Transnistria, atractivă pentru moldoveni // NEGRU

Ar fi păcat dacă reacţia în legătură cu numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de „reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria” s-ar consuma în discutarea biografiei faimosului luptător pentru „Rusia Mare”. Chestiunea principală care se cere lămurită nu e „de ce a fost numit Rogozin?”, ci „de ce Moscova a făcut lucrul acesta fără să se consulte cu Chişinăul?”. MAE al RM a cerut în mod justificat clarificări de această natură.

CV-ul contează mai puţin

Oricât de spectaculoasă sau „exotică” ar fi figura lui Rogozin, oricât de naţionalist şi „impertinent” ar fi comportamentul său, e greşit a pune accentul pe persoana sa. Problema nu e în el, oricât de necorespunzător pentru acest post ni s-ar părea CV-ul său. E treaba Moscovei l-a urma urmei pe cine alege să o reprezenite. Dacă NATO l-a acceptat în calitate de ambasador din partea Rusiei, în pofida manifestărilor sale de antipatie faţă de această organizaţie, de ce ne-am opune noi ca el să-l reprezinte pe Putin în problema transnistreană? Se poate trece cu indulgenţă pentru faptul că în tinereţea sa „tumultuoasă” Rogozin s-a pronunţat pentru recunoaşterea independenţei raioanelor separatiste ale RM. De ce să nu admitem că el s-a „maturizat” de atunci şi nu va face decât ceea ce îi va permite Putin. Ceea ce nu e admisibil e că unui vicepreşedinte al Guvernului rus să i se încredinţeze să reprezinte preşedintele Rusiei în problemele unei teritoriu aparţinând RM.

Este ignorată suveranitatea RM

Rogozin se va implica nu numai în chestiunile legate de reglementarea conflictului transnistrean. Moscova doreşte ca un funcţionar rus să „patroneze” întreaga Transnistrie. Drept confirmare vine şi anunţul unui ajutor financiar generos de 150 mln dolari din partea Moscovei pentru regiunea separatistă. Dacă ar respecta într-adecăr suveranitatea şi integritatea teritorială a RM, după cum declară, Rusia nu ar ignora Chişinăul, adresându-se direct transnistrenilor. Dar ce ar zice Moscova dacă, de exemplu, preşedintele turc ar numi un reprezentant special în Cecenia, fără să discute în prealabil acest lucru cu Kremlinul, oferindu-le şi asistenţă financiară importantă care să meargă direct la Groznîi?

E pentru prima dată

Cel puţin, până acum, instituţia reprezentanţilor speciali ai preşedintelui rus presupunea preocuparea acestuia de „chestiuni concrete ale politicii interne şi externe sau soluţionarea unei probleme concrete”. Exemple: reprezentant special al preşedintelui rus în chestiunea reglementării din Orientul Apropiat, sau reglementarea crizei pe teritoriul fostei Iugoslavii, în Tagikistan, Afganistan ş.a. E pentru prima dat când reprezentanţii speciali ai preşedintelui rus sunt împuterniciţi să se implice în problemele generale ale unor teritorii aparţinând altor state. E vorba de Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. În timp ce primele două regiuni separatiste sunt recunoscute oficial de Moscova drept state independente în urma războiului ruso-georgian din august 2008, ultima aparţine formal RM. Ar însemna aceasta că de acum înainte Rusia nu mai consideră Transnistria drept parte a RM? E grăitor faptul că preşedintele rus nu a delegat pe nimeni să îl reprezinte în Karabahul de Munte, deşi Moscova face parte din „grupul de la Minsk” al celor cinci state care participă în reglementarea conflictului azero-armean. E fiindcă Rusia nu pretinde la acest teritoriu sau fiindcă Baku nu şi-a dat încă acordul pentru prelungirea dorită a termenului de arendă al radarului antirachetă de la Gabala, arendat de ruşi?

Ce vrea să ne spună Putin?

Fiindcă, din păcate, majoritatea reacţiilor de până acum s-au concentrat mai mult pe persoana lui Rogozin şi mai puţin pe esenţa gestului „nediplomatic”, agresiv faţă de RM, încălcându-se elementarele norme ale unor relaţii civilizate între state legate prin „parteneriat strategic” şi „prietenie de veacuri”, „cotcodăceala” nu putea să nu-i placă energicului imperialist. Totuşi, ce vrea să ne transmită Putin prin acest semnal indecent, arogant, înainte de venirea sa la Kremlin? De ce Rogozin nu putea fi numit reprezentant special al preşedintelui rus în reglementarea transnistreană şi, astfel, evita interpretările şi supărările Chişinăului? E pentru că, probabil, Moscova doreşte altceva.

În bătaie de joc

MID-ul vine, în bătaie de joc, cu explicaţia că în faţa lui Rogozin se pune sarcina rezolvării „întăririi legăturilor multilaterale ale Transnistriei cu subiecţii Federaţiei Ruse, apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor ruşi din această regiune”, şi că „stabilizarea situaţiei social-economice a Transnistriei… va crea premise pentru căutarea unei formule viabile a rezolvării conflictului pe Nistru”. Cu alte cuvinte, spune Moscova, noi întărim Transnistria, o legăm mai strâns de Federaţia Rusă, ca să putem elabora o formulă de reglementare potrivită, convenabilă ruşilor, fireşte. Raioanelor transnistrene ale RM li se acordă de facto statutul de gubernie rusă, a cărei bunăstare este pusă în cârca lui Rogozin, vicepreşedintele Guvernului Federaţiei Ruse.

Diferenţa ţine de conjunctură

Că Moscova nu are de gând să menajeze suveranitate şi integritatea teritorială a statelor postsovietice nu mai e un secret după august 2008. Faptul că ea nu a găsit de cuviinţă să mimeze respectarea unor formalităţi diplomatice se înscrie în aceeaşi strategie războinică de recucerire a spaţiului postsovietic. Diferenţa ţine de conjunctură, de existenţa Ucrainei, care ar putea reacţiona altfel, împreună cu UE şi SUA, la o anexare oficială a teritoriului transnistrean, decât în cazul unei anexări camuflate de pretenţii umanitare.

Ne întâlnim în Uniunea Eurasiatică?

Oricum, cu această mutare, jocul de pe tabla reglementării transnistrene se complică şi mai mult. Ca să reuşească, Rusia vrea să facă Transnistria atractivă pentru moldoveni, adică să bată Europa pe teritoriul RM. Citit printre rânduri, mesajul Moscovei pare să spună că cele două maluri ale Nistrului se vor întâlni în prezumtiva Uniune Eurasiatică sau nu se vor întâlni deloc. Să vedem acum răspunsul Germaniei şi al UE. Dacă e adevărat că nu e rău fără bine, în viitorul apropiat Bruxelles va trebui să întredeschidă uşa pentru RM.

The following two tabs change content below.