Traiul „greu” al deputaţilor moldoveni // VIDEO şi FOTO

Azi şi deputaţii se plâng de salariile „de mizerie” pe care le încasează lunar. Aceştia cred că pentru munca depusă zilnic sunt plătiţi prost. Discuţia a fost filmată de privesc.eu în timpul unei ședințe a Comisiei politică externă și integrare europeană, acolo unde Violeta Ivanov (PD), Alina Zotea (PL) şi Mihai Ghimpu (PL), Valentina Buliga (PD) și Sergiu Stati, îmbrăcaţi la patru ace şi „flămânzi”, se plâng că salariile de aleși ai poporului – 7500 de lei lunar – sunt prea mici.

Discuţiile lor au fost filmate şi difuzate pe net de către privesc.eu. Menţionăm că, în prezent, salariul unui deputat este de circa 10 mii de lei. Salariul brut al unui deputat este de 10 544 lei, ceea ce constituie, după impozitare, circa 8 000 lei.

Deputații mai ridică şi premii câte 30 de mii de lei, adică două salarii, plus un ajutor material. Asta, potrivit Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar care, la art. 8, stabilește că „persoanelor care deţin funcţii de demnitate publică li se acordă anual un ajutor material în mărimea unui salariu mediu lunar”.

????????????????????????????????????

„Sărmana” Violeta Ivanov

În biografia sa, deputata Ivanov a menţionat că a lucrat tot timpul în instituţii de stat şi a avut un salariu de funcţionar. Cu toate astea, la fiecare şedinţă a parlamentului, ea îşi schimbă seturile de bijuterii asortându-le perfect cu ţinuta şi genţile scumpe, una dintre ele costând pe puţin 5000 euro. De curând, deputata a apărut într-o blană de nurcă, extrem de elegantă şi costisitoare.

 

Alina Zotea si Valentina Buliga

Valentina Buliga şi perlele sale

Nici ex-ministra Valentina Buliga, care din 2009 până în 2015 a deţinut funcția de ministră a Muncii, Protecției sociale și Familiei, nu rămâne în urmă. Aceasta, în afară de vestimentaţia sobră aleasă, poartă mereu bijuterii din aur, placate cu perle negre sau albe.

Amintim că în Republica Moldova unii pensionari ridică lunar o pensie de 129 de lei lunar.

Totodată, fosti deputati au declarat pentru Pro TV care sunt salariile si celelalte remunerari ale parlamentarilor:

7500 de lei – salariu lunar; 4000 de lei – indemnizaţie lunară pentru transport (dacă renunţă la maşina de serviciu);
4000 de lei – alocaţie pentru chirie, dacă nu e din Chişinău; 1000 de lei pentru participare la şedinţele comisiilor şi şedinţele plenare ale Parlamentului (50 de lei pentru o şedinţă). Este plătit drumul pentru vizite în teritoriu.
Total – 16500 de lei

64 000 de lei pe an (5300 de lei pe lună) – indemnizaţii de concediu; 2000 de lei pe an – prime de Paşte şi Crăciun;
7500 de lei pe an – ajutor material.

Astfel, remunerarea totală lunară a unui deputat în Parlamentul R. Moldova poate ajunge la 22 600 de lei.

The following two tabs change content below.