„Transilvania” a apărut în timpul puciului de la Moscova

20 DE ANI// La Biblioteca „Transilvania” a fost comemorat ctitorul acesteia, Traian Brad

Sediul renovat al Bibliotecii „Transilvania” atrage nu doar privirile trecătorilor, ci şi tot mai mulţi vizitatori, în special în perioada când instituţia îşi sărbătoreşte aniversarea a 20-a. „Primul lot de carte românească ne-a venit din Cluj în august 1991. În timpul puciului de la Moscova noi puneam cărţi româneşti pe rafturi, atunci a luat fiinţă Filiala „Transilvania” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, ne-a comunicat Parascovia Onciu, directoarea „Transilvaniei”. După doi ani de reparaţii, locaşul de cultură îşi oferă sălile luminoase şi bogatul fond de carte cititorilor de toate vârstele, iar cu prilejul celor 20 de ani împliniţi biblioteca a primit oaspeţi distinşi din RM şi România.

La sărbătoarea instituţiei organizată în săptămâna când Chişinăul marchează 575 de ani de la prima atestare documentară au participat oameni de cultură basarabeni, discipoli ai Liceului Teoretic „Gaudeamus” şi, de asemenea, membri ai formaţiei folclorice clujene „Cununa transilvană”, profesori universitari, cercetători, biliotecari din Cluj-Napoca, precum şi dnii Vasile şi Romul Brad, fraţii lui Traian Brad, ctitor al Bibliotecii „Transilvania” din Chişinău.

Fondul de carte al „Transilvaniei” a fost creat cu ajutorul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj

Dna Sorina Stanca, directoare a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj, prezentă la eveniment, a relatat pentru JURNAL că unul dintre cele mai emoţionante momente din cariera sa a fost pregătirea coletelor de carte românească, în 1996, şi expedierea lor în R. Moldova, pentru bibliotecile din Chişinău, Bălţi, Floreşti, Orhei. Începând cu anul 2003, Sorina Stanca vine frecvent la manifestările aniversare ale Bibliotecii „Transilvania” din Chişinău, anunţându-ne că de data aceasta au fost aduse din Cluj importante donaţii de carte din bibliotecile personale ale lui Ilie Rad, Theodor Tanco şi Mihai Alin Gherman.

În cadrul colocviului „Servicii inovative – Biblioteci inovative”, desfăşurat la „Transilvania” şi moderat de dr. Lidia Kulikovski, director general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, au prezentat comunicări Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România, Ludmila Pânzari, director adjunct al BM „B.P. Hasdeu”,  Sorina Stanca, director al Bibliotecii Judeţene „O. Goga” din Cluj etc.

Pe parcursul celor două zile (12, 13 octombrie) în care „Transilvania” şi-a sărbătorit două decenii de activitate, au avut loc ateliere profesionale, conferinţe, lansări de carte, de exemplu, cunoscutul poet şi critic literar Ion Pop a lansat „În faţa mării”, Ed. Limes, un volum–revelaţie.

Traian Brad: „Intelectualii transilvăneni au fost primii care au înfiinţat o bibliotecă la Chişinău”

Ctitorul bibliotecii, Traian Brad, deşi s-a stins în 2002, a fost o prezenţă vie la actuala ediţie a Zilelor „Transilvaniei” din Chişinău. În cadrul şedinţei cenaclului „Traian Brad” au răsunat cuvintele generosului director al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj, care a avut grijă de completarea fondului de carte al bibliotecii chişinăuene de-a lungul mai multor ani. Astfel, la cenaclu s-a dat citire unui fragment din capitolul „20 de ani alături de locuitorii cartierului Ciocana” inclus în volumul său „Lectura şi biblioteca publică la Cluj”: „Intelectualii transilvăneni au lansat în 1990 iniţiativa de a înfiinţa la Chişinău Biblioteca „Transilvania”. Biblioteca apare ca o reacţie firească la nevoile stringente ale revenirii populaţiei Basarabiei istorice la limba, cultura şi istoria naţională, la reintegrarea ei spirituală”.

Irina NECHIT