„Transnistria, capul de pod comode pentru concentrarea diversioniştilor”

Aleksandr Morozov, redactor şef „Russki Jurnal”, Moscova

Aleksandr Morozov, redactor şef „Russki Jurnal”, Moscova

Care este realitatea din interiorul Rusiei şi ce stare de spirit domină în această ţară după cucerirea Crimeii? Au fost înregistrate consecinţe ale sancţiunilor întreprinse de Occident împotriva Rusiei? Jubilează ruşii de rând ocuparea Crimeii? JURNAL a încercat să afle răspunsuri la aceste întrebări, solicitând opinia unor jurnalişti de la Moscova.

Boris Grozovski, comentator politic pentru site-urile colta.ru şi slon.ru din Federaţia Rusă, a vorbit pentru JURNAL despre eventualitatea folosirii Transnistriei drept cap de pod pentru invazia Ucrainei. Potrivit acestuia, un asemenea scenariu există, însă Transnistria nu va servi drept cap de pod pentru armata rusă. „În acest sens, este suficient întinsul hotar dintre Ucraina şi Rusia. Transnistria ar putea servi drept cap de pod pentru antrenarea unor grupe subversive. Prin urmare, nu este vorba despre o armată adevărată, ci despre grupuri subversive, care vor putea să ajungă cu uşurinţă în regiunea Odesa”, a menţionat comentatorul.

În opinia lui Grozovski, războiul dintre Ucraina şi Rusia e practic inevitabil. „Evident că situaţia iese de sub control. Kievul este în derută: pe de o parte, nu poate să privească impasibil cum acaparează inamicul oraşele din est, pe de altă parte, aplicarea forţei împotriva separatiştilor va avea drept consecinţă intrarea deschisă a forţelor armate ruse în Ucraina. Mi-e teamă că conflictul armat este inevitabil la acest stadiu.”

Grozovski mai susţine că Ucraina va pierde inevitabil acest război, deoarece, deocamdată, nu a apărut o a treia parte. „E evident că Ucraina va pierde războiul, deoarece sunt forţe inegale. Pe de altă parte, pe teritoriile anexate, cei care se opun separatismului le vor face viaţă grea invadatorilor. Va fi o luptă de gherilă. ”

Grozovski consideră că unicul factor care ar menţine Federaţia Rusă în frâie ar fi izolarea acesteia pe plan internaţional. „Izolarea este un factor de descurajare pe termen lung. Cel mai important factor de descurajare în termen scurt ar fi persoanele care locuiesc în teritoriile anexate. Rusia nu va intra în Lvov sau în Rivne. Şi nici în Kiev, luând în consideraţie atitudinile kievenilor. Izolarea pentru Federaţia Rusă este de fapt trecerea într-o stare de asediu. Se va trece de fapt la politica de autoizolare de pe timpurile URSS. Însă această situaţie nu se va realiza în decurs de două trei-săptămâni, ci va constitui un trend de lungă durată.”

Boris Grozovski, comentator politic, jurnalist, Moscova

Boris Grozovski, comentator politic, jurnalist, Moscova

În ceea ce priveşte situaţia economică din Rusia, Grozovski a spus că sancţiunile Occidentului nu afectează cetăţenii de rând, ci doar politicienii. „La Moscova, evident că s-a înregistrat o creştere rapidă a preţurilor, însă cetăţenii nu leagă acest fenomen de evenimentele din Ucraina. Nu am observat o euforie cu privire la anexarea Crimeii, însă este evidentă susţinerea acţiunilor puterii de către cetăţenii de rând, lucru pe care îl arată sondajele. Din comunicarea cu concetăţenii mei, am constatat că aceştia cred tot ce li se spune la televizor, că la Kiev sunt banderovişti, junta fascistă. Le este frică mult de apropierea NATO. Dar, totodată, se mândresc că Kremlinul cucereşte noi teritorii”.

Alexandr Morozov, redactorul şef al revistei „Russki Jurnal”, consideră că Kremlinul are mai multe planuri în privinţa Transnistriei. „Moscova va aplica aceste planuri în funcţie de evoluţia situaţiei în regiune. Unul dintre planuri este elaborarea unei strategii antimaidan pentru Kiev. Acest fapt nu înseamnă că acest plan se va realiza, însă se lucrează în acest sens. Din acest punct de vedere, Transnistria constituie unul dintre capetele de pod comode pentru concentrarea diversioniştilor, mercenarilor, grupurilor armate, care ar putea fi folosite ulterior în orice alt punct al Ucrainei, inclusiv la Kiev. Evenimentele din sud-estul Ucrainei arată că obiectivul principal pe termen scurt al Kremlinului este anularea alegerilor prezidenţiale din Ucraina din 25 mai curent. Şi în acest scop, sunt mobilizate toate mijloacele posibile, inclusiv Transnistria”, conchide Morozov.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)