Transportatorii de pasageri vor prețuri duble

Transportatorii auto cer ajustarea tarifelor pentru serviciile regulate de transport rutier de persoane în trafic raional și interraional

Miercuri, 9 octombrie, 586 de curse de pe drumurile naționale și 124 de rute regulate au participat la un protest în Piața Marii Adunări Naţionale. Conform solicitării transportatorilor, aceștia își doresc majorarea imediată a tarifului de la 48 de bani până la 92 de bani per km. Adică dacă acum costul unei călătorii din Chișinău până la Briceni este de 115 lei, după majorare costul unui bilet va fi de peste 200 de lei. Guvernul Republicii Moldova dezaprobă decizia transportatorilor menționând că este necesar ca întâi de toate pasagerilor să le fie asigurate condiții civilizate de călătorie. Doar în primele trei luni ale anului curent s-au produs 34 de accidente rutiere cu implicarea transportului de călători, soldate cu patru persoane decedate și 45 traumatizate.

Astfel, 80 de companii de transport din Republica Moldova solicită majorarea tarifului la biletele pentru transportul interurban. Acestea au protestat, miercuri, 9 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat pentru IPN că oficialii ministerului îi mint pe transportatori în mai multe privințe.

„Domnul ministru Vadim Brînzan are încă din 26 iunie calculele interne asupra tarifului majorat la transport și, conform calculelor lor, acesta este de 71 de bani/km”, a spus președintele APOTA. Acesta a precizat că oficialii ministerului se prefac că discută tarifele cu transportatorii, dar le au demult stabilite. În scurt timp, Guvernul a reacționat dezaprobând decizia transportatorilor de a suspenda miercuri 600 de curse. Guvernul consideră că este necesar ca întâi de toate pasagerilor să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri.

„Doar după îndeplinirea acestor condiții, putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor”, se arată în comunicatul guvernului. Totodată, Guvernul menționează că în prezent se lucrează la un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Transporturilor Rutiere, care a fost prezentat Consiliului consultativ pe domeniul transporturilor rutiere, din care fac parte toate asociațiile patronale de profil. Proiectul va fi supus consultărilor publice, astfel permițând tuturor să se pronunţe pe marginea calității și modalității de oferire a serviciilor rutiere în R. Moldova.

„Dacă nu vom fi auziți, măsurile de protest vor fi altele”

Transportatorii cer o dublare a costului biletelor de călătorie, motivând că tarifele călătoriilor în transportul interurban nu au mai fost ajustate din 2012. Transportatorii susțin că tariful de 48 de bani per kilometru le ajunge aproape exclusiv pentru salarizarea şoferilor, iar pierderile anuale s-ar ridica la zeci de mii de lei. Președintele APOTA, Oleg Alexa, a menționat că, după protestul din 12 septembrie, transportatorii vor bate la ușile premierului Maia Sandu și vicepremierului Andrei Năstase. „Dacă nu vom fi auziți, măsurile de protest vor continua și vor fi altele”.

Alina Merlici, consultant principal la Direcția comunicare și protocol al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a declarat pentru IPN că transportatorii au deja convenită o întâlnire cu oficialii ministerului, pe data de 16 septembrie. „Atunci vor fi clarificate toate problemele transportatorilor. Transportatorii cunosc că întrevederea asta va avea loc, cu toate acestea au făcut acest protest”, a spus Alina Merlici.

Condițiile în care sunt transportați pasagerii pe rutele Ungheni-Chișinău, Balatina-Chișinău

Pasagerii, nemulțumiți de condițiile în care călătoresc

În timp ce transportatorii auto cer dublarea prețului pentru călătorie, pasagerii se arată nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să circule zilnic. „Am avut nenorocul să circul cu microbuzul de pe ruta Bălți-Balatina, unde scaunele erau rupte, ușa nu se închidea bine, era mizerie peste tot, iar o parte din carcasa automobilului era „reparată” cu bandă adezivă”, ne spune Elena, care ne-a expediat și o poză.

În luna iulie, mai mulți cititori ai ziarului „Unghiul” s-au plâns de condițiile proaste din transportul public din municipiul Ungheni. „Mă folosesc deseori de microbuzele de rută, vă spun sincer, starea saloanelor unora dintre acestea parcă e de azi pe mâine. Pare haioasă situația, dar dacă te așezi pe scaunul pentru o persoană, atunci când șoferul virează la dreapta, poți să cazi și unicul sprijin de care te poți apuca este materialul ce se dezlipește de pe pereți”, reclamă situaţia Ion Obadă din satul Dănuțeni, Ungheni.

Nici chișinăuienii nu sunt mulțumiți de calitatea transportului public. Datele unui sondaj online realizat de PRIMĂRIAMEA arată că 179 din 252 de chișinăuieni (71%) din suburbii sunt nemulțumiți de calitatea transportului public. Locuitorii susțin că „șoferii iau oameni în transport până în punctul în care nu mai pot închide uşa”, „nu e afișat graficul de circulație la toate stațiile”.

Constantin Buganu (80 de ani) ne-a sunat la redacţie şi a dorit să-şi facă auzită părerea. Ne-a spus că în niciun caz guvernul nu trebuie să accepte cerinţele protestatarilor, pentru că domnia sa, călătorind destul de mult, cunoaşte situaţia în staţiile raionale de transport rutier. „Unele rute de microbuze se bat de la pasageri, ca şi de altfel în Gara Auto Centrală din Chişinău, în care poţi auzi şoferii cum îi ademenesc pe călători”.

Nicio zi fără accidente cu implicarea transportului public

În primele trei luni ale anului curent, s-au produs 34 de accidente rutiere cu implicarea transportului de călători, soldate cu patru persoane decedate și 45 traumatizate. 14 dintre ele au avut loc din cauza că șoferul a oprit sau a staționat incorect, alți conducători auto nu au respectat culoarea roșie a semaforului sau limita de viteză, iar unii urcă la volan chiar și în stare de ebrietate.

În această săptămână, au avut loc mai multe accidente cu implicarea transportului public. Pe 9 octombrie un accident grav a avut loc la Telenești. Un microbuz cu pasageri s-a ciocnit cu un Mercedes, în urma impactului, 19 persoane au avut de suferit. Pe10 octombrie a avut loc un alt accident rutier pe strada Șoseaua Hâncești, în apropierea Autogării Sud-Vest din cartierul Telecentru, în care a fost implicat un microbuz de rută.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)