Trăsnet între MAI şi „Fulger”

Moldova (nu) va mai avea un general

(nu)Sunt rezultatele expertizei grafologice, semnătura (nu) îi aparţine ministrului de interne Alexei Roibu, a fost intentată o urmărire penală pe baza unor articole, (nu) se cunoaşte care anume, R. Moldova (nu) va mai avea un general – o scrisoare „controversată”, care (nu) se ştie cum a ajuns pe masa preşedintelui interimar Marian Lupu, se pare că a răcit relaţia dintre ministrul de Interne şi brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. În scrisoarea ce conţine două file, ajunsă la Preşedinţie de pe adresa MAI, se propunea conferirea gradului de general-maior lui Ion Ţurcan, şeful brigăzii „Fulger”. Ţurcan ar fi putut deveni al 85-lea general din R. Moldova, însă Roibu, din motive (ne)cunoscute, a declarat că „nu” a semnat o asemenea scrisoare, iar semnătura sa a fost falsificată.

Iana Zmeu

Recent, brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” din cadrul MAI a serbat 20 de ani de la constituire. Cu această ocazie preşedintele interimar Marian Lupu, prezent la eveniment, a înmânat brigăzii ordinul „Ştefan cel Mare” şi… gata. Propunerea efectivului „Fulger”, susţinută de aproape toate organizaţiile de veterani, de a-i conferi gradul de general-maior lui Ion Ţurcan, a ajuns de pe masa preşedintelui interimar direct la procuratură. Câţiva ofiţeri nu şi-au putut stăpâni emoţiile, chiar au lăcrimat când, cu ocazia aniversării, a fost pusă piesa „Ofiţerii”.

„Durerea o ţinem în inimă”, a menţionat un subaltern al lui Ţurcan care a solicitat anonimatul, explicând că este o persoană cu funcţie şi ar putea să aibă probleme în cazul în care îşi va face publică poziţia. Acesta ne-a spus că ministrul de Interne a fost foarte aşteptat la aniversare, însă Roibu nu i-a onorat cu prezenţa, pesemne este supărat. Subalternul s-a grăbit să adauge din partea întregului efectiv „Fulger” că brigada îl „stimează pe domnul ministru pentru că este ministrul nostru” şi nu are nicio pretenţie faţă de el, făcând aluzie la steluţele pe care „încă” le mai are pe epoleţi.

(Nu) era necesară prezenţa ministrului!

Contactat de JURNAL, ministrul de Interne s-a arătat foarte supărat, deşi nu auzise încă întrebarea pe care intenţionam să i-o adresăm. După cum se vede, numărul mare de jurnalişti care îl contactează, toţi cu aceeaşi întrebare: „aţi semnat sau nu scrisoarea?”, începe să-l deranjeze pe domnul ministru. Am încercat să-l luăm mai pe departe şi l-am surprins cu o altă întrebare: de ce nu a fost prezent la aniversarea a 20-a de la fondarea Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. „Eu am fost de şapte ori la „Fulger” şi consider că nu era necesar să fiu prezent şi la aniversare”, a spus ministrul şi a închis telefonul. Cu toate acestea este în premieră când un ministru de Interne nu vine la aniversarea brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” considerată o unitate de elită a Ministerului Afacerilor Interne în combaterea fenomenului infracţional. Poziţia conducătorului MAI rămâne aceeaşi – nicio scrisoare nu a ajuns la MAI şi prin urmare semnătura a fost falsificată.

„Prietenii” Fulgerului

Contrar celor declarate mai sus de ministrul de interne, subalternii lui Ţurcan susţin că scrisoarea a fost redactată împreună cu unii reprezentanţi MAI, ale căror nume au refuzat să le numească, şi aceasta a fost adusă la mijlocul lunii august la minister pentru a fi semnată de Roibu. „Îmi dau bine seama de ce se întâmplă toate aceste lucruri, avem mulţi prieteni în ghilimele”, a subliniat o persoană din conducerea brigăzii. Mai mult ca atât, până şi unii angajaţi MAI care sunt la curent cu cele întâmplate consideră că ministrul de Interne ar fi renunţat la propria semnătură pentru că înainte de a o pune nu s-ar fi consultat cu premierul Vlad Filat. Noutatea despre existenţa acestei scrisori i-a adus-o lui Filat nu altcineva decât preşedintele interimar Marian Lupu. „Filat a spus că este categoric împotrivă. Acum aşteptăm rezultatele anchetei iniţiate de procuratură pentru a putea lua o decizie în acest sens”, a declarat Lupu, la aniversarea a 20-a a brigăzii. Preşedintele este de părerea că Ion Ţurcan are suficiente merite pentru a i se conferi gradul de general-maior, chiar dacă până în prezent niciunuia din predecesorii săi nu i-a fost acordat un asemenea grad.

Toate drumurile duc spre… procuratură

De la serviciul de presă al CCCEC am aflat că rezultatele grafologice sunt gata, care sunt acestea ne poate spune doar procuratura. De la unul din martorii audiaţi pe marginea acestui caz am aflat că a fost iniţiată urmărire penală privind fals de acte şi corupere pasivă. Potrivit unor surse din cadrul procuraturii, semnătura ministrului ar fi adevărată. De la Igor Popa, procurorul care instrumentează cazul, am aflat că există un ordin al procurorului general potrivit căruia orice informaţie ce ţine de activitatea procuraturii poate fi aflată doar prin intermediul serviciului de presă al PG. Pentru ca într-un final serviciul de presă să ne arunce în nas: „Nu vă pot spune dacă sunt rezultatele expertizei şi care sunt acestea. Nu vă pot spune pe baza cărui articol a fost iniţiată urmărirea penală”. „Până nu vor fi finalizate acţiunile procesual-penale nu putem oferi nicio informaţie pentru a nu împiedica mersul anchetei”, a conchis Maria Vieru, şefa serviciului de presă al PG. De menţionat că toţi cei care au refuzat să ne ofere informaţie sau cei care au rugat să le păstrăm anonimatul au avut aceeaşi explicaţie: „Rog să ne înţelegeţi”. (Nu) Îi înţelegem.

Generalul Ion Costaş despre generalii moldoveni:

„În Republica Moldova, fiecare sergent are şansa de a deveni general, indiferent de domeniul în care lucrează, fie că e poliţist, vameş, fie chiar pădurar sau veterinar. Gradul de general ar trebui să se acorde după anumite trepte pe care le prevede ierarhia militară: comandant de pluton, de batalion, de regiment, de divizie; pentru participare la apărarea patriei, pentru merite speciale. Armata sovietică, cu un efectiv de cinci milioane de ostaşi (din 1980, trei milioane), avea 2000 de generali. RM, la un efectiv de cinci mii de soldaţi, are vreo 85 de generali, din care 30 sunt activi. Ţara lui Papură-Vodă, nu alta! La un asemenea efectiv, ar fi indicat ca aceasta să aibă patru-cinci generali”.

Subalternii despre şeful brigăzii: „Ţurcan merită gradul de general. În 2001-2007, când a fost şef al Departamentului de Combatere a Crimelor Organizate, a prins toate autorităţile criminale, punându-şi viaţa în pericol. De când a venit la conducerea „Fulger”-ului, a format o echipă cu adevărat puternică ce a luptat vărsând sânge pentru onoarea şi demnitatea brigăzii. Cu preţul sângelui nostru vom lupta şi pe viitor”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)