Transnistria în ceaţă

Şevciuk se declară câştigător, Kaminski cere anunţarea rezultatelor finale, iar Smirnov – anularea rezultatelor încă necunoscute

Deşi nu au fost anunţate rezultatele finale ale pretinselor alegeri la funcţia de preşedinte al teritoriului autoproclamat transnistrean, actualul lider separatist s-a grăbit să ceară anularea acestora, în timp ce contracandidatul său, Evgheni Şevciuk, declarându-se câştigător, se pregăteşte de al doilea tur de scrutin în care îl va avea drept contracandidat pe Anatoli Kaminski.

Iana Zmeu

Vă vine să credeţi că, în Transnistria, alegerile au un miros specific? De aceea nu e greu să găseşti locurile unde se desfăşoară alegerile. De departe se aude muzica ce îţi dă de înţeles că te apropii de o secţie de votare. Ajunşi în faţa unei şcoli medii din or. Tighina, simţim un miros ademenitor de pâine coaptă. „Avem o cantină a şcolii în care se fac diverse copturi. Nu veţi mai avea ocazia să cumpăraţi copturi la un preţ aşa de mic”, ne asigură o vânzătoare cu faţa îmbujorată.

Din sala festivă, în care sunt amenajate cabinele de votare, auzim o voce ce anunţă în rusă: „Stimaţi alegători, cine poate să ajute o bătrână care nu vede?”. Un bărbat intră mândru în cabina de votare împreună cu femeia nevăzătoare. „Za Smirnova” (pentru Smirnov), îi spune bătrâna bărbatului care a acceptat să o ajute. „Dacă ştiam că va vota pentru Smirnov…”, mai departe urmează un şir de înjurături. Pesemne bărbatul nu este mulţumit de ajutorul pe care l-a acordat benevol. „Foarte mulţi pensionari sunt pentru Smirnov. În decursul anilor, acesta a reuşit să-i spele pe creieri amăgindu-i cu mici majorări de pensii”, explică Ludmila, o femeie care tocmai şi-a exercitat dreptul la vot. „Nu m-aş mira dacă Smirnov va acumula un număr mare de voturi, dar, dacă va câştiga, suntem gata să ieşim la proteste”, o completează Alexandru.

Îmbrăcaţi la patru ace, doritorii de a schimba situaţia politică pe teritoriul separatist formează rânduri la secţia de votare. „Pentru noi este o sărbătoare. Un singur vot ar putea să decidă soarta ţării în care locuim”, susţin soţii Cebotarenco, „ţară” însemnând teritoriul din stânga Nistrului. Probabil, ca soţii Cebotarenco sunt destul de mulţi, deoarece la urnele de vot, potrivit cec-ului tiraspolean, s-au prezentat peste 60 % din alegători, rezultatele însă se mai lasă aşteptate. Pentru că au fost depistate mai multe încălcări ce trebuie examinate şi pentru că, din cauza ceţii din noaptea spre 12 decembrie, buletinele de vot din raionul Râbniţa au fost transportate doar dimineaţa, comisia electorală centrală de la Tiraspol a amânat pentru miercuri prezentarea rezultatelor finale ale alegerilor desfăşurate pe teritoriul separatist pe data de 11 decembrie curent.

Anularea rezultatelor! Care rezultate?

Deşi nu sunt cunoscute rezultatele finale ale alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Transnistriei secesioniste, mass-media abundă în informaţii despre rezultatele scrutinului din 11 decembrie. Diferite exit poll-uri prezintă diferiţi câştigători, astfel agenția „Vector” îl anunţă învingător pe actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, cu 47,38% din voturi, iar exit poll-ul efectuat de centrul informaţional-analitic „Socium” îl prezintă drept câştigător pe Anatoli Kaminski.

La rândul său, contracandidatul Evgheni Şevciuk plasează pe site-ul său  rezultate care îl situează pe primul loc chiar pe el. „Evgheni Şevciuk le mulţumeşte alegătorilor pentru votul acordat şi este gata să concureze cu Anatoli Kaminski în turul doi al scrutinului”, a declarat pentru JURNAL,Valeria Cara, „persoana de contact” a candidatului Evgheni Şevciuk. Potrivit informaţiei plasate pe site-ul acestuia, el a acumulat 39,1%, Anatoli Kaminski – 27,7% şi Igor Smirnov s-a ales doar cu 25,5%. Potrivit lui Cara, Şevciuk este nemulţumit de poziţia cec, care, deşi a promis că va anunţa rezultatele la 12 decembrie, ora 10.00, o va face abia peste două zile de la data alegerilor.

E nemulţumit şi actualul lider separatist, Igor Smirnov, care s-a grăbit să ceară anularea rezultatelor, chiar dacă acestea încă nu au fost anunţate oficial, invocând mai multe încălcări ale legislaţiei privind agitaţia electorală. Reprezentanţii cec-ului tiraspolean se pare că îi dau dreptate lui Smirnov declarând că le-au parvenit 27 de plângeri de la alegători şi de la candidaţi şi au fost depistate mai multe încălcări care ar putea duce la nevalidarea alegerilor. „Nu este de mirare. Dacă analizăm ceea ce se întâmplă, vedem că cec-ul este implicat în jocul lui Smirnov. Mai mult ca atât, şeful comisiei electorale centrale de la Tiraspol este prieten bun cu Smirnov”, a menţionat pentru JURNAL o persoană din anturajul lui Kaminski. Considerat „omul Kremlinului”, Kaminski solicită şi el urgentarea prezentării rezultatelor de către cec.

Într-un final, cec-ul a anunţat că Şevciuk a acumulat numărul maxim de voturi în cinci din şase regiuni procesate, adunând între 33,62 şi 39,91% din voturile alegătorilor. În „ceaţă” rămân doar rezultatele din raionul Râbniţa, din acest motiv reprezentanţii cec au declarat pentru presă că ar fi „mai corect” ca rezultatele finale să fie anunţate pe data de 14 decembrie curent.

În cursa electorală din teritoriul autoproclamat au participat şase candidaţi – preşedintele sovietului suprem din Tiraspol, Anatoli Kaminski, fostul preşedinte al sovietului suprem, Evgheni Şevciuk, actualul lider al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, preşedintele Partidului Comunist, Oleg Horjan, deputatul Dmitri Soin şi jurnalistul Andrei Safonov.

The following two tabs change content below.