Trăsniţi cu maiul

În unele localităţi ale Republicii Moldova va fi sărbătorită Ziua Europei, în altele – Ziua Victoriei

Ziua Europei la Chişinău este organizată în special de către ambasadele şi misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene în RM. Cetăţenii moldoveni ştiu foarte vag ce reprezintă UE şi Ziua Europei. Campaniile organizate de anumite partide politice sunt propagandistice, e nevoie de o informare mai amplă şi permanentă a cetăţenilor privind aceste subiecte. „Cine are de câştigat din această confuzie?” şi „Ce ar trebui să sărbătorească cetăţenii RM la 9 mai” sunt întrebările pe care le-am adresat unor istorici şi oameni politici.

uion negreiIon Negrei, istoric: „Arătăm ca nişte idioţi”

„Este o situaţie confuză, nu înţelegem esenţa unor lucruri. Din această cauză, sărbătorile legate de cel de-al Doilea Război Mondial ni le organizează alţii. Arătăm ca nişte idioţi. Nu cred că cineva are satisfacţia să sărbătorească 9 mai din moment ce această sărbătoare este impusă atât de brutal şi agresiv. Din păcate, în RM, nu se sărbătoreşte esenţa evenimentului, aşa cum e conceput la nivel mondial şi european. Ar fi de dorit să terminăm o dată cu asta. Mai bine de două decenii pedalăm pe o pistă care nu duce nicăieri.

Trebuie să înţelegem că Ziua Europei reprezintă un moment de reculegere a popoarelor care au fost atrase, cu voie sau fără voie, în cel de-al Doilea Război Mondial. Occidentul, realizând tragismul unui asemenea cataclism, exprimă de Ziua Europei, printr-o acţiune de comemorare, un sentiment de recunoştinţă celor care au căzut pe câmpul de luptă. Astfel, europenii demonstrează că au însuşit nişte lecţii din acest război şi doresc ca ororile să nu se repete niciodată.

La noi, una din forţele participante la cel de-al Doilea Război Mondial, care chiar în momentul de faţă demonstrează agresivitate, ne impune, pe căi propagandistice, Ziua Victoriei. Victoria vine cu un iz de eliberare a noastră de sub ocupaţia germano-româno-fascistă. Acesta este încă un afront adus nouă la momentul actual de către Moscova, precum şi memoriei concetăţenilor noştri, care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Această confuzie trebuie depăşită prin informarea corectă şi permanentă a cetăţenilor. Noi discutăm în fiecare an în preajma acestor sărbători, însă pe termen lung nu se face nimic. Oamenilor ar trebui să li se explice esenţa lucrurilor. Astfel, cetăţeanul rămâne victima unei propagande ieftine.”

vartaIon Varta, istoric: „Europa a îngropat demult securea războiului”

„Noi am avut o dramă cumplită în urma reanexării Basarabiei, în martie, şi, respectiv, în august 1944. Basarabenii noştri au fost mobilizaţi contrar prevederilor Convenţiei de la Geneva, noi nu eram cetăţeni sovietici, eram cetăţeni ai altui stat, ai Regatului României. Tinerii şi cei mai în vârstă au fost mobilizaţi şi trimişi pe cele mai periculoase rânduri ale frontului sovieto-german. S-au prăpădit foarte mulţi, într-un timp scurt, am înregistrat pierderi uriaşe. Din cei peste 300 de mii mobilizaţi, peste 50 de mii nu s-au mai întors acasă.

În Republica Moldova, bineînţeles, trebuie să fie consemnată Ziua Europei. Europa a îngropat demult securea războiului, a găsit compromisul rezonabil. 9 mai semnifică Ziua Europei întregite şi a Europei fără dictatură. Ar trebui să ne asociem şi noi marei familii europene şi să consemnăm Ziua Europei instituită peste 15 ani după ce s-a încheiat războiul.

Din păcate, suntem într-o mişcare browniană. Persistă ignoranţa în capetele unor oameni, unor politicieni, care ar trebui să fie mai coerenţi şi mai lucizi, au fost învestiţi în nişte funcţii şi au obligaţia să lanseze un mesaj clar în spaţiul public. Dar dacă nu au elementare noţiuni despre ce a însemnat pentru noi cel de-al Doilea Război Mondial şi ce se întâmplă în alte ţări civilizate, în familia mare europeană unde vrem şi noi să accedem, evident că reies din vechea mentalitate şi fac astfel cum li se dictează.

Acest fapt, din păcate, are un impact negativ asupra coeziunii sociale, nu suntem o societate unită, coerentă, ci una divizată. Apar forţe atât din exterior, cât şi din interior care trag foloase, încearcă să obţină dividente electorale din această ignoranţă a cetăţenilor noştri. Totuşi, sunt optimist, cred că această confuzie este una temporară, cu timpul, lumea se va dumeri şi lucrurile se vor reaşeza în albia firească”.

mircea-druc-ucraina-vrea-sa-se-extinda-in-moldova-si-transnistria-8815743Mircea Druc, fost prim-ministru şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova: „Diagnosticul meu, pentru că am studiat şi la facultatea de psihologie, este următorul: se ştie că dacă l-ai salvat pe cineva care a încercat să se sinucidă o dată, şi el nu mai încearcă să se sinucidă, e bine. Dar dacă mai încearcă să se sinucidă a doua oară – nu-l mai poţi salva. Cei deştepţi mă vor înţelege. Să sărbătorească fiecare ce vrea.”.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu