Transnistria: „Democraţie fără democraţi”

Expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra, crede că, chiar dacă Rusia a desemnat un candidat pe care îl susţine oficial, aceasta, cel mai probabil nu va recunoaşte alegerile din regiune. „De altfel, doar Osetia şi alte structuri separatiste vor recunoaşte aceste alegeri”, a subliniat Leonid Litra. În acelaşi timp, expertul IDIS consideră că Smirnov are destule resurse administrative pentru a obliga cec-ul din regiune să invalideze alegerile. „În Transnistria nu există viaţă democratică, există doar nişte clanuri care se bat pentru putere. Actualul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, are într-o lucrare o frază care se pretează perfect la situaţia din regiune: „Democraţie fără democraţi”.

Comentatorul politic Denis Cenuşă consideră că Evgheni Şevciuk a luat un scor mai mare decât Kaminski fiindcă primul este susţinut atât de Moscova, cât şi de Bruxelles.  „Acum un an, UE a mizat pe Şevciuk atunci când se vorbea despre reluarea negocierilor oficiale. Posibil că şi acest fapt a contribuit la o susţinere mai largă din partea electoratului”.

Politologul Ernest Vardanian consideră că politica Federaţiei Ruse faţă de regiunea transnistreană nu se va schimba în funcţie de cine este la putere. „Şevciuk este un politician prorus, ca şi toţi ceilalţi politicieni din stânga Nistrului. Rusia poate să lucreze absolut normal şi cu Şevciuk, deci nu este nicio problemă pentru ea”.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.