Transnistria, un obstacol în faţa integrării europene. UE are experienţa Ciprului

perchocJURNAL de Chişinău l-a întrebat pe Philippe Perchoc, specialist în problemele Ţărilor Baltice şi în domeniul Extinderii europene, din Luovain, Belgia, ce crede despre ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi despre perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Consider că francezii sau belgienii cunosc foarte puţin despre Republica Moldova. Dar o asemenea situaţie se atestă şi în cazul altor state din Europa. Oamenii sunt interesaţi de ţările care se află în apropierea lor. Deci francezilor le pasă de Germania, iar românii cunosc foarte puţin despre Portugalia, e ceva firesc. Consider că liberalizarea regimului de vize s-a aflat pe agenda europeană de mult timp. Dar cu siguranţă situaţia politică din Ucraina a urgentat luarea deciziei în această privinţă, pentru că UE a dorit să arate că există beneficii concrete atunci când alegi parcursul european.

Se va integra sau nu Republica Moldova în Uniunea Europeană depinde de doi factori. În primul rând, de situaţia din Transnistria. Pentru că din cauza situaţiei din Cipru, Uniunea Europeană este foarte precaută faţă de asemenea provocări. În al doilea rând, depinde de capacitatea Uniunii Europene de a soluţiona criza instituţională: dacă Zona Euro se va extinde, atunci uşile se vor deschide tot mai mult pentru statele europene non-UE.

Cu privire la perspectiva clară de integrare, şi depunerea cererii pentru integrare, vreau să vă spun că Parlamentul European nu poate lua decizia cu privire la integrarea unui stat sau altul. A fost o simplă rezoluţie, doar statele membre UE pot decide cu privire la accesul unor state în comunitatea europeană”.

Philippe Perchoc, Postdoctoral Fellow, Universitatea Catolică din Louvain, Belgia

A consemnat Vadim Vasiliu