoi, 1 linguriţă flori de gălbenele, 1 linguriţă rădăcină de tătăneasă, 1 linguriţă de hrean, 1 linguriţă frunze de viţă-de-vie, 1 linguriţă lemn-dulce, 1 linguriţă flori de arnică, 1 linguriţă foi de dafin, 1 linguriţă frunze de nuc şi 1 linguriţă muguri de pin. Se fierbe 3-4 zile, sau chiar o săptămână, apoi se strecoară. După strecurare, se adaugă 50-100 ml ulei de măsline sau ulei de brad. Separat, într-o cană de porţelan se pun 10 g de gelatină (Dr. Oetker), peste aceasta se toarnă 100 ml apă călduţă, se amestecă continuu, se lasă vreo 20 de minute până se întăreşte, se face ca piftia. Se amestecă cu crema de bază topită, dacă este nevoie se mai pune la încălzit. Se amestecă bine. Se adaugă în topitură uleiuri volatile de: ienupăr, de brad şi rozmarin, câte o pipetă din fiecare ulei volatil (pipeta mică cu pară de cauciuc, cumpărată de la farmacie). Se pun şi 30 ml de glicerină.

Preparatul cu gelatină nu se fierbe, căci se degradează gelatina. Încă în stare lichidă, se toarnă în recipiente corespunzătoare.

Indicaţii: gonartroză, dar şi artroza cotului, hernie de disc.

Concomitent (odată cu întrebuinţarea acestui unguent) se ia zilnic câte o linguriţă (5 g) de gelatină alimen-tară, aşa cum este ea în pliculeţ (neprelucrat). Se consumă mult lichid când se ia gelatina. După 6 luni, se reface lichidul sinovial dintre cartilaje.

M-am uns într-o seară la încheietura mâinii şi mi-a trecut durerea pe loc. A doua zi s-a făcut un strat lucios în locul unde m-am uns. Aşa trebuie, căci astfel gelatina intră în piele. Nu se şterge acest strat.

Tratament intern pentru artroze şi osteoporoză

Două reţete de preparare a calciului natural

1. Prima metodă este mai simplă. Se macină în pulbere coajă de ou (după ce în prealabil s-au spălat bine); se amestecă 1 linguriţă de praf de coajă de ou cu 1 lingură de suc de lămâie proaspăt. Se amestecă până apare spuma. Se adaugă în mâncare sau se consumă separat câte 2-3 linguriţe pe zi.

2. A doua metodă este puţin mai complicată şi se adresează persoanelor cu afecţiuni în stadii mai avansate. 7 ouă albe de casă spălate foarte bine se pun întregi într-un borcan sterilizat şi peste ele se toarnă sucul a 12 lămâi. Se închide bine borcanul şi se păstrează la frigider 12 zile. Zilnic, se amestecă atent conţinutul borcanului cu o lingură de lemn. La sfârşitul perioadei, se trece conţinutul borcanului prin sită şi se amestecă cu 0,5 1 de coniac şi 200 g de miere de albine. Amestecul obţinut se păstrează în frigider şi se consumă de trei ori pe zi, între mesele principale.

Brânză cu calciu

Se încălzesc 5 l de lapte, se adaugă 1 litru de lapte bătut sau lapte acru, 300 g de smântână, 1 lingură de pulbere din coajă de ou sau pastile pisate de calciu din farmacie. Se ia de pe foc înainte de fierbere şi se răceşte. Strecuraţi brânza. Zerul obţinut îl puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor sau în cosmetică.

Cură cu coada-calului

50 g coada-calului uscată se pun la macerat timp de trei ore într-un litru de apă rece. Se fierbe 30 de minu-te, se lasă în repaus 10-20 de minute, acoperit, se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi, timp de 3 luni (atunci se vede rezultatul).

Formula AS

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)