Transnistria – zonă a fărădelegilor

DREPTURILE OMULUI // Oameni răpiţi în baza unor acuzaţii absurde

Sunt zece zile de când părinţii lui Ilie Cazac au declarat greva foamei în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, protestând împotriva arestării fiului de către structurile neconstituţionale de la Tiraspol. În cazul lui Ilie Cazac, ca şi în cel al lui Ernest Vardanian, autorităţile republicii nerecunoscute îl acuză de trădare de ţară şi spionaj în favoarea Chişinăului, infracţiune care nu poate exista prin definiţie, deoarece în stânga Nistrului nu există stat. Tinerii, conform aşa-numitei legislaţii transnistrene, riscă până la 20 de ani de detenţie. Spre deosebire de familia lui Ernest Vardanian căreia i s-a oferit posibilitatea să se întâlnească cu acesta, după ce jurnalistul a ieşit cu un mesaj public în care confirmă versiunea autorităţilor de la Tiraspol că ar fi colaborat cu SIS, părinţii lui Ilie Cazac de patru luni nu şi-au văzut fiul. I-a bucurat vestea că, la sfârşitul acestei săptămâni, şeful misiunii OSCE, Filip Remler, a avut o întrevedere cu ambii deţinuţi, fapt care vine să confirme că fiul lor este în viaţă.

De zece zile, în greva foamei

Slăbiţi, pe alocuri confuzi, Stela Salticean şi Serghei Viniţchi dorm de zece zile în cortul din faţa Ambasadei Rusiei. Unii trecători se apropie şi îi încurajează, alţii, de regulă vorbitori de limbă rusă, îi înjură. „Ieri seara, nu am mai rezistat şi, când a început să ne înjure o doamnă, am scos fluierul şi am început să chemăm poliţia. Am rămas şi fără telefonul mobil care ne-a fost sustras din cort”, ne spune mama băiatului.

Potrivit lor, Ilie locuia separat de părinţi. Activa în cadrul serviciului fiscal subordonat Tiraspolului. A efectuat şi controale la firmele „Şheriff”. Nu exclud că detenţia lui are legătură cu activitatea pe care o desfăşura. Anterior, băiatul le-a spus că studiază limba engleză şi franceză. Dorea să plece la muncă în Canada. „La Chişinău venea rar, de aceea nu-mi pot imagina în ce mod s-au iscat acuzaţiile de spionaj”, ne spune tatăl vitreg al băiatului. Ambii soţi sunt decişi să protesteze până când va fi eliberat Ilie. Medicii de la Staţia de urgenţă Centru îi vizitează de două ori pe zi. Bărbatul le solicită un calmant. Despre scrisoarea trimisă de Ilie pe adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău au auzit, dar n-au văzut conţinutul acesteia.

Au solicitat pe diverse căi să se întâlnească cu Ilie, dar au primit refuz la cererile lor. Gardienii de la închisoarea din Hlinaia i-au informat doar să aducă medicamente. La întrebarea ce fel de medicamente, ce acuză Ilie, câte medicamente, aceştia au răspuns: „Cu cât mai multe cu atât mai bine”. „Ce fel de răspuns e acesta, ce să creadă părinţii primind un astfel de răspuns?”, se întreabă avocata familiei, Doina Străisteanu, care nici ea nu are acces la dosar şi client. „Am încercat să angajăm un avocat licenţiat în Transnistria, dar şi aceluia i s-a interzis accesul la documente. Au numit ei înşişi un avocat, un angajat al securităţii de la Tiraspol”, ne spune mama băiatului.

Ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin, a lansat o singură declaraţie în legătură cu aceste cazuri: Rusia nu se amestecă în treburile interne ale Transnistriei, părinţii să se adreseze la autorităţile de la Tiraspol.

Lipsit de dreptul la apărare

Solicitat de JURNAL, vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a confirmat că există o scrisoare trimisă pe adresa SIS din partea lui Ilie Cazac. Conţinutul acesteia este similar cu declaraţia făcută de Ernest Vardanian, care confirmă că ar fi fost racolat de SIS. „Nu este o scrisoare adresată părinţilor, ci SIS şi, ca orice scrisoare adresată acestei instituţii, este examinată cu toată seriozitatea”, a răspuns Osipov, motivând de ce aceasta nu a fost prezentată părinţilor. Victor Osipov a mai declarat că, vineri, 18 iunie, Filip Remler, şeful misiunii OSCE, a avut o întâlnire cu Ernest Vardanian şi cu Ilie Cazac, fapt confirmat şi de purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE la Chişinău, Claus Neukirch. „Moral, ambii sunt deprimaţi, dar ne-am convins că, cel puţin din ceea ce se vedea, fizic sunt integri”, a spus vicepremierul. Potrivit lui, comportamentul teribilist al autorităţilor de la Tiraspol se explică prin tendinţa acestora de a reaminti lumii întregi de existenţa unei zone de risc în regiune şi de a periclita orice efort din partea Chişinăului de a găsi o soluţie pentru problema transnistreană.

Ostatică în locul mamei

Despre fărădelegile la care este supusă populaţia din stânga Nistrului vorbeşte şi arestul Elenei Dobroviţcaia, care a fost răpită de miliţieni la 16 iunie şi ţinută în calitate de ostatic timp de 72 de ore, în locul mamei sale, care urma să se prezinte la anchetator, dar care se afla în acel moment într-un spital din Chişinău.
Elena Dobroviţcaia se îndrepta spre universitate, când a fost sunată de anchetator care i-a spus să se prezinte la sectorul de poliţie. Ulterior, anchetatorul i-a comunicat mamei fetei că Elena se va afla în detenţie până când ea se va prezenta la comisariat. Ion Manole, preşedintele organizaţiei Promo Lex, a spus că tânăra este însărcinată. Anterior, mama fetei avusese un accident în care a fost implicată o maşină a miliţiei. Nicio persoană însă nu a avut de suferit. După ce cazul a fost reflectat în mass-media, Elena Dobroviţcaia a fost eliberată. Tânăra însă are interdicţia de a părăsi localitatea până se va întoarce acasă mama acesteia.

„Să fie aplicată legislaţia”

Victor Osipov, vicepremierul pentru reintegrare, a recunoscut în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei”, de la Jurnal TV, că acţiunile întreprinse de autorităţile de la Chişinău pentru eliberarea tinerilor reţinuţi nu sunt eficiente. Potrivit lui, în cadrul ultimei sale discuţii cu Vladimir Iastrebciak, reprezentantul Transnistriei în procesul de negocieri, dincolo de poziţia clară a Guvernului, că aceşti băieţi sunt nevinovaţi şi nimeni nu are dreptul să-i acuze de infracţiuni care nu pot exista prin definiţie, l-a întrebat pe Iastrebciak de ce se aplică standarde duble – familiei lui Ernest Vardanian i s-a permis să-l viziteze pe deţinut, pe când părinţilor lui Ilie Cazac nu li se oferă această posibilitate. Iastrebciak nu a putut să dea un răspuns clar la întrebare. „Este o regiune unde domneşte fărădelegea şi care, din păcate, nu poate fi controlată de autorităţile constituţionale de la Chişinău”, a spus Osipov.

„Dar nici nu vor s-o facă, dle vicepremier”, a obiectat Doina Străisteanu, care a dat drept exemplu faptul că părinţii lui Ilie Cazac s-au adresat la Procuratura din or. Bender, subordonată Chişinăului, şi i-au rugat să asiste la o percheziţie pe care urmează să o întreprindă reprezentanţii aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. Procurorul a anunţat familia că deţine cetăţenie rusă şi nu doreşte să intre în conflict cu reprezentanţii armatei din Transnistria. „Când primesc astfel de răspunsuri, nu simţi nimic altceva decât frustrare, dle Osipov. Nu trebuie să se poarte discuţii doar pe arena diplomatică sau politică, avem o legislaţie clară care trebuie aplicată de instituţiile de drept de la noi”, a spus Străisteanu. „Dar au ele oare acces în Transnistria?”, a întrebat Osipov. „Dumneavoastră sunteţi cel care trebuie să daţi un răspuns la această întrebare”, i-a răspuns avocata.

Fiind rugat să formuleze un mesaj pentru cetăţenii care locuiesc în zona transnistreană sau o traversează, Osipov le-a recomandat cu toată insistenţa să se adreseze organelor constituţionale atunci când apare o problemă, iar în interiorul regiunii să-şi apere drepturile aşa cum face societatea civilă de pe malul drept al Nistrului.

La rândul său, Doina Străisteanu a declarat: „Noi le recomandăm insistent persoanelor care călătoresc să evite regiunea transnistreană. Nimeni nu va putea să-i ajute, vor avea parte doar de foarte multe discuţii diplomatice şi politice”, a obiectat ea.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu