Traiul visat în Moldova, realizat în Germania

Timp de doi ani, au plecat peste hotare șapte colege de-ale Angelei, cu tot cu copii, în Canada, Germania, Anglia, Rusia şi Israel

Sus Central Familia Poroseci

În R. Moldova, Vladimir și Angela Poroseci din or. Ungheni, ambii cu studii superioare și angajați, nu s-au putut descurca cu cheltuielile mari în comparație cu veniturile mici, având un singur copil. În Germania, fiind angajat doar capul familiei, având deja doi copii, venitul lunar al bărbatului (2200 de euro: 1800 – salariul, 400 – indemnizaţia pentru copii) le permite să trăiască decent, să-și acopere cheltuielile și să se bucure din plin de viață în statul german. Ei locuiesc în localitatea Urberach, în apropiere de Frankfurt pe Main.

Angela a fost profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Ion Creanga” din Ungheni, iar Vladimir Poroseci a fost polițist. Ambii cu studii superioare și stagii, s-au pomenit că nu reușeau să acopere cheltuielile pentru serviciile comunale, creșterea și îngrijirea copilului, plata lunară la bancă pentru apartamentul pe care-l achiziţionaseră cu un credit ipotecar. Pentru un câștig în plus, Angela mai lucra la Colegiul de Medicină din Ungheni, şi tot abia aduna puţin peste 4000 de lei.

„De regimul de muncă al soțului nici vorbă, lucra și non-stop uneori, nepunându-i-se la dispoziție nici transport, nici bani pentru telefonul mobil. Orele peste program în Moldova nu se plătesc, în Germania se plătesc și încă foarte bine”, compară condițiile de muncă ale soțului femeia.

Soții Poroseci spun că în familiile unde lucrează ambii soți, lucrurile stau și mai bine, deoarece obţin cu ușurință credite de la bănci, cu rate mici, care le permit să-și procure locuință, mașini, să aibă vacanțe de câteva ori pe an și multe de toate, pentru că statul e interesat să-și ajute cetățenii.

În RM, și salarii mici, și condiții proaste de muncă

În primăvara anului 2013, Vladimir Poroseci a mers în Germania în căutarea unui loc de muncă. A ales Germania, deoarece aici se afla familia surorii sale, iar soțul acesteia l-a ajutat să se angajeze la o firmă ce prestează servicii de grădinărit. Nivelul de cunoaștere a limbii i-a permis să facă studii de calificare în domeniu, obţinând o majorare a salariului cu 300 de euro.
Bărbatul s-a integrat destul de repede şi voia să-și ia și familia pentru un timp nedeterminat. „Eu mai ezitam, în ultimii ani lucrasem mult la creșterea mea profesională, îmi făceam griji pentru băiatul nostru, Ilie, care trebuia să renunțe la prieteni, colegi, învățătoare, bunici, la confortul lui psiho-emoțional”, povestește basarabeanca.

Minunea care a făcut schimbarea

A fost cel de-al doilea copil al cuplului Poroseci, fiica Teodora. Având la dispoziție timpul de îngrijire a acesteia, femeia a decis că e tocmai momentul propice pentru a trece cu traiul, pe o perioadă, în Germania. „Cred că timp de trei ani voi reuși să înțeleg dacă e în favoarea sau detrimentul nostru să ne oprim pentru totdeauna aici. Acum pot spune că tot ce se întâmplă cu noi acum mă tentează să ne reținem pentru mult timp în Germania. Civilizația, mediul, perspectivele, bunăvoința și toleranța oamenilor, ordinea, stabilitatea statală și nu numai sunt printre lucrurile care îmi dau curajul să rămân aici”, spune ea.

La început a fost greu. Le-a luat timp până au găsit o locuință. Peste tot o grămadă de acte doveditoare că ar putea plăti la timp și fără abateri chiria. Odată rezolvată această problemă, celelalte și-au găsit uşor soluția. Au obținut permis de şedere, asigurare medicală, au înscris copilul la școală, unde a fost nevoie de prezentat doar de contractul de chirie și nimic altceva, indemnizaţia pentru îngrijirea și creşterea copiilor, soțul – scutirile la impozit.

Deși lucrează doar capul familiei, familia Poroseci reușește să petreacă weekenduri frumoase, să economisească ceva bani pentru vacanţe, să-și asigure un trai decent. „Mergem deseori cu bicicletele la plimbare prin pădure, unde sunt drumuri pentru biciclişti, bănci, coşuri de gunoi, foişoare, lacuri, animale pe care să le admiri, nu să le vânezi. Mergem la înot, pentru că acest lucru aici nu e un lux, ci o normă, mergem la festivaluri, care se organizează des pentru fiecare plantă, legumă, fruct, vizităm castele și locuri istorice, deplasându-ne doar cu transportul public pentru că e foarte confortabil, rapid, sigur, cu un orar bine stabilit”, relatează Vladimir.

„Aici legile sunt aplicate și funcționale”

Controlul medical ordinar trimestrial i-a oferit ocazia să înțeleagă că sistemul medical e foarte bine pus la punct. În ziua în care ești programat la medic cu copilul sunt suficiente 40 de minute pentru ca acesta să fie examinat de-a fir-a păr de diferiţi medici specialişti, fără a sta în cozi interminabile. „Fetița a fost vaccinată aici, fără a fi pregătită în prealabil și fără a avea febră o zi, două după. De-aici rezultă faptul că la noi în stat acestea-s de o calitate proastă”, spune profesoara.

A descoperit și un sistem de învățământ foarte atractiv și eficient. Băiatul învață și merge la școală cu plăcere, apreciind atitudinea prietenoasă și tolerantă a colegilor și învățătorilor. Merg des în excursii, călătorii tematice, toate cheltuielile fiind suportate din bugetul școlii. „Recunosc că în Moldova nu-mi puteam bucura elevii cu un astfel de lux. Şi nu-mi puteam proiecta pe parcursul anului ieșiri cu ei, din lipsă de bani. Astfel, din cauza sărăciei, sistemul de învățământ de-acasă rămâne a fi unul teoretic și ineficient”, conchide Angela precizând că la Ungheni, timp de doi ani, au plecat peste hotare șapte colege de-ale sale, cu tot cu copii, în Canada, Germania, Anglia, Rusia şi Israel.