Transnistria, o „bombă cu ceas”

Orice provocare la hotarul dintre Transnistria şi Ucraina ar putea degenera în violenţe

tiraspol

Scenariile de război în Transnistria curg gârlă în aceste zile, după ce Ucraina a denunţat acordul privind tranzitul de trupe militare ruse pe teritoriul său în stânga Nistrului şi după ce fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost desemnat guvernator al regiunii Odesa.

Numirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa a trezit reacţii dure din partea oficialilor de la Kremlin. Vicepreşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Jelezneak, a calificat această numire drept provocare la adresa Rusiei şi ameninţare pentru Transnistria. „Dacă trupele de menţinere a păcii din Transnistria vor fi atacate, Rusia nu va putea evita războiul, iar regimul de la Kiev va cădea. Astfel, consecințele politicii distrugătoare pe care a promovat-o Kievul vor cădea pe umerii noștri. Dacă noi vom intra în război, învingătorul va trebui să răspundă pentru tot”, a spus Jelezneak în cadrul unei emisiuni de la un post rus de televiziune.

Potrivit acestuia, conflictul din regiunea transnistreană ar fi fost planificat mai mult timp şi poate fi transpus în realitate.

La rândul său, aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a menţionat că numirea lui Saakaşvili provoacă îngrijorări şi că, la ora actuală, accesul mărfurilor la hotar cu Ucraina este blocat în totalitate. „Ne putem pomeni cu deficit de alimente din cauza sancţiunilor impuse de Ucraina”, a declarat Ştanski.

„Punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina”

Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al „Financial Times”, a avertizat: „Atenţie la Transnistria”. Jurnalistul a menţionat, citat de hotnews.ro, că regiunea separatistă a Republicii Moldova „se conturează ca următorul punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina”. Buckley citează publicaţia „Izvestia” şi un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuţi analişti de politică externă ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum că „la Moscova creşte îngrijorarea că Ucraina şi Moldova vor încerca să preseze puternic Transnistria, provocând un conflict cu Rusia”.
Tot zilele acestea a apărut un filmuleţ pe internet, realizat de politrussia.com, în care autorii afirmă că „o nouă provocare are loc pe segmentul transnistrean, în perioada când luptele pentru Ucraina sunt decisive”. Potrivit autorilor filmului, Saakaşvili ar avea misiunea să provoace Transnistria să atace Odesa pentru ca Armata 14 să fie desemnată agresoare şi exportatoare de terorism. În aceste condiţii, Kievul ar avea interesul să ajute „conducerea naţionalistă de la Chişinău”, care îşi doreşte unirea cu România, să soluţioneze conflictul transnistrean, „atât doar că în aceste condiţii Federaţia Rusă este decisă să câştige războiul”, mai spun autorii filmului.

„Rusia nu-şi doreşte decuplarea Transnistriei de Moldova”

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a declarat într-o intervenţie la postul de televiziune român Digi24.ro că aceste scenarii nu sunt altceva decât manipulări de presă, care reprezintă apanajul propagandei recente a Federației Ruse. „Totuşi, dacă cineva îşi imaginează în acest moment că Federaţia Rusă are drept scop decuplarea Transnistriei de RM, controlul, cucerirea Transnistriei şi eventual declararea independenţei Transnistriei, înseamnă că n-a înţeles nimic din ce s-a întâmplat în această regiune timp de 25 de ani. Scopul principal al Federaţiei Ruse este să menţină Transnistria legată de RM printr-o legătură formalizată de tip memorandum Kozak. Rusia ştie un lucru, pe care foarte multă lume din păcate nici din RM, nici din România, nu-l ştiu, că cu Transnistria reîncorporată RM este completamente un alt stat. Nu este nicio legătură între RM aşa cum o ştim astăzi şi cum va arăta RM cu o Transnistrie în interiorul ei capabilă să-şi exercite funcţii administrative, juridice de securitate ori de politică externă. În situaţia de astăzi din RM, aducerea a circa 10% de electorat din Transnistria ar face RM să se înscrie automat în Uniunea Eurasiatică. FR ştie foarte bine că cel mai bun mod de a aduce RM spre Eurasia este de a-i livra Transnistria. Deci ideea că FR se pregăteşte să decupleze Transnistria de RM este cea mai mare eroare strategică pe care, din nefericire, foarte mulţi analişti şi oameni politici o fac în acest moment falsificând cu totul şi cu totul peisajul”, a declarat Dungaciu.

Aerodromul de la Tiraspol reparat

Fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, este de părere că pe moment Transnistria se confruntă cu o criză economică gravă. Un posibil pericol extern ar ajuta însă autorităţile de la Tiraspol să distragă atenţia populaţiei de la aceste probleme. Orice provocare la hotar cu Ucraina însă ar putea degenera în violenţe. „Dacă la 30 de km de Odesa începe un război, flăcările ajung la Odesa. Federaţia Rusă nu vrea să piardă influenţa în Balcani. Din ceea ce ştiu, Aeroportul din Tiraspol, începând cu 2012, a intrat în reparaţii şi pe moment este pregătit să găzduiască nave militare. El poate găzdui până la trei nave pe oră. Ca să ajungă în Transnistria, e suficient să survoleze zona neutră de deasupra Mării Negre şi o bucată din teritoriul ucrainean, la Belgorod-Dnestrovsk. Doborârea unei asemenea nave, este un motiv serios de război. România nu îi va permite Rusiei să survoleze spaţiul său aerian şi nici ruşii nu vor dori să intre în conflict cu NATO. Aeroportul poate găzdui nave militare de transport de tip IL 76, AN 22. Există o sumedenie de scenarii care ar putea tensiona şi mai mult situaţia, să sperăm însă că va învinge raţiunea”, a mai spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu