Traian Băsescu vrea diferenţierea rromilor de români

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că a fost o greşeală schimbarea denumirii de “ţigan” cu cea de “rom”, transmite Agerpres. “Politic, în România, s-a făcut o mare greşeală – o realizez şi eu acum – când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigan în rom. (…) În momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie, dacă romi înseamnă românii, toţi 22 de milioane, sau e vorba de o etnie”, a declarat Traian Băsescu, la postul public de radio.

Preşedintele a spus că România are nevoie de sprijinul politicienilor europeni pentru a rezolva problema ţiganilor nomazi, care în acest moment nu pot fi stabilizaţi şi integraţi.

“Politicienii, ca să ia decizii de susţinere financiară a unui proces de integrare a romilor nomazi, au nevoie să nu fie contestaţi de propria lor populaţie. Or, una este când politicienii francezi, germani, britanici, olandezi spun: „trebuie să integrăm o jumătate de milion de ţigani nomazi” şi alta când contribuabilul olandez se gândeşte că: „aoleu, trebuie să integrăm 22 de milioane de români”. Romi, români … e neclar. Deci, eu cred că avem nevoie şi de această clarificare”, a explicat el.

Traian Băsescu a adăugat că nu poate fi de acord cu acţiunea Guvernului francez în legătură cu decizia de expulzare a romilor, în condiţiile în care România este membră UE. El a apreciat că responsabilitatea aparţine nu doar României, ci şi statului pe teritoriul căruia se află romii nomazi.

“România a intrat în UE cu bunele şi relele ei. Suntem 22 de milioane, deci o piaţă care a plăcut tuturor. Am cumpărat din UE de la lapte până la cele mai scumpe maşini. Suntem o piaţă bună, dar România nu a intrat numai ca piaţă, a intrat şi cu cetăţenii ei, iar minoritatea ţiganilor este o minoritate despre care toţi occidentalii ne spuneau: „integraţi-o”. Ne certau. Acum libera circulaţie a adus ţiganii nomazi şi la ei. Or, este clar că trebuie să facem un efort comun al Guvernului român, (…) dar responsabilitatea este cel puţin aceeaşi şi pentru statul pe teritoriul căruia ţiganii nomazi se stabilesc temporar. Şi acolo trebuie să găsească condiţii şi nu tratament discriminator”, a spus şeful statului.

Este de remarcat că Franţa a expulzat, peste o mie de ţigani şi anunţă că nu intenţionează să se oprească aici. O rezoluţie adoptată de Parlamentul European îndeamnă Franţa şi alte state ale Uniunii Europene să “suspende imediat” expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni. (Agerpres)

The following two tabs change content below.