Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima // Lumi paralele

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia online a ziarului “New York Times”.

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. De exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.

Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite şi având sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv.

Prognoza ia în considerare actualele informaţii despre viteza şi direcţia rafalelor de vânt din Pacific.

Duminică, Comisia de Reglementare din SUA dăduse asigurări cănu se vor înregistra “efecte dăunătoare sănătăţii” din cauza norilor radioactivi provenind din Japonia, dat fiind că între cele două ţări sunt mii de kilometri.
Un acord asupra unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Trupele pro-Kadhafi continuau să bombardeze intens, miercuri, zonele controlate de insurgenţi în estul şi în vestul Libiei, în timp ce Consiliul ONU a ajuns la un acord asupra unui proiect de rezoluţie privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană, care va fi supus votului joi.

“A fost pus la punct un proiect de rezoluţie… Dar acest lucru nu înseamnă că este bătut în cuie”, a subliniat un diplomat din cadrul ONU, potrivit căruia cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate încă mai pot să modifice textul.

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a apreciat că acesta ar trebui să ia în calcul “să meargă dincolo de o simplă zonă de interdicţie aeriană”.

Kadhafi a exclus să “dialogheze” cu rebelii, pe care i-a asimilat unor agenţi al-Qaida, într-un interviu publicat joi de cotidianul francez “Le Figaro”, în care a apreciat că organismul creat de opozanţi la Benghazi, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), “nu are nicio valoare”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut încetarea violenţelor şi a avertizat că “omorârea oamenilor nevinovaţi şi dezarmaţi este o crimă contra umanităţii”, iar cei vinovaţi de acest lucru vor avea de răspuns în faţa justiţiei. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.