,,Trăiască, trăiască Ardealul, Moldova și Țara Românească!”

Circa 500 de tineri veniți din mai multe localități ale Republicii Moldova s-au adunat în după-amiaza zilei de joi, 1 decembrie, în scuarul Academiei de Științe din mun. Chişinău, apoi au mers în marș spre Ambasada României. Acțiunea a fost organizată cu prilejul Zilei Naționale a României și împlinirea a 93 de ani de la Marea Unire din 1918.

Dacă anul trecut tinerii au avut voie să mărșăluiască pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, anul acesta le-a fost interzis. Prin urmare, participanții la această acțiune au mers organizat pe trotuar însoțiți de polițiști pe tot parcursul marșului. Tinerii, echipați cu pancarde și tricoloruri româneşti, au scandat: ,,Basarabia e România” și ,,Trăiască, trăiască Ardealul, Moldova și Țara Românească!”. Unii din trecători s-au alăturat grupului de tineri, alții s-au arătat nedumeriți de această acțiune. ,,Ce zi specială e astăzi? Să meargă acolo, în România, să scandeze, nu la noi, în Republica Moldova”, a fost reacția unui trecător.

Tinerii au spus însă că Ziua Națională a României este o mare sărbătoare pentru ei. ,,Această zi e ca ziua mea de naștere. E prima dată când mărșăluiesc împreună cu acești tineri și îmi place nespus de mult”, a spus Dorin Prisăcaru din Sângerei.

,,Această zi se datorează străbunilor mei, sunt obligat să o urmez până la capăt. Noi pledăm pentru unire și știm că unirea se va înfăptui”, a spus Vlad Țurcanu din Florești.

Lângă tineri au mărșăluit și câțiva pensionari care s-au arătat dezamăgiți de actuala guvernare. ,,Pentru mine, 1 decembrie înseamnă un dor de țara mea adevărată. Țara mea e România și la ultimile alegeri am crezut că și guvernanții simt acelaşi lucru, dar ei ne-au trădat și ne-au sărăcit de tot”, a spus Steliana Botezatu din Chișinău.

Ajunși în fața Ambasadei României, manifestanții au rostit un jurământ față de Patrie și au intonat imnul ,,Deșteaptă-te Române”.

Manifestația a fost organizată de Platforma civică Acțiunea 2012, coaliţie formată din 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

După arena.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)