Transnistria, incubatorul teroriştilor din Ucraina

centralTot mai mulţi „oficiali” transnistreni se regăsesc în funcţii importante în aşa-zisa „republică populară Doneţk”

Numărul separatiştilor transnistreni instalaţi în structurile republicilor secesioniste din estul Ucrainei creşte pe zi ce trece. După Borodai, Strelkov-Ghirkin, Antiufeev, Agenţia „RIA-Novosti” informează că ministru de externe al pretinsei republici populare Doneţk a devenit un fost „oficial” de la Tiraspol, Aleksandr Karaman.

După ce, la începutul lunii iulie curent, fostul şef al securităţii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, a fost desemnat vicepremier în problemele „securităţii statului” în „guvernul” de atunci al lui Aleksandr Borodai, zilele trecute, „republica populară Doneţk” l-a numit pe Aleksandr Karaman, originar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în postul de „ministru de externe”, a anunţat sâmbătă actualul „premier” de la Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, relatează RIA-Novosti, citată de mediafax.ro şi kp.ru.

Karaman, „mâna dreaptă a lui Smirnov”

Karaman este moldovean, născut în raionul Slobozia din stânga Nistrului, informează general-ivanov.livejournal.com. În 1990-2001, a ocupat pe rând funcţiile de vicepreşedinte al legislativului de la Tiraspol şi vicepreşedinte al autoproclamatei rmn, după care şi funcţiile de reprezentant oficial al Transnistriei în Rusia şi Belarus, consilier al preşedintelui pretinsei rmn în probleme juridice şi de preşedinte al Partidului „Rodina” în regiune (filiala aceluiaşi partid din Federaţia Rusă). Până la momentul de faţă, Karaman a exercitat la Doneţk funcţia de „vicepremier” în domeniul politicilor sociale.

„Karaman, care a deţinut mai multe funcţii importante şi este un profesionist, a devenit noul ministru de externe”, a declarat Aleksandr Zaharcenko într-o conferinţă de presă la Doneţk.

Transnistreanul o înlocuieşte pe Ekaterina Gubareva, soţia fostului „guvernator popular” al regiunii Donbas, Pavel Gubarev. Motivul demisiei fostului ministru de externe nu a fost precizat. Însă, după câte se cunoaşte, „ex-premierul” de la Doneţk, Aleksandr Borodai, o criticase în mai multe rânduri, susţinând că ar fi „incompetentă din punct de vedere profesional”.

30 de terorişti transnistreni, în frunte cu Vladimir Antiufeev, au venit la Doneţk, pentru a consolida regimul criminal

Cadre „preţioase” din Transnistria

În total din Transnistria, pentru a consolida republica Doneţk, au venit peste 30 de persoane, în frunte cu fostul ministru al securității de stat, Vladimir Antiufeev, scrie infotag.md. Aleksandr Karaman face parte din echipa lui Antiufeev, care s-a aciuat în funcţia de „prim-vicepremier” al aşa-zisei republici de la Doneţk, responsabil de problemele „securităţii de stat şi a aplicării legii”. Cei doi au lucrat împreună mai mulţi ani în cadrul administraţiei de la Tiraspol.

Amintim că Antiufeev, cunoscut şi ca Vladimir Aleksandrov sau Vadim Șevțov, înainte de destrămarea URSS-ului, avea gradul de maior al Detașamentului pentru acțiuni speciale (OMON) al miliției din orașul Riga, deţinând funcția de adjunct al șefului Direcției urmărire penală a miliției din capitala RSS Letone de atunci.

El a participat la o tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități ale Letoniei democratice, care s-a soldat cu mulți morți, iar în urma eșuării acesteia a fugit la Moscova la 23 august 1991. Antiufeev a fost dat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru crime împotriva statului, fiind acuzat că a participat la o tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități letone.

În 1991 a participat de partea separatiştilor şi trupelor ruse în războiul contra Republicii Moldova. Din 1992 şi până în ianuarie 2012, a condus aşa-zisul minister al securităţii de stat din regiunea separatistă transnistreană.

În 2012, Antiufeev a fost obligat să demisioneze de la conducerea serviciilor de securitate transnistrene de către noul lider al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk. Puţin mai târziu, a fost nevoit să se refugieze în Rusia, după ce autorităţile separatiste au deschis pe numele său un dosar penal pentru delapidare de fonduri.

Kaghebişti cu „portofolii” la Doneţk

Astfel, numărul teroriştilor transnistreni, care deţin poziţii-cheie în regiunile secesioniste din Ucraina, e în continuă creştere. O bună parte dintre ei au luptat contra Republicii Moldova în războiul de pe Nistru.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Igor Strelkov-Ghirkin, care, potrivit presei, ar fi fost ofiţer al serviciilor militare ruse, a dezvăluit că a luptat în războiul de pe Nistru, la Bender. E cunoscut faptul că şi Aleksandr Borodai a luptat contra Republicii Moldova în 1992 pe platoul de la Chiţcani. De asemenea, Igor Strelkov şi Aleksandr Borodai au jucat un rol decisiv în anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. În plus, premierul Crimeei, Serghei Aksionov, este şi el originar din Republica Moldova.